Kammeradvokaten gransker søsterselskabs ansvar i jordskredssag

Staten undersøger muligheder for at kradse penge ind fra det solvente søsterselskab til ombruste Nordic Waste. Virksomheden kan muligvis stilles til ansvar, vurderer professor.
Randers Kommune arbejder på højtryk for at inddæmme et jordskred på Nordic Waste-grunden i Ølst syd for Randers. | Foto: Bo Amstrup
Randers Kommune arbejder på højtryk for at inddæmme et jordskred på Nordic Waste-grunden i Ølst syd for Randers. | Foto: Bo Amstrup
af simone jarolics, dag holmstad, frederik timm bentsen

DSH Recycling, der som søsterselskab ejer grunden under nu krakkede Nordic Waste, undersøges af Miljøstyrelsen og Kammeradvokaten for muligt ansvar i det jordskred, der risikerer at udvikle sig til en omfattende miljøkatastrofe i Ølst syd for Randers.

Det oplyser Miljøministeriet i en mail til CleantechWatch.

”Miljøstyrelsen fortsætter – med bistand fra Kammeradvokaten – med at sikre, at de korrekte skridt tages i sagen, og de konkrete forhold med søsterselskabet (DSH Recycling, red.) vil naturligvis også blive undersøgt – også i forhold til, om søsterselskabet kan drages til ansvar,” skriver ministeriet i sin mail.

Det er ikke helt uvæsentligt, om ansvaret for jordskredet kan deles mellem søsterselskaberne, der ejes af olie- og shippingkoncernen USTC. Det skyldes, at DSH Recycling, der er søsterselskab til det krakkede Nordic Waste, har penge i kassen.

Ifølge Peter Pagh, professor i miljøret på Københavns Universitet, kan DSH Recycling muligvis blive medansvarlig for jordskredssagen.

”Det er ikke helt udelukket. Det er nu kuratorens opgave at undersøge, om der er grundlag for det,” siger Peter Pagh.

Nordic Waste blev mandag erklæret konkurs ved Skifteretten i Randers.

Ifølge skifterettens opgørelse, som er dateret den 18. januar 2024, er der en foreløbig underbalance på 68 mio. kr. i Nordic Waste. 

DSH Recycling er stadig i drift og ikke under konkursbehandling.

DSH Recyclings seneste forskudte årsregnskab frem til april 2023 viser, at virksomheden på daværende tidspunkt havde en egenkapital på 29,6 mio. kr. Det er omtrent dobbelt så meget i egenkapital som søsterselskabet Nordic Waste havde ved udgangen af 2022.

Derudover har DSH Recycling selv gjort krav i konkursboet på indtil videre 75,2 mio. kr. ud af samlet krav på over 200 mio. kr. Beløbet relaterer sig blandt andet til de bygninger, som søsterselskabet har udlejet til Nordic Waste, og som er blevet ødelagt i forbindelse med det omfattende jordskred, der i december tog fart ved virksomhedens anlæg.

USTC’s presseafdeling ønsker ikke at kommentere datterselskabets mulige ansvar i sagen, eller om kommunen har rettet et krav mod DSH Recycling i forbindelse med jordskredet.

Fraskriver sig ansvar med fuldmagt

DSH Recycling er kommet i myndighedernes søgelys, efter at det kom frem, at virksomheden i juli 2018 fik udstedt en miljøgodkendelse af Randers Kommune. 

Miljøgodkendelsen gjaldt tilførsel af 7,2 mio. kubikmeter ren eller lettere forurenet jord til den jordtip, der i dag er i bevægelse som følge af jordskreddet. 

Men allerede få måneder efter, i oktober 2018, valgte DSH Recycling, der på det tidspunkt gik under navnet Danish Stevedore Holding, at overdrage miljøgodkendelsen til søsterselskabet Nordic Waste.

Det indebar ligeledes drift og ansvaret for jordtippen, fremgår det af en fuldmagt mellem virksomhederne, som CleantechWatch har set.

”Ligeledes er det Nordic Waste A/S, der er ansvarlig for, at jordtippen altid overholder alle krav, der er i miljøtilladelsen. Nordic Waste A/S forestår al myndighedsindberetning, og samt svarer på spørgsmål fra Miljøstyrelsen vedrørende import af jord,” lyder det i dokumentet.

Fuldmagten er underskrevet af daværende adm. direktør Kim Lange på vegne af Nordic Waste samt David York på vegne af DSH Recycling. Begge er blandt stifterne af Nordic Waste, mens de ligeledes har haft ledende roller i de to virksomheder. Kim Lange har senest været salgsdirektør i Nordic Waste frem til dennes konkurs, mens David York har været adm. direktør i begge virksomheder fra oktober 2020 frem til september 2022.

Her frasolgte stifterne aktiemajoriteten i selskaberne til SDK Freja, der er ejet af olie- og shippingkoncernen USTC med Torben Østergaard-Nielsen i spidsen.

Ifølge Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet, er der ikke noget odiøst i fuldmagten, som ganske rigtigt lægger ansvaret for det igangværende jordskred over på Nordic Waste. 

Han har tidligere over for CleantechWatch vurderet, at det er ”realistisk”, at DSH Recycling kan drages til ansvar – med det forbehold, at skjulte dokumenter fortæller en anden historie.

De nye oplysninger om fuldmagten udelukker ifølge professoren ikke den kendsgerning.

”Der er ingen tvivl om, at det Nordic Waste har ansvaret. Det er ret enkelt. Men det kan sagtens være, at man stadig kan gå efter det andet selskab,” siger Peter Pagh.

Randers Kommune undersøger sagen

Jordskreddet i Ølst fik hele landets bevågenhed, efter at Nordic Waste forlod sin grund 19. december. Her overlod virksomheden i stedet ansvaret for at standse jordmasserne til Randers Kommune.

Ifølge Miljøministeriet har Randers Kommune for nu selv fastholdt en vurdering af, at det er Nordic Waste, som er den ansvarlige virksomhed. Advokat Anders Hoffmann Kønigsfeldt fra Bech-Bruun repræsenterer Randers Kommune i kuratellet, der skal realisere værdierne i Nordic Waste og fordele dem blandt kreditorerne. 

Vil Randers Kommune – som du og Søren Volder repræsenterer i kuratellet – overveje at gøre mulige krav gældende mod Nordic Wastes søsterselskab, DSH Recycling, i forbindelse med bobehandlingen?

”Det ved jeg ikke. Den miljøretlige del i sagen har vi kun haft begrænset med at gøre. Det håndterer kommunen og dens rådgivere selv. Men jeg går ud fra, at kommunen også kigger på det og undersøger alle aspekter i sagen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også