Kurator vil sælge Nordic Waste-bygning til Norrecco – vurderet til 1 kr.

Den nu krakkede affalds- og ressourcevirksomhed købte i sommeren 2023 en bygning på Prøvestenen i København til 6 mio. kr.
Den kunstige ø Prøvestenen i København huser en række af landets affalds- og ressourcevirksomheder | Foto: Miriam Dalsgaard
Den kunstige ø Prøvestenen i København huser en række af landets affalds- og ressourcevirksomheder | Foto: Miriam Dalsgaard
af simone jarolics, dag holmstad

En bygning på Prøvestenen i København bliver indtil videre medregnet i konkursboet efter Nordic Waste til en værdi af kun 1 kr. Affalds- og ressourcevirksomheden, der blev taget under konkursbehandling 22. januar, købte ellers selv bygningen til 6 mio. kr. for kun et halvt år siden.

Det fremgår af en ny kreditorskrivelse fra konkursboets advokater sendt til kreditorer som Randers Kommune og Miljøstyrelsen, som CleantechWatch har fået aktindsigt i. Af skrivelsen fremgår det, at kuratellet indtil videre har skrabet 724.502 kr. sammen efter salg af blandt andet syv kvæg og en række personbiler.

Her ville bygningens oprindelige salgsværdi i den grad pynte taget i betragtning af, at konkursboet efter Nordic Waste har et krav på mindst 179 mio. kr. som følge af det store jordskred i Ølst syd for Randers, der for alvor tog fart i december.

Men bygningen er i skrivende stund udlejet til konkurrenten Norrecco, bekræfter affalds- og ressourcevirksomheden over for CleantechWatch. 

Bygningen kan af den grund ikke omsættes lige så hurtigt som Nordic Wastes syv kvæg. Det medfører en foreløbig erindringsværdi på 1. kr., hedder det sig i skrivelsen fra kuratellet.

”Vi er på nuværende tidspunkt i dialog med udlejer om et salg af bygningen,” lyder det dog i kreditorskrivelsen.

Samme melding lyder fra Norrecco, der ligesom konkursramte Nordic Waste blandt andet gør sig inden for vaskeanlæg til behandling af forurenet jord.

”Norrecco er i dialog med kurator om fremtiden for dette lejemål,” skriver virksomhedens kommunikationsansvarlige Thomas Juul-Dam i en mail til CleantechWatch. Virksomheden har ikke ønsket at stille op til interview med CleantechWatch om et muligt køb af grunden. Der henvises i stedet til kuratellet.

”Kæmpestort” jordvaskeanlæg på Prøvestenen

Ifølge kuratellet betaler Norrecco, der kalder sig selv en af Danmarks førende behandlere af jord- og bygge og anlægsaffald, en husleje på 100.000 kr. om måneden for bygningen på Prøvestenen. Lejen for januar måned skal senest falde 20. februar – men på lige fod med bygningen er lejeindtægten foreløbigt vurderet til en erindringsværdi på 1. kr.

”Vi har orienteret erhvervslejeren om, at selskabet er taget under konkursbehandling, og at betaling alene kan ske med frigørende virkning til konkursboet,” skriver kuratellet.

Norrecco blev sammen med resten af Reconor-koncernen opkøbt af det kapitalstærke investeringsselskab Basalt Infrastructure Partners. 

Koncernen, der tæller virksomhederne Norrecco, Reconor samt City Container, blev ifølge Børsens oplysninger sat til salg for over 2 mia. kr.

Norrecco driver 11 modtageanlæg fordelt i hele landet og i to bygninger på Prøvestenen i København – den ene altså ejet af Nordic Waste. I november tog virksomheden et nyt sorteringsanlæg i drift på den kunstige ø i København efter at have vundet et udbud om storskrald fra København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør.

Derudover huser Prøvestenen ligeledes Norreccos ”kæmpestore anlæg”, der vasker råmaterialer eller sten ud af forurenet overskudsjord.

”Det er den vej, vi skal,” lød det fra Henrik Nordenlund, adm. direktør i Reconor, i et interview med CleantechWatch i juli. 

Det er den mindre virksomhed Genjord, der har leveret jordvaskeanlægget. Genjord blev stiftet i 2022 med Erik Yde Larsen i direktionen og har endnu ikke aflagt et årsregnskab, fremgår det af cvr. I alt er to medarbejdere registreret i virksomheden.

Tvivl om forlængelse af lejeaftale

Foruden at være udlejet af Nordic Waste, så står bygningen selv på en lejet grund på B-vej på Prøvestenen i København. Her hedder ejeren By & Havn, der er et offentligt ejet udviklingsselskab.

Netop det område ved Prøvestenen huser en række andre af landets affalds- og ressourcevirksomheder, foruden Norrecco ligeledes også H.J. Hansen Recycling og det offentligt ejede Smoka.

Samtlige virksomheder har igennem andet halvår af 2023 været påvirket af en usikkerhed om, hvorvidt de efter midten af 2030’erne fortsat ville kunne drive forretning på Prøvestenen, som tidligere beskrevet af CleantechWatch.

Det skete, efter at By & Havn i august rettede henvendelse til kommunen og Transportministeriet.

Her gjorde udviklingsselskabet opmærksom på, at selskabets nuværende aftale med Copenhagen Malmö Port (CMP), der står for driften på hele Københavns Havn, stod til at ophøre i 2035. 

Dermed stod alle Prøvestenens virksomheder, der lejede sig ind gennem CMP, til at skulle forlade erhvervshavnen senest i 2035. Herunder altså også Norrecco, der har lejet sig ind i Nordic Wastes bygning.

En mulig forlængelse af lejeaftalerne afventede på tidspunkt resultater af igangværende miljøundersøgelser på Lynetteholmen. Men efter pres fra By & Havn om en hurtigere afklaring for området, gav Økonomiudvalget i Københavns Kommune grønt lys til, at udviklingsselskabet kunne forlænge aftalerne med en række virksomheder. Det gælder også for Nordic Wastes bygning.

I en pressemeddelelse anerkendte Københavns Kommune og Transportministeriet, at situationen havde skabt ”usikkerhed” om lejernes forretningsgrundlag, og at manglende afklaring ville ”hæmme virksomhedernes investeringer bl.a. i ny teknologi og grøn omstilling”.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også