CleantechWatch

Her er de mest læste artikler på CleantechWatch i 2019

CleantechWatch gik i luften i september 2019 og blev fra første dag taget godt imod af læserne. Det afspejler årets top ti over de mest læste artikler. Med på listen er både historier om vand, affald og miljøteknik.  

Foto: ARC

CleantechWatch kom godt fra start, da vi udsendte vores første nyhedsbrev den 10. september 2019. Vores dækning af virksomheder og nyheder inden for cleantech er bredt repræsenteret i top ti over mest læste artikler på CleantechWatch i 2019. Vi glæder os til at levere flere nyheder og spændende historier til vores læsere i 2020. Se top ti over mest læste artikler i 2019 her:     

10. Danske vandselskabers gæld er vokset eksplosivt de sidste ti år

CleantechWatch tog i efteråret fat på temaet "Vandsektor - afvikling eller udvikling", og en af artiklerne i temaet lander på en 10.-plads. Her så vi nærmere på gælden hos vandselskaberne, der i 2018 havde næsten 16 mia. kr. i restgæld hos Kommunekredit. Det var mere end syv gange så meget som i 2008, hvor beløbet var på lige under 2 mia. kr. Gælden er bl.a. vokset, fordi levetiden på de investeringer, som vandselskaberne har foretaget, er for optimistiske, lød det fra brancheorganisationen Danva.  

9. Nyt anlæg omdanner CO2 fra spildevandsslam og brint til biometan

Spildevandsselskaberne har stigende fokus på effektivisering i spildevandsbehandlingen og på at udnytte spildevandsslammet til energi og andre formål. På Biofos har man fået installeret et anlæg, hvor brint og CO2 fra Biofos' spildevandsslam gennem en biokatalytisk proces bliver omdannet til biometan, som kan fortrænge naturgas fra naturgasnettet. Det ville læserne gerne vide mere om, og artiklen røg derfor ind på en 9.-plads.

8. Google har kortlagt luftforurening i København: Her er byen hårdest ramt

Luftforurening er et stort problem i mange storbyer verden over - også i København, hvor Google gennem et år har kortlagt partikelforureningen i hovedstaden. Kortlægningen blev præsenteret under C40-topmødet i København, hvor 34 borgmestre fra byer verden over skrev under på en forpligtende aftale om at sikre renere luft i byerne. Historien om kortlægningens resultat tiltrak sig stor opmærksomhed og artiklen endte på en 8.-plads.

7. Geminor sender affald med tog fra Italien til Danmark

Det kan betale sig at køre affald fra Italien til Danmark med tog. Det vurderede norske Geminor, der har indgået en kontrakt med Napoli Kommune om blandt andet at eksportere 10.000 tons affald årligt med tog frem for med skib fra Napoli til forbrænding i Danmark. Den vurdering fangede mange læseres opmærksomhed og historien kom derfor med på listen.

6. Nyt renseanlæg til flodhestene skal spare København Zoo for millioner

Nuttede dyr og store økonomiske besparelser som følge af effektiv miljøteknologi er altid en god kombination. Derfor landede historien om et nyt renseanlæg til flodhestene i København Zoo ikke overrraskende i årets top ti.

5. Karin Clausen sælger Danfoss-aktier

Den familieejede virksomhed, Danfoss, og ikke mindst familiemedlemmerne har manges bevågenhed. Derfor kommer historien om, at Karin Clausen har solgt en portion af sine aktier og nu sidder på en mindre ejerandel, også på årets top ti-liste over mest læste. Karin Clausen er blandt andet søster til bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen.   

4. Novozymes rykker nu på sin vandforretning - slår flere stillinger op

Det har været et begivenhedsrigt år for Novozymes, der lagde sin strategi om, fyrede flere hundrede medarbejdere og hyrede en ny topchef, Ester Baiget, der afløser Peder Holk Nielsen 1. februar. I kølvandet på fyringsrunden slog Novozymes flere stillinger op inden for sin spirende vandforretning. Den nyhed landede på en fjerdeplads i året top ti.

3. Dansk startup på vej med "verdens største" methanol-brændselscellefabrik

Hvad der skal erstatte de fossile brændstoffer til transport er ikke endeligt afgjort. Men det bliver sandsynligvis en vifte af grønne alternativer - og ikke blot én grøn løsning, der kan erstatte det hele. Danske Blue World Technologies satser stort på methanol-baserede brændselsceller til biler og bygger en fabrik til formålet på Aalborg Havn. Historien om dette sats ender på en tredjeplads.    

2. Drastisk fald i antallet af vandværker: Mere end 200 forsvundet på fem år     

Vores tema om vandsektoren rammer også andepladsen i årets top ti med en artikel om antallet af vandværker i Danmark, der rasler ned. Mange små forbrugerejede vandværker lukker i disse år. Andre bliver langt sammen med andre forbrugerejede vandværker eller kommer ind under kommunalt ejede vandværker. 

1. Rekorddyrt forbrændingsanlæg vil køre på nedsat blus

Historien om forbrændingsanlægget Amager Bakke var ikke blot tophistorien i vores allerførste nyhedsbrev. Den topper også årets top ti over de mest læste artikler. Amager Bakke blev indviet officielt den 4. oktober 2019 og har kostet rundt regnet kostet 4 mia. kr. På grund af blandt andet overkapacitet i hovedstaden på levering af el og varme - særligt om sommeren - kører Amager Bakke ikke på fuldt blus året rundt. Desuden importerer anlægget affald til forbrænding fra andre europæiske lande som følge af øget kildesortering og genanvendelse i hovedstaden.

Mere fra CleantechWatch

Alfa Laval vokser en anelse i Danmark

Den svenske industrikæmpes danske aktiviteter, der blandt andet gør sig inden for løsninger til spildevandssektoren, nærmer sig en omsætning på seks mia. kr.

Færre unge går ingeniørvejen

Både på civilingeniør- og på diplomingeniøruddannelserne har ifølge nye ansøgningstal for de videregående uddannelser oplevet et fald i ansøgere. Det overrasker ingeniørernes formand.

Læs også

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs