Jordskred har banket værdier i Nordic Waste-søsterselskab ned under gulvbrædderne

På under et år er DSH Recycling gået fra at være et solvent selskab til at have aktiver stort set uden værdi og en negativ egenkapital.
Foto: Bo Amstrup
Foto: Bo Amstrup

DSH Recycling, der er søsterselskab til det krakkede Nordic Waste, og som i sidste uge blev taget under rekonstruktion i skifteretten, har på bare ni måneder forvandlet en egenkapital på knap 30 mio. kr. til en underbalance på næsten 37 mio. kr. 

Dermed er værdier for mere end 66,5 mio. kr. forsvundet fra selskabet.

Det viser en opgørelse over DSH Recyclings aktiver og passiver per 31. januar i år, som CleantechWatch har fået aktindsigt i hos skifteretten i Randers.

Begge selskaber, DSH Recycling og det konkursramte Nordic Waste, ejes gennem flere selskabsled af oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen og hans United Shipping and Trading Company (USTC). 

De to selskaber spiller en fremtrædende rolle i den meget omtalte jordskredssag ved Randers, hvor Randers Kommune siden den 19 december har kæmpet for at bremse tre mio. kubikmeter forurenet jord fra at skride mod vandløb, fjord og havmiljøet og nabobyen Ølst.

En negativ udvikling på 67 mio. kr.

De to USTC-ejede selskaber er blevet mere eller mindre værdiløse som følge af det enorme jordskred ved Nordic Waste i Ølst, der tog fart i december.

Nordic Waste blev erklæret konkurs 22. januar og fredag i sidste uge begærede DSH Recycling så rekonstruktion ved skifteretten. 

”I forbindelse med Nordic Wastes konkurs genererer selskabet ikke længere indtægter, og det kan ikke videreføres , uden at der tages insolvens-retslige skridt,” lød forklaringen i en pressemeddelelse fra Søren Gran Hansen, bestyrelsesformand i DSH Recycling.

Dokumenterne fra skifteretten viser, at selskabets aktiver ved udgangen af januar i år havde en såkaldt realisationsværdi – altså en vurdering af, hvad aktiverne på det tidspunkt kunne sælges for – på bare 1,2 mio. kr. 

Heraf var selskabets anlægsaktiver, herunder maskiner, bygninger og grunde, blot værdisat til 685.000 kr. 

Til sammenligning havde DSH Recycling ifølge seneste regnskab 30. april 2023 anlægsaktiver for samlet 39,6 mio. kr., en egenkapital på 29,6 mio. kr. og likvider for 23 mio. kr. 

Men pr. 31. januar i år var egenkapitalen – også kaldet underbalancen – negativ med 36,9 mio. kr., viser dokumenterne fra skifteretten. 

DSH Recyclings drift har hovedsageligt bestået af lejeindtægter fra det krakkede Nordic Waste, som selskabet udlejede grund og bygninger til.

Konkurs truer søsterselskab

En rekonstruktion i selskabet betyder, at kreditorerne med hjælp fra en udpeget advokat, Harald Smed Søndergaard fra Hafnia Law, skal forsøge at strikke en økonomisk plan sammen. 

Hvis rekonstruktionen mislykkes, ender selskabet sandsynligvis i konkurs.

CleantechWatch har spurgt Boris Frederiksen, partner i Kammeradvokaten og Nordic Waste-kurator, om han er overrasket over begæringen om rekonstruktion. 

Så sent som 30 april 2023 konstaterede revisor i 2022-2023-regnskabet, at DSH Recycling var solvent med en egenkapital på 29,6 mio kr og likvider på 23 mio kr.

”Din observation er helt korrekt, men jeg faldt nu ikke ned af stolen, da jeg læste om rekonstruktionen. Men lad os lige se, hvordan det udvikler sig,” skrev Boris Frederiksen i mailen til ShippingWatch.

Kammeradvokaten har bebudet, at man vil undersøge mulighederne for at rejse krav mod ledelse, ejere eller andre selskaber i USTC-koncernen, herunder DSH Recycling, i forsøget på at inddrive tilgodehavender til staten.

(Artiklen er lavet i et samarbejde mellem ShippingWatch og CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også