Søsterselskab til Nordic Waste anfægter staten: Millionkrav mangler dokumentation

DSH Recycling er sluppet af med mindre gæld end ventet, viser ny kreditorskrivelse. Statens og kommunens krav mod selskabet er endnu ikke omfattet af rekonstruktionsplanen.
Søren Gran Hansen er formand for DSH Recycling A/S. | Foto: Sdk Freja Pr-foto
Søren Gran Hansen er formand for DSH Recycling A/S. | Foto: Sdk Freja Pr-foto

Foreløbige krav på sammenlagt 170 mio. kr. fra Randers Kommune og Miljøstyrelsen mod DSH Recycling er ikke dokumenteret. Sådan lyder det fra søsterselskabet til affalds og ressourcevirksomheden Nordic Waste, der siden december sidste år har været i vælten for et potentielt miljøskadende jordskred i byen Ølst. 

Det fremgår af den nyeste kreditorskrivelse i forbindelse med rekonstruktion af DSH Recycling, som CleantechWatch har fået aktindsigt i. Rekonstruktionen betyder, at DSH Recycling, hvis indtægter primært stammede fra udlejning til Nordic Waste, sammen med rekonstruktør Harald Søndergaard, advokat i Hafnia Law, skal finde en løsning på virksomhedens økonomiske kvaler. 

DSH Recycling, der deler ejer, bestyrelse og direktion med Nordic Waste, er blevet en central aktør i skredskandalen. Det er sket, efter at Kammeradvokaten i en første delrapport om sagen har konkluderet, at staten også kan rejse millionkrav mod netop DSH Recycling om at dække udgifter til afværge- og oprydningsforanstaltninger.

CleantechWatch har søgt om aktindsigt i Kammeradvokatens rapport, men er blevet afvist af Miljøministeriet. Tilsyneladende har DSH Recycling heller ikke set skyggen af en ”uddybning af det faktuelle eller juridiske grundlag for kravene”, som det hedder sig i den nye skrivelse til selskabets kreditorer.

”I lyset af den manglende dokumentation for kravene bestrider Selskabet (DSH Recycling, red.), at de pågældende krav skyldes,” skriver Harald Søndergaard i kreditorskrivelsen. 

Fordi DSH Recycling modsiger sig statens og kommunens millionkrav, skal de først undersøges yderligere, før kravene eventuelt bliver en del af rekonstruktionen af selskabet.

Underbalance vokser

Da DSH Recycling i februar blev taget under rekonstruktion i skifteretten, havde selskabet på bare ni måneder forvandlet en egenkapital på knap 30 mio. kr. til en underbalance på næsten 37 mio. kr., som tidligere beskrevet i CleantechWatch.

Forventningen var dog, at salg af leasede maskiner ville pynte på den underbalance, så virksomheden alene ville være tynget af en underbalance på knap 8 mio. kr.

Nu viser den nyeste opgørelse per 30. april 2024, som CleantechWatch har aktindsigt i, at virksomheden skylder knap 11,4 mio. kr. Den svulmede underbalance skyldes ifølge rekonstruktør Harald Søndergaard, at afhændelsen af leasede maskiner har indbragt mindre end forventet – 25,5 mio. kr. frem for 39,5 mio. kr.

Trods salg af blandt andet det meget omtalte jordvaskeanlæg, som CleantechWatch kunne berette i april, står DSH Recycling tilbage med en restgæld på 14 mio. kr. fra sine leasingforpligtelser, som altså får balancen til at gå i minus – også selvom moderselskab og transportkoncern SDK Freja, som tidligere lovet, har taget sig af gælden.

”Et selskab ejet af SDK Freja A/S har indgået en aftale med samtlige leasinggivere om – mod betaling – at overtage krav fra Selskabet (DSH Recycling, red.),” skriver Harald Søndergaard til kreditorerne.

Der er tale om samme selskab, som allerede har indfriet krav fra en række af Nordic Wastes kreditorer. Det blev oprettet blot en uge inden Nordic Wastes konkurs under navnet ’Selskabet af 12. januar 2024 ApS’. Til gengæld kræver selskabet, der er ejet 100 pct. af SDK Freja, også indtil videre 32 mio. kr. fra konkursboet efter Nordic Waste.

Det er dog uvist, om ’Selskabet af 12. januar 2024 ApS’ har ret til at rejse krav for at have overtaget Nordic Wastes gæld. Det er kuratorerne i konkursboet efter Nordic Waste, herunder advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten, i hvert fald i skrivende stund ved at undersøge. Det fremgår af seneste kreditorskrivelse i konkursboet efter Nordic Waste, som CleantechWatch har aktindsigt i.

I DSH Recyclings tilfælde har datoselskabet dog automatisk overtaget leasinggivernes krav på 14 mio. kr., og kan nu enten vælge at eftergive gælden, udskyde forfaldsdatoen eller fastholde kravet. CleantechWatchs har rakt ud til ’Selskabet af 12. januar 2024 ApS’ for at høre nærmere om planerne for den overtagede gæld, men har ikke fået svar inden denne artikels deadline. 

Redningsplan kan floppe

Mislykkes den økonomiske redningsplan, der danner grundlag for rekonstruktion af selskabet, vil DSH Recycling i yderste konsekvens se sig nødsaget til at indgive en konkursbegæring og dermed følge i fodsporene på Nordic Waste.

En væsentlig forudsætning for den aktuelle rekonstruktionsplan for DSH Recycling er, at SDK Freja vil betale samtlige af virksomhedens kreditorer. Det er fortsat intentionen uanfægtet af statens forsøg på at gøre sit krav gældende, forsikrer rekonstruktør Harald Søndergaard om i kreditorskrivelsen.

CleantechWatch har tidligere – uden held – forsøgt at få svar på, hvorvidt SDK Freja også vil være villig til at overtage Miljøstyrelsens og Randers Kommunes millionkrav. Dog er det ”tvivlsomt”, at en rekonstruktion af DSH Recycling ville kunne gennemføres, hvis kravene viser sig at være berettigede, som Kammeradvokaten konkluderer, skriver Harald Søndergaard. 

Han ønsker ikke at uddybe kreditorskrivelsen over for CleantechWatch.

Miljøministeriet har tidligere over for CleantechWatch uddybet Kammeradvokatens konklusion om kravene mod DSH Recycling, at selskabet har kendt til miljørisici og ikke alene ageret udlejer af grunden i Ølst. Ministeriet afviser dog altså at give indsigt i selve rapporten. 

Afvisningen begrundes med, at det er et ”tungtvejende hensyn” at beskytte ”statens interesser i forbindelse med den kommende retssag vedrørende virksomheden Nordic Waste og andre virksomheder.”

”Miljøministeriet har lagt vægt på, at notatet indeholder detaljerede og grundlæggende juridiske overvejelser og argumenter, som vil være af væsentlig betydning i en kommende retssag. Det ville stille staten dårligere end modparten, hvis offentliggørelsen sker forud for behandlingen af sagen,” argumenterer styrelsen i sin afvisning til CleantechWatch.

På nuværende tidspunkt forventer rekonstruktør Harald Søndergaard, at den endelige rekonstruktionsplan vil være klar inden for tre måneder, fremgår det af den seneste kreditorskrivelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår