En del af Watch Medier

CleantechWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
11.11.2020kl. 11.28

Vognmænd: Urealistisk deadline for virksomheders sortering i ti fraktioner

Det bliver meget svært for landets renovatører at blive klar til at indsamle ti fraktioner af husholdningslignende affald hos landets virksomheder inden udgangen af 2022, advarer brancheorganisationen ITD og foreslår støtteordning til udskiftning af biler.
ITD tæller som brancheorganisation for dansk vejgodstransportmere end 700 medlemsvirksomheder. Desuden driver ITD kommerciel forretning via to datterselskaber, som blandt andet udbyder momsrefusion og betalingsløsninger til transportvirksomheder i Danmark og resten af Europa. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
af SIMON VALEUR

Det er ikke kun i landets kommuner, man finder tidshorisonten for at implementere den nye affaldsbekendtgørelse og den tilhørende indsamling i ti fraktioner med matchende piktogrammer ganske urealistisk.

Hvor landets kommuner i høringssvarene til den nye bekendtgørelse kalder det 'umuligt' og 'problematisk' at skulle hustandsindsamle affald i de samme ti fraktioner allerede fra sommeren næste år, er det ifølge brancheorganisationen ITD lige så problemfyldt for de private virksomheder at skulle følge trop senest ved udgangen af 2022.

Selv om talerøret for transport- og logistikvirksomheder støtter op om ensretningen og de nye sorteringskrav, vil det "være en stor udfordring for indsamlingsvirksomheder og transportører at være klar til særskilt indsamling af hele 10 affaldsfraktioner allerede den 31.12.2022," vurderer ITD i sit høringssvar til den nye bekendtgørelse.

"Der er som bekendt stor forskel på at drive kommunal indsamling af husholdningsaffald og privat indsamling af erhvervsaffald. Kommunen skal blot stille containere ud til borgerne og opkræve sit gebyr, mens private indsamlingsvirksomheder skal forhandle med deres kunder om at stille containere egnet til særskilt indsamling til rådighed," uddyber ITD, som repræsenterer mere end 700 medlemsvirksomheder.

Kommuner på stribe: Umuligt at blive klar til ny affaldsindsamling

Dyrt at gå fra ét til to kamre

Af den affaldsaftale, et bredt politisk flertal vedtog i sommer, fremgår det, at indsamlingen af offentlige og private virksomheders affald skal strømlines og øges gennem en "omkostningseffektiv meldeordning" og krav om, at "virksomheder sorterer husholdningslignende affald efter samme sorteringskriterier som husholdningerne og efterlever de til enhver tid gældende miljøkrav."

Set med ITD's briller er problemet ikke udsigten til ens indsamling på tværs af det kommunale grænseland og for virkosmheder i øvrigt. At de nye krav implementeres i to tempi, først i kommunerne og sidenhen for erhvervet, er ifølge ITD ligeledes fornuftigt.

Problemet er ifølge ITD, at ordningen for virksomheder skal træde i kraft inden udgangen af 2022.

ITD - en forening og en forretning

ITD er en privat brancheorganisation for transport- og logistikvirksomheder og repræsenterer mere end 700 danske transport- og logistikvirksomheder, der kører både internationalt og nationalt.

Brancheorganisationen med hovedsæde i Padborg er dog mere end en forening og har således kommercielle selskaber i form af FDE og Vialtis, som blandt andet udbyder momsrefusion og betalingsløsninger til transportvirksomheder i Danmark og resten af Europa.

Foruden hovedsædet i Padborg har ITD kontorer i København og Bruxelles og er repræsenteret i 11 andre europæiske lande via dets datterselskaber.

Kilde: ITD

At tidshorisonten giver panderynken skyldes ikke mindst, at medlemmerne, som i dag typisk indsamler og transporterer erhvervsaffald, primært råder over ét-kammers komprimatorbiler, der ifølge brancheorganisationen slet ikke kan anvendes til kombineret indsamling. 

En ombygning til to kamre vil ifølge ITD typisk løbe op i to millioner kroner pr. komprimatorbil, og derudover stiller indsamlingsvirksomheder minicontainere ud til erhvervskunderne, som for en stor del af indsamlingsvirksomhede i dag kun har et rum. De er derfor "uegnede til kombineret indsamling" og må kasseres til fordel for minicontainere med to kamre, vurderer ITD.

