Kurator tvivler på forsikringsmillioner til Nordic Waste

Kreditorkravene i den USTC-ejede, konkursramte virksomhed vokser, mens kurator er usikker på, om forsikringsselskab vil udbetale millionerstatning.
Foto: Bo Amstrup
Foto: Bo Amstrup
af Dag Holmstad, Simone Jarolics, Frederik Timm Bentsen

Det kan ende med, at konkursboet efter det skandaleramte affalds- og ressourceselskab Nordic Waste må skyde en hvid pind efter en stor millionerstatning fra det internationale forsikringsselskab Chubb.

Det siger Anders Hoffmann Kønigsfeldt, der er en af to kuratorer i konkursboet efter Nordic Waste, til CleantechWatch.

”Vi har desværre endnu ikke en afklaring af, hvorvidt der kommer en forsikringssum til udbetaling, eller hvor stor en sådan i givet fald vil være,” siger Anders Hoffmann Kønigsfeldt.

Det krakkede Nordic Waste, som ejes af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen og hans USTC-koncern, har tegnet en miljøansvarsforsikring for miljøskader udenfor Nordic Wastes areal i Randers hos det internationale forsikringsselskab Chubb.

Ifølge en opgørelse fra skifteretten i Randers er Chubb dog maksimalt forpligtet til at udbetale en erstatning på 38,5 mio. kr., hvis forsikringsselskabet erkender, at der er en miljøskade, som skal dækkes efter forsikringsbetingelserne.

Efter konkursen, som det USTC-ejede Nordic Waste begærede og fik igennem mandag denne uge efter et stort økonomisk krav fra Miljøstyrelsen, understregede miljøselskabet samtidig, at ”de af Nordic Waste udtagne forsikringer indgår naturligvis i boet.”

Men det er tilsyneladende usikkert, om forsikringsselskabet Chubb er enig i dette.

Ifølge affalds- og ressourcevirksomheden har forsikringsselskabet afgivet et betinget dækningstilsagn. Chubb kan dog først afslutte skadesbehandlingen, når den har modtaget og gennemgået ”relevant dokumentation”. Det fremgår af et høringssvar afgivet af Nordic Waste i forbindelse med Miljøstyrelsens økonomiske krav, som CleantechWatch har fået aktindsigt i. 

Nordic Waste tilføjer i høringssvaret dateret 17. januar, at forsikringsselskabet har begæret aktindsigt i sagsbehandlingen hos både Randers Kommune og Miljøstyrelsen.

”Det bemærkes samtidigt, at Nordic Waste ingen grund har til at antage, at et sådan endeligt dækningstilsagn ikke skulle blive givet,” lyder det i høringssvaret.

Regning fra kommune vokser dag for dag

Hvis konkursboet efter Nordic Waste ikke modtager nogen forsikringssum, bliver der endnu mindre til at dække kreditorernes krav med, og det kan blive en alvorlig streg i regningen for især Randers Kommune.

Kommunen har anmeldt et krav på ca. 100 mio. kr. i konkursboet, og ifølge kurator er det et krav, som vil vokse i de kommende måneder.

”I bund og grund er det eneste krav, der er blevet indtalt om oprydningen, fra Randers Kommune. Det var på 83 mio. kr. plus moms, men opgjort pr. i fredags. Det er omkostninger, der vil stige dag for dag, og det kommer det formentlig til at gøre i lang tid,” siger Anders Hoffmann Kønigsfeldt, kurator og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun.

”Det er slet ikke til at sige på nuværende tidspunkt, hvor store kravene ender med at blive.”

Det har de seneste uger ikke været muligt at få en kommentar fra Chubb til sagen.

Randers Kommune har siden midten af december kæmpet for at bremse et kæmpe jordskred, hvor tre mio. kubikmeter forurenet jord på Nordic Wastes virksomhedsarealer truer med at brede sig til vandløb, fjord og havmiljøet i Kattegat og begrave nabobyen Ølst syd for Randers.

En sag som miljøminister Magnus Heunicke (S) har kaldt en ”tikkende miljøbombe.”

Nordic Waste har siden 2018 tjent millioner på at modtage og rense forurenet jord, og majoritetsejerskabet til selskabet overgik i 2022 til USTC-koncernen, som ejes af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen og hans to døtre.

Miljøstyrelsen varslede i sidste uge, at Nordic Waste skulle stille med en økonomisk garanti på 205 mio. kr. for at dække myndighedernes oprydning i miljøskandalen.

Milliard-regning hvis al forurenet jord fjernes

Samtidig har en undersøgelse fra Cowi afsløret, at det sandsynligvis ville tage fem år og koste ca. 2,2 mia. kr., hvis al den forurenede jord på tre mio. kubikmeter skulle fjernes.

Det var årsagerne til, at ejeren bag Nordic Waste i fredags kastede håndklædet i ringen og varslede mandagens konkurs. 

Ifølge skifterettens opgørelse, som er dateret den 18. januar 2024, er der en foreløbig ”underbalance” på 68 mio. kr. i Nordic Waste, men reelt er kreditorkravene p.t. på et par hundrede mio. kr.

Listen med såkaldte simple kreditorer, som først betales efter at f.eks. medarbejderne har fået deres tilgodehavender dækket, er på 142 forskellige kreditorer.

Aktiverne, som før konkursen var opgjort til ca. 43 mio. kr. er nedskrevet til en ”realisationsværdi” på blot 13 mio. kr. Samtidig er passiverne (gælden) vokset til 81 mio. kr. 

Men opgørelsen mangler en lang række krav fra private kreditorer. Samtidig er Randers Kommunes tilgodehavende også fordoblet til 83 mio. kr. plus moms. 

Derudover har Torben Østergaard-Nielsens USTC-koncern via tre selskaber rejst samlede krav på op mod 107,2 mio. kr., fremgik det af retsbogen fra mandagens møde i skifteretten. 

Broderparten af disse krav er ikke med i opgørelsen.

”Vi forventer at skrive ud til kreditorerne og orientere dem om, hvor de kan anmelde deres krav. Om senest tre uger kommer der så en ny orientering, hvor vi er forpligtede til at opgøre aktiver og passiver i konkursboet. Her kan vi komme det lidt nærmere, hvad der kan være af aktiver,” siger Anders Hoffmann Kønigsfeldt.

”Vi skal selv have overblikket. Jeg var selv forbi området (Nordic Wastes anlæg red.) i mandags. Bygningerne er jævnet med jorden, men der er stadig et beskadiget jordrensningsanlæg.” 

(Artiklen er lavet i et samarbejde mellem ShippingWatch og CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår