Ejer vil betale alle kreditorer i kriseramt Nordic Waste-søsterselskab

Selskabet har ”konsekvent og entydigt bakket op om” at dække kreditorer for at sikre DSH Recyclings overlevelse, lyder det i en redningsplan. Men gælder det også staten?
Søren Gran Hansen er både bestyrelsesformand i DSH Recycling og adm. direktør i transportkoncernen SDK Freja, der har erklæret at være villig til at betale kreditorer ud. | Foto: Pr / Sdk Shipping
Søren Gran Hansen er både bestyrelsesformand i DSH Recycling og adm. direktør i transportkoncernen SDK Freja, der har erklæret at være villig til at betale kreditorer ud. | Foto: Pr / Sdk Shipping

Overlevelsen af DSH Recycling, det omstridte søsterselskab til Nordic Waste, der ejer jordskredsgrunden i Ølst syd for Randers, er så godt som sikret.

Det fremgår af en redningsplan, som CleantechWatch har fået aktindsigt i. Planen, der er udarbejdet af en såkaldt rekonstruktør med henblik på at få det pressede selskab på økonomisk fode igen, skal behandles ved skifteretten i Randers i dag.

Og her erklærer DSH Recyclings ejer, transportkoncernen SDK Freja, at den er villig til at overtage DSH Recyclings gæld.

Søsterselskabet til Nordic Waste gik i såkaldt rekonstruktion i slutningen af februar. Det skete som konsekvens af, at virksomhedens primære indtægtskilde, Nordic Waste, blev taget under konkursbehandling knap en måned forinden. Rekonstruktionen betyder, at selskabet sammen med hjælp fra en udpeget advokat skal forsøge at strikke en økonomisk plan sammen.

Det eneste, der tilsyneladende kan stå i vejen for en redning af DSH Recycling er ifølge denne økonomiske plan, at SDK Freja – mod forventning – løber fra sin udmelding om at overtage virksomhedens gældsforpligtelser.

”SDK Freja A/S har imidlertid konsekvent og entydigt bakket op om denne løsning (at dække gælden, red.), og det er således rekonstruktørens opfattelse, at det er usandsynligt, at denne hindring vil blive aktualiseret,” skriver rekonstruktør og advokat Harald Søndergaard fra advokathuset Hafnia Law i rekonstruktionsplanen.

Det store spørgsmål er dog nu: Er SDK Freja også villig til at betale kommende millionkrav mod DSH Recycling fra både staten og Randers Kommune? Kravene, der endnu ikke er omfattet af rekonstruktionsplanen, relaterer sig til det offentliges udgifter til det store jordskred på virksomhedens matrikel, der for alvor tog fart i december og i dag fortsat truer nærtliggende vandmiljø med forurening.

Det spørgsmål har transportkoncernen ikke ønsket at besvare over for CleantechWatch.

Afgørende møde fredag

Rekonstruktionsplanen blev underskrevet af DSH Recyclings bestyrelsesformand Søren Gran Hansen og bestyrelsesmedlem Henrik Klausen allerede 15. marts. 

Det er dermed knap en uge før, at Miljøministeriet onsdag gik ud med nyheden om, at Kammeradvokaten i en undersøgelse har vurderet, at også søsterselskabet til Nordic Waste kan drages til ansvar i jordskredssagen. 

Den konklusion har fået Miljøstyrelsen til officielt at anmelde et foreløbigt krav mod DSH Recycling på 50 mio. kr. torsdag eftermiddag. Randers Kommune endnu ikke har opgjort sit krav.

På trods af nye krav mod DSH Recycling – som selskabet selvsagt ikke kunne tage højde for i sin rekonstruktionsplan – er det fortsat forventningen, at et møde om virksomhedens fremtid i Skifteretten i Randers afholdes som planlagt fredag eftermiddag. Bliver kreditorerne på mødet ikke enige, kan DSH Recycling i yderste konsekvens følge Nordic Waste ud i en konkurs.

CleantechWatch erfarer dog, at hverken Randers Kommune eller Miljøstyrelsen som kreditorer agter at modsætte sig planen.

På mødet er det sandsynligt, at enten Søren Gran Hansen og eller Henrik Klausen, der begge ligeledes er en del af en del af direktionen hos SDK Freja som henholdsvis transportkoncernens adm. direktører og finansdirektør, deltager på vegne af DSH Recycling. Det har CleantechWatch dog ikke kunnet få bekræftet.

Værdier er banket ned

Ganske vist er det dog, at DSH Recyclings økonomi vil blive gransket. 

Som tidligere beskrevet i CleantechWatch har virksomheden på bare ni måneder forvandlet en egenkapital på knap 30 mio. kr. til en underbalance på næsten 37 mio. kr. 

Nu viser en ny opgørelse per 23. februar 2024, som CleantechWatch har aktindsigt i, at frasalg af blandt andet en lang række leasede maskiner, som virksomheden fortsat skylder knap 38 mio. kr. for i ydelser, vil pynte på den underbalance.

Forventningen er således, at DSH Recycling har en underbalance på knap 7,8 mio. kr., hvis aktiverne bliver realiseret – og hvis man ser bort fra både statens krav på 50 mio. kr. samt Randers Kommunes kommende krav. 

Blandt de leasede maskiner er også det ”banebrydende jordrenseanlæg”, som tidligere adm. direktør David York har kaldt det over for CleantechWatch, og som rekonstruktøren sammen med ledelsen i DSH Recycling forsøger at afhænde. Et affaldsselskab har tidligere over for CleantechWatch afvist at være interesseret i anlægget, der ifølge David York ville have en nypris på knap 50 mio. kr.

Det fremgår ikke tydeligt i rekonstruktionsplanen, hvorvidt der er lykkedes at finde en køber til anlægget. 

Men anlægget var sammen med en lang liste af andre maskiner kun vurderet til en værdi af knap 40 mio. kr., da rekonstruktionen blev meldt i februar. Knap en måned efter er forventningen i stedet, at salg af anlægget og de resterende maskiner kan indbringe 25,5 mio. kr. Dermed består en leasinggæld på knap 8,1 mio. kr. 

Til gengæld håber søsterselskabet til Nordic Waste at kunne skrabe yderligere midler sammen fra et unavngivet forsikringsselskab.

”Selskabet har lidt betydelige tab som følge af jordskred på ejendommen. Selskabet forsøger at opnå dækning for disse tab fra blandt andet forsikringsgivere,” skriver rekonstruktør Harald Søndergaard i planen. Det er endnu ikke lykkedes CleantechWatch at få oplyst, hvilket forsikringsselskab, der er tale om, samt hvilket beløb, DSH Recycling forventer at kunne få udbetalt.

At DSH Recycling har mistet penge på jordskreddet, er der ingen tvivl om.

Alene jordskredsgrunden i Ølst vurderes i den nyeste opgørelse til en værdi på kun 200.000 kr. Det er en nedskrivning på lidt over 3,1 mio. kr., mens også en ”mellemregning” med søsterselskabet Nordic Waste, der lød på knap 5,4 mio. kr., er strøget.

(Opdateret 22/3 kl. 09:30 med nye oplysninger om, at hverken Randers Kommune og Miljøstyrelsen vil modsætte sig rekonstruktionsplanen)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også