Nordic Waste ønskede påbud dømt ugyldige efter ”væsentlige” fejl

Miljøstyrelsen har ifølge virksomheden givet for korte frister til at svare på påbud for jordskred. Styrelse mener, at sagen krævede akut handling grundet ”overhængende fare for en miljøskade”.
Foto: Bo Amstrup
Foto: Bo Amstrup
af simone jarolics, frederik timm bentsen og dag holmstad

Krakkede Nordic Waste kæmpede til det sidste imod påbud fra Miljøstyrelsen, der søndag blev udstedt som følge af det igangværende jordskred på virksomhedens matrikel.

Virksomheden forsøgte blandt andet at dømme påbuddene – der omfattede en økonomisk garanti på 205 mio. kr. samt krav om selv at standse jordmasserne – ugyldige på grund af ”sagsbehandlingsfejl”. 

Det fremgår af virksomhedens eget høringssvar på ni sider udarbejdet af advokathuset Gorrissen Federspiel, som CleantechWatch har fået aktindsigt i.

”Der tages forbehold for, at en senere truffet afgørelse (om at udstede påbud, red.) er ugyldig som følge af væsentlige sagsbehandlingsfejl,” skriver virksomhedens advokater på vegne af Nordic Waste.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) havde 8. januar varslet påbuddene til Nordic Waste, efter at virksomheden 19. december opgav selv at inddæmme det omsiggribende jordskred og derfor overlod ansvaret til Randers Kommune. Siden har et centralt emne i sagen været, hvem der skal betale for afværgeforanstaltningerne. Det skulle påbuddene være med til at afgøre.

Men Nordic Waste mener altså, at påbuddene bør være ugyldige. Et standpunkt, som Miljøstyrelsen med bistand fra Kammeradvokaten tilsyneladende ikke deler, eftersom påbuddene trådte i kraft søndag eftermiddag.

Sagsbehandling på 1400 sider

Affalds- og ressourcevirksomhedens advokater anfægter især den kendsgerning, at Nordic Waste ikke har fået aktindsigt i Miljøstyrelsens sagsbehandling af påbuddene. Det har forhindret virksomheden i at tage stilling til grundlaget for styrelsens afgørelse, lyder det i høringssvaret.

Den manglende aktindsigt er ifølge advokaterne ”retssikkerhedsmæssigt betænkelig” – særligt taget i betragtning af, at afgørelsen om påbud har en ”indgribende betydning” for Nordic Waste, der ifølge høringssvaret påkræves at stille en sikkerhed på 205 mio. kr. 

Dermed bryder Miljøstyrelsen med regler om partshøring, mener Nordic Waste, der mandag blev erklæret konkurs i Skifteretten ved Randers som følge af de udstedte påbud.

Miljøstyrelsen har selv argumenteret for, at den på grund af sagens karakter – at der er ”overhængende fare for en miljøskade” – ikke kunne afvente behandlingen af aktindsigtsanmodningen fra Nordic Waste. 

Styrelsen kunne heller ikke vente på, at virksomheden havde gjort sig fortrolig med indholdet. Det fremgår af et underretningsbrev til virksomheden dateret 16. januar, som CleantechWatch har fået aktindsigt i. Her vurderer styrelsen, at sagsbehandlingen på daværende tidspunkt fyldte knap 1400 sider.

Ude af proportioner

Foruden sagsbehandlingsfejl har Miljøstyrelsen ifølge Nordic Waste gjort sig skyldig i at udforme påbud, der er ude af proportioner og har alt for korte tidsfrister.

For det første kan det ikke forventes, at en virksomhed som Nordic Waste, der renser og vasker forurenet jord, kan overtage afværgeforanstaltningerne fra den 18. januar klokken 16. 

Virksomheden har hverken det relevante personale eller kendskab til, hvordan man omlægger nærtliggende Alling Å, som det ifølge høringssvaret blandt andet påbydes til at gøre. Det har tidligere været fremme, at Randers Kommune frygter, at jordskreddet vil forurene åen samt det nærtliggende vandmiljø.

”Det er en kritisabel kort frist for virksomheden til at engagere rådgivere, projektorganisation og fremkomme med en handleplan for udførslen af de nødvendige afværgeforanstaltninger, samt at fremsende egen handleplan for udførslen,” skriver virksomhedens advokater i høringssvaret.

Nordic Waste går også i rette med påbuddet om at stille en garanti på 205 mio. kr. 

”Tilsvarende er det helt urealistisk, at en privat virksomhed i den foreliggende situation skulle have likviditet til med kort varsel at stille sikkerhed i den nævnte størrelsesorden.”

Virksomheden har allerede selv brugt knap 25 mio. kr. på afværgeforanstaltninger frem til 19. december, hævdes det i høringsbrevet. Siden da har Nordic Waste ikke haft indtægter eller udsigter til at få indtægter. Af den grund har den ikke likvider til at stille en sikkerhed på de påkrævede 205 mio. kr., argumenterer advokaterne for.

Minister: Komplet mangel på samfundsansvar

Høringssvaret er sendt til Miljøstyrelsen i en periode, hvor Nordic Waste og dens ejere, USTC-koncernen med den udskældte oliemilliardær Torben Østergaard-Nielsen i front, har nægtet at udtale sig om jordskredssagen, der ifølge fagfolk og politikere risikerer at udvikle sig til en omfattende miljøkatastrofe.

Det blev også bemærket af miljøminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde fredag i sidste uge. Her stod han flankeret af justitsminister Peter Hummelgaard (S) foran Miljøministeriet i det centrale København, efter at Nordic Waste varslede en konkursbegæring samme morgen.

”Nordic Waste har ikke villet stille op til meget, men her var der virkelig grundige høringssvar fra Nordic Waste. Miljøstyrelsen er i gang med at sagsbehandle dette under rådgivning fra Kammeradvokaten,” lød det fra Magnus Heunicke på pressemødet, hvor begge ministre talte dunder mod virksomhedens ageren i sagen.

”For mig at se, er det (konkursbegæringen, red.) en komplet mangel på samfundsansvar, og det ændrer ikke på, at regeringen vil følge alle juridiske skridt, der overhovedet kan være for, at de ansvarlige bliver stillet økonomisk til ansvar i den her sag,” sagde Magnus Heunicke. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også