Nordic Waste-sag indtager Folketinget: Regeringen afviser ny miljøkontrol af virksomheder

Miljøminister Magnus Heunicke (S) fastholdt under tirsdagens debat, at han er villig til at handle på baggrund af jordskredssagen, mens Danmarksdemokraterne ændrede holdning til en ny miljøkontrol.
”Det er vigtigt, at vi ikke ender med at gøre det mere kompliceret og byrdefuldt for kommunerne, staten og virksomhederne,” sagde miljøminister Magnus Heunicke (S), der sammen med resten af regeringspartierne tirsdag afviste Enhedslistens beslutningsforslag om ”forbedret miljøkontrol” med landets virksomheder. | Foto: Jens Dresling
”Det er vigtigt, at vi ikke ender med at gøre det mere kompliceret og byrdefuldt for kommunerne, staten og virksomhederne,” sagde miljøminister Magnus Heunicke (S), der sammen med resten af regeringspartierne tirsdag afviste Enhedslistens beslutningsforslag om ”forbedret miljøkontrol” med landets virksomheder. | Foto: Jens Dresling

Nordic Waste-sagen kan få gemytterne i kog hos landets folketingspolitikere. 

Sagen om det voldsomme jordskred i Randers, der tog sin begyndelse i efteråret 2023, er da også den perfekte storm; en lurende miljøskandale, en virksomhed, der opgiver at stoppe jordmasserne og begæres konkurs. Samtidig er ejeren milliardær, men afviser at samle regningen op, som staten og Randers Kommune dermed indtil videre hænger på. 

Det blev også evident tirsdag eftermiddag i Folketingssalen, hvor en række forslag til, hvordan man kan undgå lignende sager i fremtiden, var på dagsordenen. 

Blandt dem var et forslag om ”forbedret miljøkontrol” stillet af Enhedslistens Søren Egge Rasmussen (EL). Han ønskede at pålægge regeringen at undersøge, hvilken myndighed der vil være bedst til at udstede miljøtilladelser samt føre tilsyn hos de pågældende virksomheder, hvis aktiviteter kan risikere at skade miljøet.

I dag ligger den kompetence i store træk hos landets kommuner. Det var også tilfældet i sagen med affalds- og ressourcevirksomheden Nordic Waste, der havde fået en miljøtilladelse af Randers Kommune til at deponere store mængder lettere forurenet jord på den skridende jordtip. Kommunen er siden blevet kritiseret for en mangelfuld tilladelse samt utilstrækkeligt tilsyn.

Når regeringen har gennemført sin undersøgelse, skal den inden udgangen af 2025 bør fremsætte en række anbefalinger til fremtidens miljøkontrol, lød forslaget fra Søren Egge Rasmussen.

Der var dog ikke meget velvilje at finde hos regeringen. Faktisk afviste samtlige regeringspartier at stemme for forslaget om en forbedret miljøkontrol. Dermed tegner der sig allerede et flertal imod forslaget.

”Det er vigtigt, at vi ikke ender med at gøre det mere kompliceret og byrdefuldt for kommunerne, staten og virksomhederne,” sagde miljøminister Magnus Heunicke (S). Han understregede dog, at regeringen deler Enhedslistens ambition om at ”beskytte miljøet bedst muligt mod forurening”.

”Jeg vil også sige, at vi fra regeringens side er parate til at drage de nødvendige konsekvenser af netop sager som Nordic Waste,” sagde Magnus Heunicke. Af den grund vil han invitere Folketingets partier til et møde om ”de næste skridt i sagen” inden sommer. 

Selskaber kan være ”uansvarlige”

Miljøministerens udmelding vakte stor undren hos en række oppositionspartier og særligt forslagsstilleren fra Enhedslisten.

”Når selskaber vil være uansvarlige, så er der mulighed for det. Desværre. Giver det ikke anledning til at ændre på kontrollen og kravene til virksomhederne?,” lød modspørgsmålet fra Søren Egge Rasmussen, der understregede, at hans forslag alene vil pålægge regeringen at undersøge og komme med anbefalinger til en styrket miljøkontrol.

Men den undren prellede af på både miljøministeren og Socialdemokratiets miljøordfører Anne Paulin.

”En af grundene til, at Socialdemokratiet ikke har behov for at pålægge regeringen det her beslutningsforslag, er, fordi vi er med i regeringen, og dermed også ved, at regeringen kommer til at forfølge det her,” lød hendes forklaring.

Danmarksdemokraterne vender på en tallerken

Også Danmarksdemokraterne agter at stemme imod forslaget, fortalte partiets miljøordfører,Hans Kristian Skibby, da han indtog talerstolen.

”Vi mener, at der skal mere sondering til, lidt mere evidens til, der skal noget mere undersøgelse til – og jeg er helt med på, at det ikke skal være en tidsrøver. Men vi er også nødt til at vise et skyldigt hensyn til at få tingene belyst fyldestgørende, inden vi går ud og soler os og stemmer for forskellige forslag fra forskellige partier,” sagde han.

Netop Hans Kristian Skibby har ellers tidligere talt dunder mod kommunernes håndtering af miljøsager. Over for CleantechWatch meldte han sig af den grund klar til at fjerne ansvaret fra de kommunale skriveborde.

”Jeg mener ikke, at de lokale miljømyndigheder skal være dem, der giver den slags miljøtilladelser. Det har de efter vores opfattelse ikke den rette, vedvarende kompetence til,” sagde han i slutningen af januar til CleantechWatch. I stedet foreslog han at sende opgaven videre til staten i en specialiseret enhed under Miljøstyrelsen.

At Danmarksdemokraterne tilsyneladende har ændret holdning til helt at fjerne myndighedsansvaret fra kommunerne, blev også bemærket af SF’s Marianne Bigum, der refererede til ovennævnte udtalelse til CleantechWatch.

”Jeg husker at have set og hørt ordføreren udtale sig flere gange bombastisk om, at ansvaret for miljøgodkendelse og miljøkontrol skal væk fra kommunerne. Er det korrekt, eller husker jeg forkert?”

Hertil svarede Hans Kristian Skibby, at han fra start gerne ville have gjort det klart, hvad han efter eget udsagn ”hele tiden” har ment - nemlig at det kun er den ”specialiserede miljøvurdering”, der skulle flyttes væk fra kommunerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også