DSH Recycling-formand var med på Teams, da staten afviste at eftergive gæld i jordskredssag

Redningsplanen for Nordic Wastes søsterselskab fortsætter efter fredagens møde i Skifteretten i Randers. Selskabet har nu modtaget krav på i alt 209 mio. kr. (Præciseret)
Foto: Tobias Nørgaard Pedersen
Foto: Tobias Nørgaard Pedersen
af casper Vagner Christensen, Simone Jarolics og Frederik Timm Bentsen

Følger man den røde streg på gulvet i Retten i Randers, havner man i det lille retslokale K.

Nok var lokalet lille, men fredag eftermiddag var det en af den seneste tids mest omtalte sager, der var omdrejningspunkt for et møde i skifteretten inde bag den grå dør. 

Det omsiggribende jordskred ved Nordic Waste i Ølst har sendt søsterselskabet og ejer af grunden, DSH Recycling, i såkaldt rekonstruktion, der skal forsøge at få selskabet på fode igen.

Da retsformanden ankom til lokalet, hvor virksomhedens redningsplan skulle drøftes, kommenterede han som noget af det første det praktiske.

Nemlig at DSH Recyclings egen formand, Søren Gran Hansen, ikke var fysisk til stede i lokalet, men i stedet lyttede med gennem en Teams-forbindelse. 

I lokalet sad – foruden ClenatechWatchs udsendte – også DSH Recyclings stifter David York, en repræsentant fra Randers Kommune, en repræsentant for både Miljøstyrelsen og Gældsstyrelsen samt rekonstruktør Harald Søndergaard, advokat ved Hafnia Law.

Sidstnævnte kunne efter få minutter konstatere, at DSH Recyclings redningsplan, som tidligere beskrevet i CleantechWatch, er på rette spor – også selvom staten afviste at eftergive dele af eller hele sit krav på indtil videre 50 mio. kr.

”Gældsstyrelsen og Miljøstyrelsen har ikke indvendinger imod, at planen fortsætter,” konkluderede styrelsernes repræsentant, Mikkel Winther Løgsted, fredag i retten. 

”Men når det kommer til et forslag, så er man ikke indstillet på en akkordering (at eftergive gælden, red.),” tilføjede han.

De 50 mio. kr. dækker over de udgifter, Gældsstyrelsen og Miljøstyrelsen, selv har afholdt i forbindelse med jordskreddet hos Nordic Waste, der tog fart i december. 

Foruden staten har også Randers Kommune officielt indgivet sit krav mod DSH Recycling. Det sker efter en ny konklusion fra Kammeradvokaten om, at også DSH Recycling kan drages til ansvar i jordskredssagen. Det oplyste rekonstruktør Harald Søndergaard fredag i retten.

Kommunens krav løber foreløbigt op i 120 mio. kr. oplyste rekonstruktør Harald Søndergaard fredag i retten. 

Kravene mod DSH Recycling er identiske med dem, som både Randers Kommune og staten har rejst mod søsterselskabet Nordic Waste. Dertil er der rejst krav mod DSH Recycling fra øvrige kreditorer på i alt 39 mio. kr. Dermed løber det samlede krav mod DSH Recycling indtil videre op i 209 mio. kr.

Tager ikke højde for nye krav

Ingen af DSH Recyclings kreditorer modsatte sig redningsplanen.

Dermed er det fortsat forventningen, at selskabets ejer, transportkoncernen SDK Freja, vil overtage en milliongæld, som DSH Recycling har opbygget til leasinggivere.

”Og samtidig har Freja (SDK Freja, red.) også været villig til at indfri andre kreditorer, der har anmeldt krav. Og hvis det bliver gennemført, så vil selskabet (DSH Recycling, red.) ende med at blive solvent, og dermed er rekonstruktionen bragt til ende,” lød et opløftende budskab til Nordic Wastes søsterselskab fra rekonstruktør Harald Søndergaard.

Det hele var dermed overstået på bare ti minutter. 

Og så alligevel ikke. Planen tager ikke højde for de nye krav fra det offentlige, fremhævede Harald Søndergaard.

”Der er ikke i rekonstruktionsplanen taget højde for de to anmeldelser, der er modtaget i går (torsdag, red.),” lød det fra Harald Søndergaard. Yderligere blev kravene, der kan være knald eller fald for DSH Recycling, ikke diskuteret på mødet i skifteretten.

Et spørgsmål står dermed fortsat uafklaret: Er SDK Freja også villig til at betale de offentlige kreditorer ud?

Inden parterne atter skiltes fredag eftermiddag, bemærkede repræsentanten for både Gældsstyrelsen samt Miljøstyrelsen, at skulle DSH Recycling gå konkurs, så skal et møde afholdes fysisk, lød det med henvisning til computerskærmen på bordet i det lille retslokale K.

Det noterede retten.

Anlæg nedskrives

Søsterselskabet til Nordic Waste gik i såkaldt rekonstruktion i slutningen af februar. Det skete som konsekvens af, at virksomhedens primære indtægtskilde, Nordic Waste, blev taget under konkursbehandling knap en måned forinden. Rekonstruktionen betyder konkret, at selskabet sammen med hjælp fra en udpeget advokat skal forsøge at strikke en økonomisk plan sammen.

Som tidligere beskrevet i CleantechWatch har DSH Recycling på bare ni måneder forvandlet en egenkapital på knap 30 mio. kr. til en underbalance på næsten 37 mio. kr.

Virksomhedens nyeste opgørelse dateret 23. februar 2024, som CleantechWatch har aktindsigt i, viser, at frasalg af blandt andet en lang række leasede maskiner, som virksomheden fortsat skylder knap 38 mio. kr. for i ydelser, vil pynte på den underbalance.

Det blev også bekræftet i fredagens møde i skifteretten. 

Forventningen er således, at DSH Recycling har en underbalance på knap 7,8 mio. kr., hvis aktiverne bliver realiseret – og hvis man ser bort fra både staten og Randers Kommunes foreløbige krav. 

Blandt de leasede maskiner er også det ”banebrydende jordrenseanlæg”, som tidligere adm. direktør David York har kaldt det over for CleantechWatch. Et affaldsselskab har tidligere over for CleantechWatch afvist at være interesseret i anlægget, der ifølge David York ville have en nypris på knap 50 mio. kr.

(Præciseret d. 25-03-24. Af en tidligere udgave af denne artikel fremgik det fejlagtigt, at stifter af DSH Recycling David York deltog i retsmødet digitalt. Han var til stede i retslokalet)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også