Nordic Waste ville spinde guld på "banebrydende" jordrenseanlæg. Nu forsøger kurator at sælge stumperne

Konkurrent afviser at ville byde på anlæg fra Nordic Waste.
Foto: Benny Kjølhede
Foto: Benny Kjølhede

Banebrydende. Den eneste af sin slags i Danmark. En økonomisk guldgrube.

Det skortede ikke på superlativer, da daværende adm. direktør David York præsenterede Nordic Wastes nye elektrolysebaserede jordvaskeanlæg i slutningen af 2020. Med direktørens ord kunne anlægget behandle ”al slags jord”, håndtere op mod 200.000 ton om året.

Nu er anlægget – der ifølge direktøren fra ny kostede 50 mio. kr. – demonteret og venter på at blive solgt midt i rekonstruktionen af affalds- og ressourcevirksomhedens søsterselskab DSH Recycling.

Anlægget var nemlig ikke ejet af Nordic Waste – og heller ikke af søsterselskabet for den sags skyld.

David Yorks angivelige guldæg er i stedet leaset af DSH Recycling, der for sin del havde lejet det ud til Nordic Waste frem til dennes konkurs i januar som følge af det enorme jordskred på grunden i Ølst, hvor jordvaskeanlægget blev driftet.

Det bekræfter Søren Møgelvang Nielsen, der er presseansvarlig i begge virksomheder, over for CleantechWatch.

Det er Nordic Wastes konkurs, der har sendt DSH Recycling – som har delt bestyrelse, direktion og ejere med førstnævnte – i rekonstruktion. Det betyder, at selskabet sammen med hjælp fra en udpeget advokat skal forsøge at strikke en økonomisk plan sammen for at få selskabet på fode igen.

Rekonstruktionen skyldes, at virksomhedens primære indtægtskilde har været at udleje maskiner til Nordic Waste. Maskiner, som virksomheden selv har leaset og i dag skylder et tocifret millionbeløb i leasingforpligtelser for. Det fremgår af en kreditorskrivelse, som CleantechWatch har indsigt i.

Så nu skal der skrabes penge sammen til en rekonstruktion – og det skal ske ved salg af det leasede maskinel for at virksomheden kan slippe af med sin gæld. Det bekræfter kurator i sagen, advokat Harald Smed Søndergaard fra Hafnia Law, over for CleantechWatch.

Et at de helt store spørgsmål er nu: Hvor meget er det ”banebrydende” jordvaskeanlæg så værd?

Afviser køb

Rent teknisk består jordvaskeanlægget af i alt ni elementer. 

Det viser en metoderedegørelse, som Nordic Waste har udarbejdet til Randers Kommune, og som CleantechWatch har set. Det spænder vidt fra en ”grov sigtekasse”, som Nordic Waste også kalder det egentlige vaskeanlæg, til en hydrocyklon ved navn ’Sand Master’, der ved hjælp af centrifugering ifølge virksomheden kan dræne og separere materialer i jorden.

Kurator Harald Søndergaard ønsker ikke at oplyse, hvem han er i dialog med om det samlede anlæg, eller hvad han vurderer at værdien er. Han fortæller dog, at forhandlinger fortsat pågår om samtlige leasede maskiner.

Ifølge presseansvarlig Søren Møgelvang står anlægget også fortsat på grunden i Ølst – dog ”et stykke væk” fra jordskreddet. Anlægget, der har stået stille det meste af andet halvår af 2023 på grund af bl.a. ”tekniske udfordringer”, blev skilt ad for at sikre det mod jordskreddet, udtaler han.

CleantechWatch har kontaktet nogle af Nordic Wastes aktive konkurrenter for at høre, om de kunne forestille sig at kaste penge efter Nordic Waste-anlægget.

Norrecco, der selv driver et ”kæmpestort” jordvaskeanlæg på Prøvestenen i København, er umiddelbart ikke interesseret, siger adm. direktør Kasper Ludvigsen til CleantechWatch.

Hos RGS Nordic er man midt i en investering i et stort og nyt jordvaskeanlæg, erfarer CleantechWatch. 

Affalds- og ressourcevirksomheden afviser dog at kommentere Nordic Waste-anlægget, da man ikke ønsker at ”spekulere i salget”, skriver kommunikationschef Simon Leed Krøs i en mail. Derudover afviser han, at der er sammenhæng mellem den nye investering og Nordic Waste-anlægget.

Nordic Wastes deroute

Kort fortalt blev Nordic Waste taget under konkursbehandling, efter at Miljøstyrelsen havde påbudt virksomheden at overtage en regning på et trecifret millionbeløb, der relaterer sig til omkostninger til at standse jordmasserne på grunden, som for alvor fik fart på i slutningen af 2023. 

Påbuddene skulle tvinge affalds- og ressourcevirksomheden til at tage ansvar for at forhindre miljøskade, som den i midten af december havde overladt til Randers Kommune.

Ifølge en rapport udarbejdet af analysevirksomheden Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, var Nordic Wastes deponering af jord årsagen til jordskreddet, der har truet Ølst by og nærtliggende vandmiljø med forurening. Det benægtes dog af den tidligere ledelse samt ultimative ejer, olie- og shippingrigmand Torben Østergaard-Nielsen.

Ifølge et notat fra kommunen, som CleantechWatch har set, var det ventet, at Nordic Waste ville modtage op til 1 mio. ton jord om året.

Ledelsen havde selv fremhævet i sin metodebeskrivelse af jordvaskeanlægget, at 95 pct. af alle materialer, som affalds- og ressourcevirksomheden modtager på grunden i Ølst, ville kunne bruges i eksempelvis byggeindustrien, mens de resterende 5 pct. ville blive bortskaffet.

Derudover lød virksomhedens slogan som følger:

”Vi nyttiggør og genanvender – vi deponerer ikke.”

Da jordskreddet var i fuld flor i december var op omkring 3,5 mio. ton jord i bevægelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også