Fra kandidat til årets virksomhed til miljøskandale: Sådan startede enden på Nordic Waste

Det store jordskred ved affalds- og ressorucevirksomheden har vakt forargelse hos landets borgere, politikere og interesseorganisationer. CleantechWatch opruller her forløbet.
På billedet ses den sidste bygning, der er tilbage på grunden i Ølst syd for Randers. Resten, der blandt andet tæller lager- og produktionshaller samt administrationsbygning, er enten blevet jævnet med jorden af jordskredet eller revet ned af Nordic Waste selv for at forhindre yderligere skade. | Foto: Bo Amstrup
På billedet ses den sidste bygning, der er tilbage på grunden i Ølst syd for Randers. Resten, der blandt andet tæller lager- og produktionshaller samt administrationsbygning, er enten blevet jævnet med jorden af jordskredet eller revet ned af Nordic Waste selv for at forhindre yderligere skade. | Foto: Bo Amstrup

19. december klokken 9. 

Dagen startede håbefuldt ud, da repræsentanter fra Randers Kommune og Nordic Waste havde fundet sig til rette på en meget omtalt grund i Ølst syd for Randers. Også selvom baggrunden for mødet var alt andet end lyksalig: Jordskreddet på virksomhedens matrikel var fortsat ikke under kontrol, og truslen mod nærtliggende Alling Å endnu ikke afværget.

Til gengæld kunne Nordic Waste nu ane en ende på jordskredsmareridtet. 

I flere uger havde virksomhedens ansatte nemlig arbejdet i døgndrift for at opsætte en jordvold, der nu så ud til at være færdig. Forventningen hos Nordic Waste var, at volden ville være i stand til at stoppe de massive jordmasser, som virksomheden havde deponeret på grunden, og som siden oktober havde været i bevægelse.

Denne opløftende melding blev videregivet til Randers Kommune på halvanden time en kold decembermorgen.

Den omtalte jordvold havde ellers tre dage forinden bragt Nordic Waste i problemer hos kommunen. Arbejdet med volden medførte en yderligere risiko for Alling Å, vurderede kommunens forvaltning, der på stedet besluttede at tunnelægge åen 16. december. Helt lavpraktisk betyder det, at vandløbet blev pakket ind i metalplader for at beskytte mod tryk og forurening fra både jordvold- og skred.

Men nu var der altså gode nyheder forbundet med volden. Kommunens repræsentanter blev derfor også inviteret til ved selvsyn at observere jordskreddets påståede overmand, efter mødet sluttede omkring klokken 10:30.

Men allerede her krakelerede Nordic Wastes fortælling.

På billedet ses rørlægning, der skal fjerne overfladevand fra grunden i Ølst, hvor jordskredet udspiller sig. | Foto: Ernst van Norde
På billedet ses rørlægning, der skal fjerne overfladevand fra grunden i Ølst, hvor jordskredet udspiller sig. | Foto: Ernst van Norde

Ved besigtigelse af jordvolden spottede Randers Kommune revner. Og ikke nok med det – den var selv i gang med at skride. Det blev dermed hurtigt tydeligt for de fremmødte, at volden ikke kan holde stand mod jordskreddet. 

En halv time efter afslutningen af det ellers håbefulde morgenmøde, hvor Nordic Waste orienterede kommunen om sin løsning på problemet, gav virksomheden op.

19 december klokken 11 forlod Nordic Waste således grunden. Siden har sagen ifølge miljøminister Magnus Heunicke (S) udviklet sig til en ”tikkende miljøbombe”, ført til et trecifret millionkrav mod nu konkursramte Nordic Waste, hård kritik af en overvejende tavs oliemilliardær-ejer samt en rasende lokalbefolkning.

Beskrivelsen af den definerende tirsdag i december samt de foregående dage er Randers Kommunes egen udlægning af forløbet. Det fremgår af en orientering til Miljøstyrelsen, som CleantechWatch har fået indsigt i. Nordic Waste er ikke vendt tilbage på redaktionens henvendelse om at kommentere på kommunens version af hændelsesforløbet.

Drift indstilles i oktober

Problemerne for Nordic Waste startede allerede to måneder forinden.

Her – 1. oktober – stod naboer til grunden på Gammel Århusvej 110 i Ølst op til råbet: ”Der sprænges!”