"Det betyder, at en mindre indsamlingsvirksomhed med forslaget om særskilt indsamling af erhvervsaffald enten står med værdiløst materiel eller står over for at skulle gøre en voldsom investering i køretøjer og containere, hvor der på nuværende tidspunkt er ét års levering på to-kammer komprimatorbiler," skriver ITD i sit høringssvar, som er underskrevet af chefkonsulent Camilla Wiig og politisk chefkonsulent Lasse R. Kristoffersen.

City Container investerer millioner i 12 nye skraldebiler 

ITD mener grundlæggende også, at indsamlingsvirksomhederne mangler et håndfast overblik over, hvornår den "betydelige investering" i nye containere og ombygning af biler, som altså har en længere afskrivningstid end i andre dele af logistikbranchen, kan tjene sig ind igen.

I det lys er der samlet set behov for en støtteordning, mener organisationen.

"ITD skal på det kraftigste anmode om, at der afsættes de nødvendige midler i form af en støtteordning for at imødekomme den tidlige udskiftning af ét-kammer komprimatorbiler. Erhvervet erkender til fulde nødvendigheden af øget genanvendelse og en ensretning at affaldsindsamlingen i Danmark, men særligt de mindre virksomheder har brug for en økonomisk håndsrækning for at kunne indsamle affaldet særskilt og bæredygtigt," skriver ITD i sit høringssvar, som CleantechWatch har fået aktindsigt i.

Frygter pladsmangel og øget miljøpåvirkning

Netop fordi en særskilt indsamling af ti affaldsfraktioner kræver, at der sættes flere biler ind, forudser ITD samtidig en "negativ miljøpåvirkning" ved det nye regime, der er politisk vedtaget med klimaaftalen for affaldssektoren.

"Når flere fraktioner skal indsamles særskilt, vil det medføre, at flere køretøjer skal køre gennem f.eks. gågaderne i de danske byer. Det vil ikke kun blive fordyrende for kunden at få afhentet sit affald, men brændstofforbruget og derved også klimabelastningen vil blive tilsvarende større," vurderer ITD.

Brancheorganisationen forudser samtidig, at plastforholdene hos især mindre erhvervsvirksomheder og restauranter vil "blive en udfordring med den nye indsamlingsordning", fordi der simpelthen ikke er plads til flere affaldsbeholdere i baggårdene og affaldsskurene.

"Det vil mange steder kræve større investeringer i pladsforholdene, så der bliver plads til minimum seks containere/beholdere samt en eventuel beholder til farligt affald," skriver ITD i sit høringssvar og understreger, at antallet af containere givetvis vil variere fra virksomhed til virksomhed og afhænge af det affald, virksomheden producerer.

Byggeaffald i flere fraktioner kræver meget mere plads til affaldsbehandling

Ifølge ITD betyder det også, at et krav om særskilt indsamling af en given affaldsfraktion først bør blive indført, når der er vished for, at den også kan genanvendes.

"Særskilt indsamling synes uhensigtsmæssigt og meningsløst, hvis det alligevel afsættes til forbrændingsanlæg," som brancheorganisation formulerer det i sit høringssvar.

"Samtidig vil affaldsbranchen miste troværdighed hos borgere og erhverv, hvis det viser sig, at særskilt indsamlet affald ender på et forbrændingsanlæg," tilføjer ITD og peger på, at blandt andet afsættelsen af plast og drikkekartoner til genanvendelse "fortsat vil være en stor udfordring" fra 2023.

Industrien jubler over stop for MGP-fraktion

Erhvervslivet vil have renovationskørsel tvangsudbudt

Affaldsselskab forudser store omkostninger med ny affaldsaftale 

Fire østjyske affaldsselskaber allierer sig om nye affaldsordninger

Dansk Erhverv kritiserer kommunernes hjemtagning af affaldsindsamlingen

Urbaser fortsætter sin ekspansion i Danmark – ny topchef har opkøb i kikkerten

Skraldemænd protesterede over kommunal hjemtagning og ændrede arbejdsvilkår

Kommuner vil have virksomheder med i affaldsordninger for at øge genanvendelse

Erhvervsaffald på kommunale ordninger får ros – hvis private selskaber samler ind

Relaterede artikler:

  • Det bliver ifølge Refas bestylsesformand "meget dyrt", hvis affaldsselskabet skal lukke sit forbrændingsanlæg i Nykøbing F. som følge af den nye affaldsaftale. Alene nedlukning og nedrivning ventes at løbe op i 300 mio. kr. | Foto: REFA // PR

