"Banebrydende" Nordic Waste-anlæg solgt til lokal maskinhandler

Jordskredsgrunden er endnu ikke afhændet, lyder det fra rekonstruktør for søsterselskabet DSH Recycling.
Nordic Wastes famøse jordvaskeanlæg er solgt midt i rekonstruktion af søsterselskabet DSH Recycling. | Foto: Benny Kjølhede
Nordic Wastes famøse jordvaskeanlæg er solgt midt i rekonstruktion af søsterselskabet DSH Recycling. | Foto: Benny Kjølhede

Nordic Wastes jordvaskeanlæg, som stifter og medejer David York adskillige gange har lovprist inden virksomhedens konkurs i begyndelsen af januar, er solgt.

Det bekræfter selskabets rekonstruktør, advokat Harald Søndergaard fra Hafnia Law, over for CleantechWatch.

Salget sker som led i en økonomisk redningsplan, en såkaldt rekonstruktion, for affalds- og ressourcevirksomhedens søsterselskab DSH Recycling, der indtil fredag har været i besiddelse af anlægget. 

Advokaten ønsker ikke at oplyse størrelsen på aftalen, der også omfatter en lang række maskiner fra blandt andet mærket Volvo. Han erklærer sig dog ”tilfreds” med handlen.

Også køberen, maskinhandleren AE Maskiner, der gør sig inden for køb og salg af entreprenør- og landbrugsmaskiner, afviser at løfte sløret for handlens størrelse. Virksomheden med base i Randers – små ti kilometer fra skadesstedet i Ølst, hvor det enorme jordskred har udspillet sig – er i skrivende stund ved at afhente samtlige af DSH Recyclings aktiver.

Det fortæller direktør og medejer af AE Maskiner Anders Ebbesen til CleantechWatch.

”Vi afhenter dem nu, og så klargør vi dem, og så sælger vi dem videre. Det er det, vi laver til dagligt,” siger Anders Ebbesen og tilføjer, at det er en lidt speciel situation at have købt maskiner brugt af den omdiskuterede virksomhed Nordic Waste.

”Vi kender jo maskinerne, og vi har været med til at vedligeholde dem tidligere, så det er fint. Men det er lidt voldsomt, og der er mange sider i den her sag, så vi forholder os egentlig ikke rigtigt til det. Vi får bare passet vores egen forretning,” lyder det fra maskinhandlerens direktør.

Ifølge Harald Søndergaard, omfatter dagens salg dog ikke selve grunden i Ølst, hvor Nordic Waste indtil sidste år arbejdede med håndtering og behandling af jord. Rekonstruktøren er til gengæld fortsat fortrøstningsfuld med hensyn til at kunne finde en interesseret køber.

Guldæg stod skilt ad på jordskredsgrund

Som tidligere beskrevet i CleantechWatch stod Nordic Wastes jordvaskeanlæg, som stifter David York selv har omtalt som ”banebrydende”, adskilt på grunden i Ølst, hvor det enorme jordskred for alvor tog fart i december.

Jordvaskeanlægget anvender elektrolyseteknologi, der ifølge selskabet gør det muligt at rense ”al slags jord”. Af en metoderedegørelse fra virksomheden fremgår det, at anlægget med en såkaldt ’hydrocyklon’ kan dræne og separere materialer i jorden.

David York, der også i en årrække har været adm. direktør i selskabet, har tidligere anslået anlæggets nypris til at være omkring 50 mio. kr. 

Dog var anlægget hverken ejet af affalds- og ressourcevirksomheden eller søsterselskabet DSH Recycling. 

David Yorks angivelige guldæg var i stedet leaset af DSH Recycling, der for sin del havde lejet det ud til Nordic Waste frem til dennes konkurs i januar som følge af jordskreddet. Som direkte konsekvens af denne konkurs bad DSH Recycling i slutningen af februar Skifteretten i Randers om rekonstruktion.

En rekonstruktion betyder, at virksomheden i samarbejde med kreditorer og en udpeget advokat, en rekonstruktør, skal forsøge at få rettet op på økonomien i selskabet. Mislykkes det, kan selskabet tages under konkursbehandling.

DSH Recyclings rekonstruktion skyldes, at virksomhedens primære indtægtskilde har været at udleje maskiner til Nordic Waste, herunder det famøse jordvaskeanlæg. Maskiner, som virksomheden selv har leaset og i dag skylder et tocifret millionbeløb i leasingforpligtelser for, viser en kreditorskrivelse, som CleantechWatch har indsigt i.

Det er uvist, hvor meget dagens salg har nedbragt denne leasinggæld.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også