Kammeradvokaten undrer sig over millionkrav mod Nordic Waste

Søsterselskabs mystiske millionkrav spøger fortsat i kulissen. Det blev varslet for fire måneder siden, men er endnu ikke anmeldt.
Kammeradvokatens Boris Frederiksen, på billedet, repræsenterer Miljøstyrelsen og Gældsstyrelsen i konkursboet efter Nordic Waste. | Foto: Gregers Tycho
Kammeradvokatens Boris Frederiksen, på billedet, repræsenterer Miljøstyrelsen og Gældsstyrelsen i konkursboet efter Nordic Waste. | Foto: Gregers Tycho
Simone Jarolics, Dag Holmstad

DSH Recycling har stadig til gode at anmelde et større tocifret millionkrav mod det krakkede søsterselskab Nordic Waste.

Kravet på ”mindst” 60 mio. kr. blev allerede varslet i Skifteretten i Randers i forbindelse med søsterselskabets konkurs i januar – men det er dags dato endnu ikke officielt anmeldt. Og det undrer Boris Frederiksen, advokat og partner hos Kammeradvokaten samt kurator i konkursboet.

”I lyset af, at man tog det med i skifteretten (den 22. januar, red.), kan man undre sig over, at man ikke har fulgt op på det siden,” siger han til CleantechWatch og fortsætter:

”Det kan man jo nå endnu. Men for at det skal tages med, skal kravet gøres op, og det skal anmeldes, og hvis det til sin tid skal tage andel i noget, skal det også underkastes en retlig efterprøvning.”

Ad flere omgange har CleantechWatch forsøgt at få et klart svar på, hvordan DSH Recycling – der selv hænger i en økonomisk tynd tråd som følge af Danmarks mest omtalte jordskred i Ølst syd for Randers – er kommet frem til det tocifrede millionkrav.

Det er endnu ikke lykkedes.

Bestyrelsesformand i DSH Recycling Søren Gran Hansen, der ligeledes er formand i Nordic Waste, ønsker ikke at stille op til interview. DSH Recycling bekræfter dog, at selskabet endnu ikke har gjort millionkravet gældende. Dermed er det heller ikke en del af det svulmede krav fra kreditorerne mod Nordic Waste på 406 mio. kr., som CleantechWatch omtalte torsdag.

Men det er ikke ensbetydende med, at DSH Recycling helt har opgivet at kradse penge ind fra sit eget søsterselskab. Det mangler man fortsat at ”tage endelig stilling til”, lyder det i en mail fra DSH Recyclings presseansvarlige, Søren Møgelvang Nielsen. Han har dog ikke en indikation på, hvornår en beslutning vil blive truffet. Ej heller, hvorfor det indtil videre har taget mere end fire måneder.

DSH Recycling er i øjeblikket under rekonstruktion, efter at selskabet med jordskreddet, der for alvor kom ud af kontrol i december, mistede sin indtægtskilde. Selskabet tjente udelukkende penge på udlejning af grund, bygninger og maskiner til Nordic Waste, der frem til sin konkurs drev forretning med modtagelse og rensning af ren og lettere forurenet jord.

Bygninger uden ”voldsom stor værdi”

I januar lød det ifølge retsbogen fra Skifteretten i Randers, at DSH Recyclings millionkrav skulle dække en række skader på selskabets bygninger på grunden i Ølst syd for Randers. DSH Recycling har ligeledes anmeldt et krav hos et forsikringsselskab for skade på selvsamme bygninger.

Men DSH Recyclings grunde og bygninger har alene en værdi på 3,5 mio. kr., ifølge selskabets seneste årsregnskab for 2022/23. Et krav på 60 mio. kr. ville dermed være 17 gange større end regnskabsværdien for både bygninger og grund. 

Søren Gran Hansen trak i et mailsvar til CleantechWatch i februar en smule i land i forhold til beløbets størrelse.

”Beløbet er baseret på en foreløbig opgørelse, som ikke er formelt anmeldt i konkursboet,” skrev formanden i sin mail.

Lene Lange, daværende adm. direktør for både Nordic Waste og DSH Recycling, har selv over for CleantechWatch afvist, at bygningerne skulle have en nævneværdig værdi.

”Det er i virkeligheden ikke bygningerne herude, der har voldsom stor værdi. Det er ikke den del, der i et økonomisk perspektiv har nogen særlig betydning,” sagde Lene Lange, da CleantechWatch talte med hende i december.

Få dage efter interviewet opgav Nordic Waste selv at afværge skreddet og overlod i stedet ansvaret til Randers Kommune.

Kurator undersøger fortsat medansvar

DSH Recycling, der deler direktør, ejer og bestyrelse med Nordic Waste, stod i starten på sidelinjen, mens kritikken haglede ned over søsterselskabet og den ultimative ejer, olie- og shippingkoncernen USTC med milliardæren Torben Østergaard-Nielsen i spidsen. 

Men i begyndelsen af januar kunne CleantechWatch fortælle, at også DSH Recycling muligvis kunne drages til ansvar for, at 3 mio. kubikmeter jord har været i bevægelse på grunden og truet nærtliggende Alling Å med forurening. Sådan lød vurderingen fra professor i miljøret, Peter Pagh.

Samme overbevisning nåede Kammeradvokaten, der af staten er bedt om at undersøge sagen nærmere, også frem til i marts. Siden har både Miljøstyrelsen og Randers Kommune varslet krav mod DSH Recycling. De kommende krav er identiske med dem, som allerede er anmeldt mod søsterselskabet.

Hvorvidt det er muligt også at drage enkeltpersoner med relation til virksomhederne til ansvar, herunder altså også Torben Østergaard-Nielsen, er fortsat uvist. Det fremgår af torsdagens kreditororientering, som CleantechWatch har aktindsigt i. 

Ifølge CleantechWatchs oplysninger forventer Kammeradvokaten først i slutningen af året at nå frem til en endelig konklusion.

Siden 19. december, hvor Nordic Waste selv opgav at bremse jordskreddet, har Randers Kommune og staten afholdt udgifter for et trecifret millionbeløb. 

Lige så længe har det været bredt diskuteret, hvem den rette betaler egentlig bør være.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også