Nordic Waste erklæret konkurs – selskaber i ejerkoncern kræver trecifret millionbeløb fra boet

Nordic Waste blev mandag erklæret konkurs ved retten i Randers, men der kan blive hård kamp om resterne, viser krav fra retsbogen.
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/IND
Foto: Rune Aarestrup Pedersen/IND
af frederik timm bentsen, simone jarolics og dag holmstad

Den ombruste virksomhed Nordic Waste er mandag formiddag erklæret konkurs ved skifteretten i Randers, og allerede nu tegner der sig en hård kamp om resterne i konkursboet efter affalds- og ressourcevirksomheden.

Således håber selskaber under Nordic Wastes hovedaktionær – olie- og shippingkoncernen USTC – samlet at kunne gøre krav på mere end 100 mio. kr. fra konkursboet. Det fremgår af retsbogen, som CleantechWatch har fået indsigt i.

DSH Recycling og DSH Environment, der ejes med 76,5 pct. af USTC’s ejerfamilie Østergaard-Nielsen, kræver således samlet set indtil videre 75,2 mio. kr. fra konkursboet. Beløbet relaterer sig blandt andet til de bygninger, som søsterselskabet har udlejet til Nordic Waste, og som er blevet ødelagt i forbindelse med det omfattende jordskred, der i december tog fart ved virksomhedens anlæg. 

Desuden er der i januar oprettet endnu et selskab ved navn ’Selskabet af 12. januar 2024 ApS’, som er stiftet for at dække de udgifter, Nordic Waste selv afholdt i forbindelse med oprydningsarbejdet, inden virksomheden forlod matriklen og overlod arbejdet til Randers Kommune 19. december. Sidstnævnte er 100 pct. ejet af USTC, kræver 32 mio. kr.

Dermed løber det samlede krav fra selskaber under USTC-koncernen op på mere end 107 mio. kr.

Ud over kravene fra USTC-selskaberne har Randers Kommune anmeldt et foreløbigt krav på 83 mio. kr. eksklusiv moms – et krav, der vokser dagligt takt med kommunens arbejde med at afbøde jordskreddet, mens Gældsstyrelsen mener at have 1,5 mio. kr. til gode i boet.

Skal undersøge mulige lovovertrædelser

Nordic Wastes konkurs blev varslet fredag i sidste uge, hvor virksomheden og ejerne, olie- og shippingkoncernen USTC, offentliggjorde planerne om at indgive en egenbegæring.

I en meddelelse skrev Nordic Waste, at virksomheden fralægger sig al ”ansvarsforpligtelse i forhold til sagen, og den bliver ikke overtaget af selskabets ejere”. 

Jordskreddet på virksomhedens matrikel tog fart i december. Kort efter meldte virksomheden ud, at man indstillede al arbejde med at bremse skreddet, der siden da har truet med at ramme lokale Alling Å. Siden da har Randers Kommune afholdt alle udgifter til oprydningsarbejdet, der lyder på i omegnen af 2 mio. kr. om dagen.

Efter at retsformand Bjarke Andersen mandag formiddag på få minutter kunne konkludere, at betingelserne for konkursen var opfyldt, udpegede retten det såkaldte kuratel, der skal realisere værdierne i selskabet og fordele dem blandt kreditorerne.

Der er tale om John Sommer Schmidt fra Gorrissen Federspiel og Anders Hoffmann Kønigsfeldt. 

Kuratorernes opgave bliver nu at træde i ledelsens sted og danne sig et overblik over aktiver og passiver i selskabet og få så mange penge ind i selskabet som muligt for at dække kreditorerne. Det forklarer Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg University Business School

”Kurator skal også undersøge helt standard, om der foreligger nogle lovovertrædelser, om der er noget et bestyrelsesansvar, eller om der er nogle dispositioner der kan omstødes,” siger han til CleantechWatch.

”Det kan f.eks. være, om man har begunstiget nærtstående parter på et tidspunkt, hvor man vidste eller burde vide, at selskabet ville gå konkurs.”

Nordic Wastes ejere har de senere år trukket udbytte ud af Nordic Waste efter at have genereret store overskud, men det er ikke nødvendigvis noget, der vil kunne bruges i processen, vurderer Per Nikolaj Bukh.

”Det ser ud til at være sket på et tidspunkt, hvor det var helt naturligt, fordi selskabet var velindtjenende, og man kunne have en forventning om, at det skulle tjene ligeså meget året efter. Så er det fuldkommen almindeligt at man trækker udbytte ud, hvis man ikke har behov for at ophobe kapital. Selskabet var jo ikke fremmedfinansieret med bankgæld,” siger han.

Nordic Waste har tegnet en miljøansvarsforsikring, der skal dække mulige skader uden for virksomhedens areal, hos det internationale forsikringsselskab Chubb. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Chubb til et muligt forsikringskrav.

En advokat fra Kammeradvokaten var ifølge Finans også til stede på retsmødet for at repræsentere Gældsstyrelsen og Miljøstyrelsen, men trods ønske herom lykkedes det ikke at overbevise retten om at indsætte advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten i kuratellet. 

Påbud sendt afsted

Randers Kommune har indtil nu kun sendt opkrævninger på godt 40 mio. kr. afsted til Nordic Waste, men i sidste uge varslede Miljøstyrelsen et påbud til virksomheden om at komme med en økonomisk sikkerhedsstillelse på i alt 205 mio. kr., der skulle dække omkostningerne til seks måneders oprydningsarbejde. 

På trods af den varslede konkurs valgte Miljøstyrelsen søndag at udstede påbuddene. Foruden sikkerhedsstillelsen skal Nordic Waste gennemføre foranstaltninger for at sikre miljøet omkring jordskreddet, lyder det.

Miljøstyrelsen har mandag offentliggjort et notat fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) om årsagen til jordskreddet.

Her konkluderer Geus, at der har været jordskreddet ved Nordic Waste siden 2021, og at skreddet ikke kan betegnes som en ”naturbegivenhed af usædvanlig, uundgåelig (og uafværgelig) karakter.” 

Konklusionen adskiller sig i al væsentlighed fra den forklaring, Nordic Waste og USCT hidtil er kommet med. Virksomheden har hidtil sagt, at der er tale om en ”tragisk force majeure-hændelse” forårsaget af efterårets store nedbørsmængder i Østjylland, og som ikke kunne forudses.

En rapport fra rådgivningsvirksomheden Cowi har for nylig anslået, at det kan tage op til fem år at få ryddet op efter jordskreddet. Udgifterne til håndteringen af jorden kan løbe op i 2,2 mia. kr., lyder vurderingen fra rådgivningsvirksomheden.

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger mandag middag landsbyen Ølst, der er nabo til Nordic Wastes anlæg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også