Professor: "Realistisk" at en anden virksomhed kan drages til ansvar for jordskred

Miljøstyrelsen blev for uger tilbage opmærksomme på, at søsterselskabet til Nordic Waste ejer grunden, hvor det verserende jordskred begyndte.
Grunden i Ølst, hvor Nordic Waste har renset forurenet jord og som hærges af et omsiggribende jordsred, ejes af søsterselskabet DSH Recycling. | Foto: Bo Amstrup
Grunden i Ølst, hvor Nordic Waste har renset forurenet jord og som hærges af et omsiggribende jordsred, ejes af søsterselskabet DSH Recycling. | Foto: Bo Amstrup
af simone jarolics, frederik timm bentsen, dag holmstad

”Vi er blevet opmærksomme på, at der – udover Nordic Waste A/S – muligvis kan være en ansvarlig virksomhed mere for den overhængende fare for en miljøskade.”

Sådan skriver en af Miljøstyrelsens jurister 5. januar til Randers Kommune i en mail, som CleantechWatch har fået aktindsigt i.

Styrelsen var kort forinden kommet i besiddelse af en miljøgodkendelse om tilførsel af intet mindre end 7,2 mio. kubikmeter ren eller lettere forurenet jord til grunden på Gammel Århusvej 110 i Ølst syd for Randers. Her holder Nordic Waste til, mens grunden ligeledes danner scene for et jordskred, som i skrivende stund er ude af kontrol.

Men affalds- og ressourcevirksomheden er ikke modtager af miljøgodkendelsen, der blev udstedt af Randers Kommune i 2018. Det er i stedet et søsterselskab til Nordic Waste – ’Danish Stevedore Holding’ – som i dag går under navnet DSH Recycling.

Adm. direktør i begge selskaber hedder Lene Lange. Bestyrelsesformanden i begge selskaber hedder Søren Gran Hansen. Bestyrelsen er den samme. Adressen er den samme. Og selskabets ultimative ejer, milliardær Torben Østergaard-Nielsen igennem olie- og shippingkoncernen USTC, går ligeledes igen.

Ifølge Peter Pagh, professor i miljøret ved Københavns Universitet, er det da også meget sandsynligt, at begge virksomheder tilsammen kan stilles til ansvar for jordskreddet.

”Det er faktisk en realistisk og ikke utænkbar situation. Der er tale om to selskaber, der i virkeligheden driver det her sammen, så man kan godt sige, at begge selskaber er ansvarlige,” siger han – dog med et forbehold om, at skjulte dokumenter fortæller en anden historie.

”Men jeg synes, at det vil være fornuftigt at overveje, om det andet selskab også skal have påbud,” tilføjer professoren i miljøret.

Spørgsmålet om økonomisk ansvar for miljøkatastrofen i Randers var et centralt emne på et pressemøde afholdt af miljøminister Magnus Heunicke (S) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) i anledning af, at Nordic Waste fredag morgen proklamerede, at den ville indgive en konkursbegæring.

”Vi vil forfølge alle skridt, der kan forfølges, for at drage de ansvarlige til ansvar,” lød det blandt andet fra justitsministeren.

USTC-koncern kan beholde Ølst-grund efter konkurs

Også søsterselskabernes formål – ”at udøve nyttiggørelse med jord og restprodukter samt dermed beslægtet virksomhed” – går igen, fremgår det af cvr. 

En af forskellene er dog, at DSH Recycling ejer grunden i Ølst. Grunden består af i alt 25 matrikler, svarende til knap 91,2 hektar, viser data fra ejendomsplatformen Resights. 

Det er også DSH Recycling, der har leaset selve jordrensningsanlægget, som Nordic Waste har brugt, men siden oktober har været ude af drift på grund af jordskredet. 

Peter Pagh hæfter sig ved, at DSH Recycling ifølge miljøgodkendelsen har fået lov til at placere jorden på den jordtip, der i løbet af efteråret begyndte at skride og i dag har udviklet sig til en truende miljøkatastrofe.

”Det er jo ikke selve rensningscenteret, hvor de genanvender og renser jorden, der giver anledning til skaden. Det er jordbjerget,” som Peter Pagh siger.

Dette er et kort over området omkring Ølst. Den blå markering viser DSH Recyclings grunde, hvor jordskredet udfolder sig.
Dette er et kort over området omkring Ølst. Den blå markering viser DSH Recyclings grunde, hvor jordskredet udfolder sig.

DSH Recyclings seneste forskudte årsregnskab frem til april 2023 viser, at virksomheden på daværende tidspunkt havde en egenkapital på 29,6 mio. kr.

Det er omtrent dobbelt så meget som søsterselskabet Nordic Waste, der står over for et påbud om økonomisk garanti på 205 mio. kr. Et påbud fra Miljøstyrelsen, som fredag morgen fik virksomheden til indsende en konkursbegæring og fraskrive sig al ansvaret.

Skifteretten i Randers bekræfter over for CleantechWatch, at den har modtaget begæringen, som vil blive behandlet mandag. 

DSH Recycling, som i seneste regnskabsperiode landede et overskud på hele 40,5 mio. kr., har derimod ikke indsendt en konkursbegæring, lyder det fra retten.

Skulle sikre mere jordkapacitet

Men hvorfor dele aktiviteterne op i to selskaber med hver deres miljøgodkendelse? Det har Peter Pagh et bud på.

”Man har uddelt to miljøgodkendelser uafhængigt af hinanden til to virksomheder, så man kunne have en kæmpestor kapacitet,” siger han og fortsætter:

”Kapaciteten nede i selve rensningsområdet er ret lav, altså hvor meget man som maksimum må opbevare og modtage. Og det, der er sket, det er, at man har modtaget jorden til rensning på anlægget. Og efter rensning har man tilført det til en anden virksomhed,” siger han. Ifølge professoren er der intet odiøst i det. 

CleantechWatch har forsøgt at få en kommentar fra DSH Recycling. Men presseafdelingen i USTC-koncernen er ikke vendt tilbage på redaktionens henvendelser inden artiklens deadline.

Presseafdelingen har tidligere fredag afvist at kommentere yderligere om Nordic Waste-sagen ”på nuværende tidspunkt”. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også