    Affaldsselskab forudser store omkostninger med ny affaldsaftale

    For abonnenter

  • Skraldespande på arbejdspladser bliver fyldt med alt fra papir til plast. | Foto: PER FOLKVER/Ritzau Scanpix

    Kommuner vil have virksomheder med i affaldsordninger for at øge genanvendelse

    For abonnenter

  • Foto: PR / Vestforbrænding

    Erhvervsaffald på kommunale ordninger får ros – hvis private selskaber samler ind

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jens Hartmann
Vand

Danva vil have mere fokus på vandforbruget i Power-to-X

Det haster med at få ændret lovgivningen, hvis vi skal have tilstrækkeligt med vand til at opfylde Danmarks Power-to-X-mål, lyder det fra brancheforeningen.
  • Politiker advarer mod brug af grundvand til varslet elektrolyseanlæg på Bornholm
  • Din Forsyning: Spildevand er kæmpe gevinst i Power-to-x
”Vi forventer at ramme vores målsætning om at sortere en femtedel af den husstandssorterede plast i andet kvartal af 2023,” sagde underdirektør i Damifo Christa Engell Hansen mandag til CleantechWatch. | Foto: Damifo
Nyheder

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Foto: Marcus Emil Christensen
Miljøteknologi

Grenaa Havn vil være hotspot for genanvendelse af vindmøller

Svendborg Kraftvarme på Bodøvej er blevet købt af Svendborg Fjernvarme. | Foto: PR / Svendborg Kommune
Affald

Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding

For abonnenter

Sådan skal den nye campus med datatcentrene i Sæby se ud. | Foto: Pr/prime Data Centers
Miljøteknologi

Nye amerikanske datacentre i Danmark vil genbruge overskudsvarme

For abonnenter

Arkivfoto.
Vand

Forsyning påtager sig ansvaret for at tørlægge sø

Læs også

Foto: Rgs Nordic/pr
Miljøteknologi

Udvalg i Slagelse Kommune vil afvise blandingszone til RGS-anlæg

Efter et møde i Klima og Miljøudvalget i Slagelse Kommune onsdag har udvalget besluttet ikke at ville give RGS Nordic tilladelse til at udlede renset spildevand, men afventer møde med Miljøstyrelsen og minister, skriver medie.

For abonnenter

Photo: Sønderborg Forsyning/pr
Vand

Driftschef: Fremtiden kalder på alternative vandkilder

Vand er en ressource, som ser ud til at blive knap i fremtiden. Derfor kigger driftschef ved Sønderborg Forsyning mod alternative løsninger til at levere vand. 

For abonnenter

Foto: Ole Hartmann Schmidt
Vand

Aarhus Vand finder for første gang PFAS i drikkevandsboringer

Vandselskabet har ellers indtil nu været PFAS-fri, men vil efter fund i ti drikkevandsboringer nu skrue op for overvågningen.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Nye amerikanske datacentre i Danmark vil genbruge overskudsvarme – 3. feb.
  • Danva vil have mere fokus på vandforbruget i Power-to-X – 3. feb.
  • Her er ugens bedste historier på CleantechWatch – 3. feb.
  • Grenaa Havn vil være hotspot for genanvendelse af vindmøller – 3. feb.
  • Forsyning påtager sig ansvaret for at tørlægge sø – 3. feb.
  • Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding – 3. feb.
  • Leverandør af vandteknik løfter hovedtallene – 3. feb.
  • Trods protester får byggeri af stort milliardanlæg til biorester grønt lys – 3. feb.
  • Trecifret millioninvestering: Finsk genanvender vil imødekomme øget efterspørgsel – 3. feb.
  • Organisation: Virksomhederne skal få flere kvinder ind på STEM-uddannelser – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

Watch Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Head of Business Development

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

Se flere jobs

Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

Se flere jobs

Kolofon

CleantechWatch
Søg

Sektioner

  • Miljøteknologi
  • Affald
  • Vand
  • Rådgivning
  • Regulering
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Emma Gelbjerg-Hansen

egh@cleantechwatch.dk

Tlf.: 3330 8343

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Job

Abonnement

Prøv CleantechWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

cleantechwatch@infowatch.dk

Tlf.: 70 777 482

Læs mere om abonnement her

Adresse

CleantechWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: 3330 8410

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © CleantechWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
CleantechWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge