Novozymes rykker nu på sin vandforretning – slår flere stillinger op

Biotek-virksomheden satser på, at forretningen inden for vandteknologi kan vokse i de kommende år. Derfor er Novozymes nu i fuld gang med at hyre nye folk i både Danmark og resten af verden.    
Foto: NOVOZYMES
Foto: NOVOZYMES

Novozymes' sats på vandteknologi er for alvor på vej op i omdrejninger.

Den danske biotekvirksomhed afskedigede for nylig 300 medarbejdere for at frigøre ressourcer til sin opdaterede strategi – herunder til tre nye satsningsområder: Fjernelse af miljøfremmede stoffer i vand, alternative specialproteiner samt mund- og tarmsundhed.

Nu følger biotekvirksomheden op med flere nye stillinger, der skal være med til at løfte den spirende vandforretning til næste niveau.

"Vandområdet er et af de områder, vi gerne vil satse mere på. Derfor allokerer vi flere ressourcer ind i det og er dermed ude og hyre en del folk i både Danmark og rundt omkring i verden til at bygge den her forretning op," siger Jens Kolind, Vice President for Household Care Global Marketing i Novozymes til CleantechWatch.

Virksomheden ansætter både forskere til at accelerere udviklingen af nye vandteknologier og kommercielle medarbejdere til at få udrullet de teknologier, virksomheden allerede har sendt i markedet. 

"Vandområdet er et område med muligheder. Der, hvor vi står nu, er, at vi har nogle løsninger i markedet allerede. Vi sælger også en del mikroorganismer, som man for eksempel bruger til at fjerne ammoniak i spildevand," siger Jens Kolind og fortsætter:

"Og så arbejder vi på nogle ting, vi regner med at lancere på kort sigt. Det kan være teknologier, som hjælper med at drive spildevandsanlæg mere effektivt og reducere energi- og kemikalieforbrug. De mere langsigtede ting, vi arbejder på, er blandt andet at bruge enzymer og mikroorganismer til at nedbryde de her miljøfremmede stoffer, der findes i vand," siger han.

Tocifret milliardpotentiale

Selvom Jens Kolind ser mange forretningsmuligheder inden for vand på både kort og lang sigt, vil vand ikke komme til at dominere Novozymes' forretning lige med det samme.

"Sammenlignet med vores andre forretningsområder ser vi stadig vandområdet som værende i de ret tidlige stadier. Men i fremtiden håber vi, at vand kommer til at fylde mere i forretningen. Når vi ser på, hvor bioteknologi kan spille ind, kan det på lang sigt potentielt blive et godt forretningsområde for os," siger han.

Ifølge analyser, som Novozymes fremlagde på virksomhedens kapitalmarkedsdag i juni, har dette marked for enzymer potentiale til vokse fra 1 mia. kr til op mod 70 mia. kr. som følge af nye skærpede lovgivningskrav.

At Novozymes tror på vandområdet som et vækstmarked, understregede adm. direktør i Novozymes, Peder Holck Nielsen, da også i forbindelse med lanceringen af den ændrede strategi:

"Vi er ikke skabt til at være en lille spiller. Vi kaster os ind i de nye forretningsområder med en ambition om at opnå en førerposition eller i hvert fald en position som nummer to med mulighed for at blive nummer et," sagde topchefen.

Dansk vandsektor spiller vigtig rolle

Hvis Novozymes skal nå en førerposition inden for området, vil den danske vandsektor være en vigtig samarbejdspartner for virksomheden – og ifølge Jens Kolind er de allerede godt på vej.

"På vandområdet har Danmark en fantastisk førerposition i markedet og der er en rigtig stærk vandsektor i Danmark. Jeg tror, at man sagtens kan sige, at nogle af de spildevandsanlæg, der er i Danmark, er blandt dem, der er længst fremme i verden i forhold til at drive det effektivt og miljøvenligt, siger Jens Kolind og fortsætter:

"Derfor har det været naturligt for os, at samarbejde med nogle af dem, som ved, hvordan man driver et spildevandsanlæg rigtig godt – og så bringer vi vores viden om bioteknologi til bordet," siger Jens Kolind.

Novozymes satser på nye vækstområder: "Vi må desværre afskedige en del medarbejdere"

Novozymes varsler fyringsrunde som led i ny strategi 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også