Der havde også lydt gentagne advarselstoner, mens det hele kulminerede med et brag. Lydbilledet stammede fra en 75 meter høj udtjent skorsten, som Nordic Waste havde hyret et hold sprængningseksperter til at jævne med jorden. Den havde ikke været i brug, siden virksomheden Leca frem til 2015 havde benyttet skorstenen til at afbrænde plastisk ler.

Sprængningen af skorstenen, der blev dækket af Randers Amtsavis, markerede ikke kun enden på et levn fra grundens tidligere ejere. Den markerede også første gang, at affalds- og ressourcevirksomheden satte ord på det omsiggribende jordskred. 

Til at begynde med var stemningen omkring virksomheden rimelig fredelig – på trods af eksplosiverne 1. oktober. Adm. direktør Lene Lange, der i starten af januar blev sygemeldt med stress som følge af jordskredssagen, havde endda ifølge lokalavisen taget opstilling hos genboer for at overvære skorstenens fald, mens virksomhedens ansatte – der alle i dag er blevet opsagt – fulgte med fra en skrant på modsatte side.

Lene Lange har på et senere tidspunkt over for CleantechWatch bekræftet, at driften af virksomhedens renseanlæg allerede på dette tidspunkt var blevet indstillet.

”Vi har fået så store regnmængder i år, at den lerjord, vi er på, arbejder. Den kvælder (svulmer op, red.) og skubber jorden nedad. Og det har for nyligt givet et jordskred og fået en mur til at vælte. Vi frygtede en overgang, at muren ville ramme skorstenen, men det gjorde den ikke. I stedet lagde muren sig bare lige så stille ned. Men vi besluttede alligevel at fjerne skorstenen, for jorden arbejder videre her,” forklarede adm. direktør Lene Lange til lokalavisen om baggrunden for skorstenens endelige, der kostede virksomheden i omegnen af 200.000 kr. 

Et mindre beløb, set i forhold til de 83 mio. kr., som Randers Kommune mener at have brugt på at inddæmme den – med borgmester Torben Hansens (S) ord – omfattende miljøkatastrofe, efter at Nordic Waste selv opgav at udføre arbejdet 19. december.

Allerede to uger efter sprængningen af skorstenen måtte Lene Lange over for Randers Amtsavis erkende, at det ikke var nok. For selvom lerjorden på grunden er god til at holde på de materialer, som virksomheden putter i jorden, kan vand ifølge direktøren trænge igennem. Og efterårets massive nedbørsmængder betød, at jorden fortsat skubbede sig nedad på grunden, mente direktøren.

Faktisk ville det bedste være at lade jorden ”finde et naturligt leje”, pointerede Lene Lange selv over for samme medie. Men virksomhedens anlæg og bygninger var i jordskreddets farezone, og de måtte af den grund gøre noget. Det var baggrunden for Nordic Wastes næste løsning på problemet: en drænplan med etablering af en dæmning.

På billedet ses Lene Lange, der adm. direktør i Nordic Waste frem til dennes konkurs. Billedet er tage i forbindelse med første og sidste pressebriefing om jordskredet, som CleantechWatch var inviteret til. | Foto: Nordic Waste / Mikkel Wenzel Andreasen
På billedet ses Lene Lange, der adm. direktør i Nordic Waste frem til dennes konkurs. Billedet er tage i forbindelse med første og sidste pressebriefing om jordskredet, som CleantechWatch var inviteret til. | Foto: Nordic Waste / Mikkel Wenzel Andreasen

Forventningen var, at brug af hvid microfiller, et restprodukt fra cementgiganten Aalborg Portland, kunne klare jobbet. Nordic Waste havde i forvejen planer om at bruge 700.000 kubikmeter microfiller til at etablere et betondæk på 6,6 hektar til opbevaring og behandling af jord. Det viser Nordic Wastes miljøgodkendelse udstedt af Randers Kommune i sommeren 2023, som CleantechWatch har set.

”Vi har jo hørt, at der er bekymring over om Ølst en skønne dag begraves,” lød det i forbindelse med den nye plan fra Nordic Wastes miljøchef Christian Nielsen – ifølge amtsavisen med et smil i stemmen – mens han vurderede, at byen lå for langt væk, og at jordskreddet i værste fald ville gå ud over virksomhedens egne bygninger.

