Nordic Waste ville undslippe konkurs med påstået aftale: "Det er selvfølgelig noget rod"

Krakkede Nordic Waste hævdede over for miljømyndighederne at have hyret rådgiveren Geo til at undersøge årsagerne til stort jordskred. Der var dog aldrig en endelig aftale, erkender virksomheden.
Nordic Waste forlod grunden i Ølst syd for Randers 19. december. Her opgav virksomheden selv at standse jordmasserne i bevægelse og efterlod opgaven til Randers Kommune. | Foto: Thomas Borberg
Nordic Waste forlod grunden i Ølst syd for Randers 19. december. Her opgav virksomheden selv at standse jordmasserne i bevægelse og efterlod opgaven til Randers Kommune. | Foto: Thomas Borberg

Nordic Waste talte usandt over for miljømyndighederne, da de argumenterede imod økonomiske sanktioner for sin rolle i det igangværende jordskred i Ølst.

Rådgivningsvirksomheden Geo afviser over for CleantechWatch at have indgået et samarbejde, som den udskældte affalds- og ressourcevirksomhed ellers hævdede i ugerne op til sin konkurs 22. januar. Her påstod Nordic Waste at have hyret Geo til at granske årsagen til jordskreddet. Aftalen var ellers et vigtigt argument fra Nordic Waste imod Miljøstyrelsens krav om at stille en garanti på 205 mio. kr., der skulle være med til at forhindre en miljøskandale.

Repræsentanter fra Nordic Waste har ganske vist rakt ud til Geo, skriver virksomhedens kommunikationsdirektør, Kim Sillemann, i en mail til CleantechWatch.

”Men vi har ingen aftale,” udtaler han i mailen og tilføjer:

”Vi har en række forudsætninger, der skal være på plads, hvis Geo skal påtage sig en opgave.”

Hvad tænker I om, at Nordic Waste bruger en påstået aftale med jer (Geo, red.) som argument for, at den ikke bør modtage et påbud fra Miljøstyrelsen?

”Det er selvfølgelig noget rod.”

Også Nordic Wastes tidligere ledelse erkender nu over for CleantechWatch, at der ikke var indgået en endelig aftale.

Nordic Waste: Konkurs forhindrede aftale

Den påståede aftale med Geo er blandt de få gange, at Nordic Waste har udtalt sig, efter at virksomheden opgav selv at standse jordmasserne 19. december. 

Samtidig er det første gang siden da, at Nordic Waste offentligt har tilbudt at betale for noget i forbindelse med jordskreddet. Affalds- og ressourcevirksomheden har ellers stået fast på, at den ikke hæfter økonomisk for jordskreddet, da der er tale om en force majeure-situation.

Det skete blandt andet i et høringssvar sendt til Miljøstyrelsen fem dage forinden sin konkurs, som CleantechWatch har fået aktindsigt i. 

Her argumenterede Nordic Waste for, at der var behov for en ”uvildig” granskning af det enorme jordskred i Ølst – som Nordic Waste ifølge høringssvaret i øvrigt ikke kan gøres ansvarlig for. Faktisk havde affalds- og ressourcevirksomheden allerede selv igangsat en analyse af årsagen til jordskreddet efter aftale med den geotekniske rådgiver Geo. Og derfor burde den ikke modtage et påbud fra miljømyndighederne, plæderede affalds- og ressourcevirksomheden.

”En sådan årsagsanalyse er netop igangsat af Nordic Waste, som har givet rådgivningsvirksomheden Geo i opdrag at analysere årsagen bag lerskredet,” står der i Nordic Wastes høringssvar til Miljøstyrelsen dateret 17. januar. 

Samme toner lød i en pressemeddelelse sendt bredt ud til landets medier 15. januar samt i en udtalelse til CleantechWatch.

Det har ikke været muligt at interviewe den tidligere ledelse i Nordic Waste. I en skriftlig kommentar til CleantechWatch lyder det, at den uvildige undersøgelse af jordskreddet ikke blev realiseret som følge af virksomhedens konkurs 22. januar.

”Den 15. januar meldte vi ud (i en pressemeddelelse, red.), at vi tog initiativ til at iværksætte en uvildig undersøgelse af årsagen til jordskreddet. Der var indhentet tilbud og der var dialog mellem parterne, men da konkursen indtraf få dage senere, var der ikke indgået en endelig aftale,” skriver ledelsen.

I den pågældende pressemeddelelse, som Nordic Waste refererer til, gjorde selskabet det ellers klart, at der allerede var indgået en aftale.

”Nordic Waste har derfor nu hyret rådgivningsvirksomheden Geo til at analysere årsagerne bag jordskreddet,” skrev affalds- og ressourcevirksomheden 15. januar.

Ledelsen har ikke ønsket at svare på, hvorfor Nordic Waste både over for miljømyndighederne og den brede befolkning har påstået at have en aftale om at undersøge jordskreddet, selvom den aldrig var indgået.

”Ugyldige” påbud

Miljøstyrelsens krav til Nordic Waste blev for første gang varslet af miljøminister Magnus Heunicke (S) 8. januar. De omhandler formelt to påbud, der foruden at dække over en økonomisk garanti på 205 mio. kr. skal tvinge virksomheden til selv at standse jordmasserne.

Virksomheden opgav at inddæmme det omsiggribende jordskred ved Ølst syd for Randers 19. december og overlod dermed ansvaret til Randers Kommune. 

Siden har et centralt emne i sagen været, hvem der skal betale for afværgeforanstaltningerne og den efterfølgende oprydning. Det spørgsmål skulle endegyldigt afgøres med påbuddene, mente ministeren.

Men ifølge Nordic Waste er påbuddene ikke alene behæftet med sagsbehandlingsfejl. De bør helt tilsidesættes, indtil der er kommet ro på jordskreddet, så det er muligt for den påståede hyrede geotekniker – altså Geo – at udføre en ”tilbundsgående teknisk årsagsanalyse”, skrev virksomheden i sit høringssvar til styrelsen.

Uden sådan en analyse har Miljøstyrelsen ikke et retsligt grundlag for at kunne udstede påbud, ifølge Nordic Waste. Styrelsen mangler at bevise, at der er tale om en ”miljøskade i Miljøskadelovens forstand”, lød argumentet. 

I sit høringssvar gjorde Nordic Waste det ligeledes klart, at den hverken har likviditet eller det rette mandskab til at kunne efterkomme påbuddene, som tidligere beskrevet af CleantechWatch

Påbuddene trådte dog alligevel i kraft søndag 21. januar. To dage forinden indgav affalds- og ressourcevirksomheden en konkursbegæring med henvisning til de forestående påbud fra Miljøstyrelsen. Her oplyste Nordic Wastes ejer, olie- og shippingkoncernen USTC, at den sammen med virksomheden havde undersøgt de geologiske forhold grundigt, inden koncernen overtog det ultimative ejerskab i 2022.

”Det er vores opfattelse, at vi vendte hver en sten i købsprocessen,” udtalte Søren Gran Hansen, bestyrelsesformand i Nordic Waste.

Nordic Waste blev officielt erklæret konkurs 22. januar ved Skifteretten i Randers. Siden er kravet mod konkursboet efter Nordic Waste pr. 30. januar 2024 løbet op i mindst 225 mio. kr. Håndteringen af jordskreddet, der endnu er i bevægelse, er af ingeniørvirksomheden Cowi blevet anslået til at koste op mod 2,2 mia. kr., hvis al jord fra grunden skal fragtes væk.

Det er endnu uvist, hvordan regningen skal fordeles. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også