Kreditorer øger millionkrav mod krakkede Nordic Waste

Regningen efter jordskredssagen vokser mod det affalds- og ressourcevirksomheden Nordic Waste. 
Foto: Benny Kjølhede
Foto: Benny Kjølhede
Dag Holmstad, Simone Jarolics

Kreditorernes krav mod det krakkede Nordic Waste er nu mere end fordoblet til 404 mio. kr. viser ny skrivelse til kreditorerne.

Tidligere var kravene mod Nordic Waste på 179 mio. kr., men nu er beløbet vokset til 404 mio. kr., fremgår det af kreditororienteringen, som CleantechWatch har fået aktindsigt i. Den tidligere ledelse har ikke ønsket at kommentere på de nye krav.

De største kreditorer i Nordic Waste-boet er Randers Kommune og Miljøstyrelsen. Dertil kommer lønmodtagerkrav på godt to mio. kr.

Nordic Waste blev erklæret konkurs i januar, efter at et jordskred i december kom ud af kontrol og bremsede selskabets drift med at håndtere rent eller lettere forurenet jord, der skulle genetablere en gammel lergrav.

Det er meget få aktiver, der har værdi i konkursboet, viser skrivelsen som er indleveret til Skifteretten i Randers. Det løber blot op i 850.146 kr.

Dermed er udsigten til, at staten og Randers Kommune kan få nogle af sine store udlæg på samlet 300 mio. kr. dækket, meget tvivlsomme.

”Der kan på nuværende tidspunkt ikke oplyses nærmere om udsigten til en eventuel dividendeudbetaling fra Konkursboet,” hedder det i skrivelsen.

Langt størstedelen af opgaven med at håndtere jordmasserne siden 19. december har ligget hos Randers Kommune, der frem til 16. april havde brugt godt 250 mio. kr. på oprydnings- og afværgeindsatsen. 

Hovedaktionær i Nordic Waste har siden 2022 været olie- og shippingkoncernen USTC med milliardær Torben Østergaard-Nielsen i spidsen, mens flere af Nordic Wastes stiftere, herunder tidligere adm. direktør David York og tidligere miljødirektør Christian Ørnholm Nielsen, stadig har mindre ejerandele. 

Torben Østergaard-Nielsen og USTC afviste at skyde flere penge i selskabet eller at påtage sig ansvaret og sendte selskabet i konkurs den 22. januar 2024, da Nordic Waste fik et påbud om at stille en garanti på 205 mio. kr.

Bygning på Prøvestenen ventes solgt

De få aktiver, der at finde i Nordic Waste-boet, stammer primært fra salg af to personbiler samt lejeindtægter fra en bygning på Prøvestenen i København. 

Som tidligere beskrevet i CleantechWatch er den bygning udlejet til konkurrenten Norrecco, der sammen med en ”bred kreds af købere” er i dialog med kurator om et salg af bygningen.

Ifølge kreditorskrivelsen har affaldsselskabet indtil videre betalt en samlet leje på knap 475.000 kr. for årets første fem måneder.

Det ser ud til, at der snart kommer en afklaring på bygningen, der står på en lejet grund og beskrives som en ”uopvarmet lagerhal”. I hvert fald forventer kurator nu, at et endeligt salg vil blive realiseret ved udgangen af maj. Det fremgår ikke, hvilket købstilbud, der i øjeblikket arbejdes på. 

Derudover er det lykkes kurator at sælge syv kvæg til højestbydende for 30.000 kr. samt en række maskiner, driftsinventar, varelager og affald for i alt knap 904.000 kr. Det er dog endnu ikke afklaret, om den lille million vil komme Randers Kommune eller Miljøstyrelsen til gode. Det skyldes, at en bank har pant på disse aktiver, fremgår det af kreditorskrivelsen.

Miljøforsikring er en stor joker

Nordic Waste har tidligere tegnet en forsikring hos forsikringsselskabet Chubb.

Der er tale om en såkaldt miljøskadeforsikring, og den kan udløse en skadeserstatning på maksimalt 38,5 mio. kr., har det tidligere fremgået af retsbogen fra skifteretten.

Der er dog ikke angivet nogen forsikringssum - hverken 38,5 mio. kr. eller et lavere beløb - i den nye opgørelse over aktiver fra konkursboet.

Men måske er der penge på vej, fordi forsikringselskabet har givet et ”betinget tilsagn” om dækning, fremgår det af skrivelsen.

Kuratorerne skriver, at ”der er taget stilling til forsikringsforhold, herunder både videreførelse af Konkursboets sædvanlige forsikring og forhold relateret til Selskabets særligt tegnede miljøansvarsforsikring.”

”I relation til miljøansvarsforsikringen er der taget stilling til anmeldelse foretaget inden konkursen og betinget tilsagn fra forsikringsselskabet ligeledes meddelt inden konkursen,” skriver boets advokater.

”Der er i samme forbindelse ført en dialog med miljøansvarsforsikringen om dennes behandling af anmeldelsen samt om anmeldelser foretaget direkte over for forsikringsselskabet.”

På grund af usikkerhederne har konkursboets advokater kun optaget en eventuel forsikringssum til 1 kr. i opgørelsen.

Statens advokat, Kammeradvokaten, er repræsenteret i Nordic Waste-boet ved advokat Boris Frederiksen.

Han er i øjeblikket ved at undersøge muligheden for at rette krav mod den tidligere ledelse og ejerkreds. 

Kammeradvokaten vil bl.a. se på udbetalingerne af udbytte til ejerne fra det krakkede Nordic Waste og også i søsterselskabet DSH Recycling på op mod 100 mio. kr. siden etableringen i 2018.

Statens advokat har også bebudet, at han vil gennemgå selve forretningsmodellen i Nordic Waste. Om den overhovedet har været bæredygtig? 

Nordic Waste har modtaget meget store mængder forurenet jord de seneste fire-fem år, men selskabet har kun renset en forsvindende lille del af jorden.

I marts gik Miljøministeriet ud med nyheden om, at Kammeradvokaten i en undersøgelse har vurderet, at også DSH Recycling, som er søsterselskab til Nordic Waste, kan drages til ansvar i jordskredssagen. 

Fem politianmeldelser

Den konklusion fik Miljøstyrelsen til at anmelde et mod DSH Recycling på 50 mio. kr., mens Randers Kommune har rejst et krav på 120 mio. kr.

DSH Recycling har siden den 23. februar været under såkaldt rekonstruktionsbehandling ved Skifteretten, og rekonstruktionsplan er blevet godkendt af kreditorerne.

Godkendelsen skete dog inden, at Randers Kommune og Miljøstyrelsen anmeldte krav på samlet 170 mio. kr. i DSH Recycling.

Udover at Nordic Waste er gået konkurs med en enorm gæld til kreditorerne, er selskabet også blevet politianmeldt fem gange for en mulig overtrædelse af miljølovgivningen.

Randers Kommune har foretaget tre forskellige politianmeldelser, en fjerde anmeldelse kommer fra nabokommunen Favrskov Kommune og en femte anmeldelse er fra Region Midtjylland mod Nordic Waste.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også