Nyt anlæg omdanner CO2 fra spildevandsslam og brint til biometan

Biofos' nye anlæg i Avedøre, der laver biometan ud fra brint og CO2, leverer nu biogas til naturgasnettet i København.
Teknologien, der er udviklet af det tyske firma Electrochaea, anvender elektricitet fra vedvarende energikilder til produktion af brint. Gennem en biokatalytisk proces bliver brint og CO2 fra Biofos' spildevandsslam så omdannet til biometan.
"Vores biogas indeholder ca. 60 pct. metan og 40 pct. CO2. I Electrochaeas anlæg kan de tage biogassen ind og så vil den del, der er CO2, blive omdannet til metan. Dermed får man knap 100 pct. metan i biogassen frem for blot 60 pct. metan," siger udviklingschef i Biofos, Dines Thornberg til CleantechWatch.
En anden mulighed er, at sende ren CO2 ind i el-til-gas-anlægget.
"Hofor har også et velkendt opgraderingsanlæg kørende på biogassen, så de kan adskille CO2 og metan. CO2’en kan så sendes over i Electrochaeas anlæg, så det kan omdanne den rene CO2 til ren metan," siger Dines Thornberg.
Dermed er der hos Biofos i Avedøre to muligheder for CO2-input til i Electrochaea-anlægget.
1200 kubikmeter biometan i døgnet
Hvor CO2-inputtet kommer fra, er dog ikke afgørende og vil for eksempel også kunne stamme fra andre forbrændingsanlæg og fungere som et alternativ til Carbon Capture and Storage (CCS).
Electrochaeas el-til-gasanlæg i Avedøre bruger ifølge den tyske virksomhed 1 MW el-kapacitet og tilfører op til 1200 kubikmeter biometan til naturgasnettet i døgnet. På årsbasis kan det binde op til 800 ton CO2.
"Jeg er stolt over, at Electrochaea-teamet sammen med vores partnere har nået en betydelig milepæl i anvendelsen af biologisk metanisering i industriel skala," siger Mich Hein, administrerende direktør for Electrochaea, i en meddelelse om det nye anlæg.
"Teknologien har vist sig at være ekstremt robust og fleksibel, så vi fokuserer nu på kommerciel brug af bioreaktorer. Vores fokus er på den næste generation af el-til-gas-systemer i det to-trecifrede megawatt-størrelse," tilføjer Mich Hein.
Bedre CO2-regnskab hos Biofos
På Biofos er man glad for det nye el-til-gas-anlæg. Her bidrager det positivt til spildevandsvirksomhedens grønne regnskab, da teknologien reducerer Biofos' CO2-udledning ved at bruge CO2'en i produktionen af biometan.
"Man kan diskutere, hvem der skal have den kredit for, at der kommer mere biometan. Det kunne jo også være dem, der tager det ud i nettet. Hvis Hofor tager det ud i deres gasnet, skriver de det på deres CO2-regnskab," siger Dines Thornberg.
"Men vi siger bare, at vi har en CO2-balance, som bliver bedre, hvis vi ser isoleret på Avedøre renseanlæg," tilføjer han.
Fortrænger naturgas
Selvom Biofos sagtens kan udnytte biogas fra spildevandsslammet til el og varme i sine egne processer, er det ifølge Dines Thornberg stadig samlet set en god idé at lave det hele om til biometan gennem det nye anlæg.
"Samfundsøkonomisk er det mere rigtigt at opgradere det og sende det ud i gasnettet og dermed fortrænge noget naturgas den vej rundt," siger Dines Thornberg.