Men en Cowi-rapport udgivet 16. januar fortæller dog en anden historie – her vurderes det, at jordskreddet risikerer at ramme netop Ølst By, hvis det ikke lykkes at få kontrol over jordskreddet, som tidligere beskrevet af CleantechWatch

Rådgivningsvirksomheden, der har udarbejdet rapporten på vegne af Randers Kommune, anslår desuden, at det forventeligt vil tage 1-2 år endegyldigt at forhindre jord i at løbe fra affalds- og ressourcevirksomhedens areal og ned i nærtliggende Alling Å. Bliver det et ekstremt vådt forår og en våd sommer, kan perioden ifølge Cowi endda blive forlænget til mellem to og fem år.

Derudover punkterer en rapport bestilt af Miljøstyrelsen og udarbejdet af Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser i Danmark og Grønland, affalds- og ressourcevirksomhedens egen påstand, om at jordskreddet er en force majeure- situation. I rapporten udgivet 22. januar fastlår den uafhængige forsknings- og rådgivningsinstitution således, at deponering af jord er hovedårsagen til det omfattende jordskred.

Nomineret til årets virksomhed i november

Mens jordskreddet var i fuld flor på Nordic Wastes grund, løb Randers Business Awards af stablen 2. november 2023. Blandt deltagerne var Nordic Wastes adm. direktør Lene Lange. Virksomheden var nemlig en ud af tre nominerede til prisen ’Årets Virksomhed’ i Randers Kommune.

Nomineringen gives ifølge arrangørerne til en virksomhed, der har påvist lokal engagement, god økonomi, udvikling, innovationsvilje og bæredygtighed. Selvom en af konkurrenterne stak af med trofæet, blev nomineringen fejret på de sociale medier.

”Det er vi meget stolte af, især med tanke på de mange stærke virksomheder i Randers,” skrev Nordic Waste 3. november i et opslag på sin Linkedin-profil, som i dag er slettet. Det samme gælder virksomhedens Facebook-profil. CleantechWatch nåede dog forinden at gennemgå affalds- og ressourcevirksomhedens opslag på de sociale medier. 

Ingen af dem omhandlede det igangværende jordskred – hverken i november eller senere for den sags skyld. I stedet lagde Nordic Waste billeder op af grunden i Ølst med ordene: ”Man kan ikke blive træt af denne flotte udsigt”. 

To uger efter awardshowet for bedste randrusianske virksomheder, nærmere betegnet 16. november, meldte en af virksomhedens stiftere og daværende salgsdirektør Kim Lange ud, at han ville fratræde sin stilling. Ifølge ham var der intet ”odiøst” ved beslutningen, som skulle ses i forlængelse af, at han i efteråret 2022 havde frasolgt sin ejerandel på 20 pct. til den Fredericia-baserede logistik- og shippingvirksomhed SDK Freja.

”Der er jo ikke noget odiøst i, at når man har været ejer, så er det ikke helt det samme ikke at være ejer længere. Det vidste jeg jo også godt, da jeg solgte, så det er nok en meget naturlig ting,” sagde Kim Lange til CleantechWatch

Af 2022-regnskabet for Kim Langes personlige holdingselskab, Conjux Holding, fremgår det, at han har tjent 14,9 mio. kr. på frasalget af aktierne i Nordic Waste.

Jordskred er ude af kontrol i december

Hvor der var stille fra Nordic Waste om jordskreddet i november, tog sagen for alvor fart i december. 

Her blev anden weekend i julemåneden skelsættende, da Nordic Waste udsendte sin første officielle pressemeddelelse om sagen. Kort forinden pressemeddelelsen søndag 10. december blev også forvaltningen i Randers Kommune for første gang gjort opmærksom på jordskreddet. Det skete telefonisk, viser interne dokumenter fra kommunen, som CleantechWatch har fået indsigt i.

Det skete, efter at jordskreddet i perioden 8-10. december havde beskadiget flere bygninger på grunden. Dette på trods af, at affalds- og ressourcevirksomheden de seneste måneder i samarbejde med geoteknikkere fra ingeniørvirksomheden A1 Consult havde arbejdet med sikringen af grunden, lød meldingen fra Nordic Waste. Lergraven på grunden havde ifølge virksomheden alligevel nået et mætningspunkt i forhold til vandmængder.

