Nyt renseanlæg til flodhestene skal spare København Zoo for millioner

Et nyt vandrensningsanlæg til flodhestebassinene i København Zoo står til at give store besparelser på vand- og energikontoen.
København Zoo er i dag hjem for fem flodheste; en han, to hunner og to unger, som efterhånden er et par år gamle. | Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
København Zoo er i dag hjem for fem flodheste; en han, to hunner og to unger, som efterhånden er et par år gamle. | Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

Hvad gør man som zoologisk have, når ens fem flodheste dagligt vifter flere hundrede kilo afføring ned i deres egne vandbassiner?

I København Zoo ville gæsterne blive mødt af helt uigennemsigtigt vand gennem glasset til flodhestene, hvis ikke vandrensning af anlægget havde høj prioritet – og det er årsagen til, at den zoologiske have nu har investeret fem mio. kr. i nyt udstyr til vandbehandling, skriver Maskinmesteren.

De nye vandbehandlingsanlæg vil samtidig give markante besparelse på både vand-, varme-, og elkontoen. Hvor det gamle og noget slidte anlæg ifølge Maskinmesteren har brugt 135 Wh per kubikmeter renset vand, forventer man at komme ned på 45 Wh med det nye anlæg. Det betyder også, at investeringen har betalt sig selv hjem inden for maksimalt 11 år.

Det nye anlæg er designet til at kunne behandle og rense 500 kubikmeter vand i timen, og fordi en stor del af vandet vil blive recirkuleret, står forbruget af eksternt vand samtidig til at gå fra 400 til 70 kubikmeter om ugen.

Zoologisk Have København har et samlet mål om at kappe en femtedel af strømforbruget, bruge seks mio. færre liter vand og reducere sin CO2-udledning med 170 ton. Udover det nye vandrensningsanlæg i flodhestebassinet er planen også at få solceller på tagene af dyreanlæg og bygninger.

Projektet er finansieret af PKA's energifond Sustain Solutions i form af et lån på 12 mio. kr., som bliver tilbagebetalt via energibesparelserne.

Enzym-teknologi giver markante besparelser på afvanding af spildevandsslam 

Fynsk kloakprojekt genoptages efter konkurs hos entreprenør

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også