”Al Nordic Wastes materiel og personale arbejder i døgndrift på at stabilisere jorden på grunden. Det er også årsag til, at det indtil videre har været nødvendigt at indstille almindelig drift på grunden,” lød det i meddelelsen fra Nordic Waste, der få dage efter inviterede fire medier, herunder CleantechWatch, til en ”kort briefing på situationen”.

Cowi har i en rapport fastslået, at det vil koste knap 2,2 mia. kr. at fjerne al jord fra grunden i Ølst, der i dag skrider. | Foto: Ernst van Norde
Cowi har i en rapport fastslået, at det vil koste knap 2,2 mia. kr. at fjerne al jord fra grunden i Ølst, der i dag skrider. | Foto: Ernst van Norde

Efter briefingen 14. december udtalte adm. direktør Lene Lange til CleantechWatch, at hun ikke forventede at kunne genoptage driften før årsskiftet, mens hun bedyrede, at jordskreddet ikke truede nærtliggende Alling Å med forurening.

”Det er rigtig vigtigt for mig at slå fast, at den jord, der skrider, ikke er forurenet jord. Så det er heller ikke forurenet jord, der, hvis det umulige måtte ske, ender i Alling Å,” sagde hun til CleantechWatch. Samtidig slog hun fast, at virksomheden, der ved udgangen af 2022 havde en egenkapital på 16,5 mio. kr., havde styr på likviditeten.

”Det er klart, at det her er virkelig dyrt. Jeg vil sige det på den måde, at det kræver rigtig meget likviditet. Og den har vi styr på. Vi har en rigtig god forretning, og det har vi også fremadrettet,” sagde hun og afviste at gå i nærmere detaljer om de økonomiske aspekter af jordskreddet.

Det blev sidste gang, at Lene Lange eller Nordic Waste stillede op til interview i sagen.

Ved samme lejlighed svarede virksomhedens eksterne geotekniker, stifter og direktør i A1 Consult Ulrik Max Jørgensen, på spørgsmål om, hvorvidt Nordic Waste ikke havde været opmærksom nok, siden det havde udviklet sig til et jordskred. Historisk har grunden altid været plaget af skred, som man har været vant til at håndtere. Men både omfanget, størrelsen og hastigheden af det igangværende havde overrasket de involverede parter, lød svaret.

”Det er også derfor, at vi har ofret administrationsbygningen, så vi kan bringe os på forkant af situationen og stoppe skreddet,” udtalte Ulrik Max Jørgensen. 

Ulrik Max Jørgensen, stifter og direktør i A1 Consult, foran grunden til Nordic Waste. I dag er området dækket af jordskredet. | Foto: Nordic Waste / Mikkel Wenzel Andreasen
Ulrik Max Jørgensen, stifter og direktør i A1 Consult, foran grunden til Nordic Waste. I dag er området dækket af jordskredet. | Foto: Nordic Waste / Mikkel Wenzel Andreasen

Dagen efter interviewet udstedte Arbejdstilsynet et strakspåbud til virksomheden, hvis ansatte 16. december fortsat forsøgte at standse jordskreddet ved at opsætte en jordvold indeholdende microfiller, der normalt bruges til at stabilisere jordmængder.

De ansatte bar dog ikke de nødvendige åndedrætsværn for at beskytte sig mod støv fra produktet, der vurderes til både at være miljø- og sundhedsskadeligt – selvom støvet ifølge Arbejdstilsynet tydeligt kunne mærkes i øjne og luftveje. 

Tre dage efter den tilsynets besøg meldte virksomheden ud, at det ikke længere var sikkert at opholde sig på grunden.

”Det er er forsøgt at inddæmme og bremse jorden på egen grund, men naturkræfterne, som har været på spil i forbindelse med jordskreddet, har efter halvanden uges intens indsats i døgndrift vist sig ikke at være mulige at bremse,” lød det 19. december i en pressemeddelelse fra affalds- og ressourcevirksomheden.

Og med de ord havde Nordic Waste forladt grunden i Ølst og overladt ansvaret for at standse jordskreddet til Randers Kommune. Det var katalysator for et påbud fra Miljøstyrelsen om blandt andet at stille en garanti på 205 mio. kr. til at betale for afværge- og oprydningsarbejdet.

Et påbud, der betød, at virksomheden blev erklæret konkurs 22. januar af Skifteretten i Randers.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også