Byggeaffald i flere fraktioner kræver meget mere plads til affaldsbehandling

Flere fraktioner af byggeaffald kræver mere plads til håndtering af disse. Men det kan blive en udfordring i store byer, hvor industrigrunde viger pladsen for boliger, lyder det fra miljøvirksomheden Norrecco. Hos konkurrenten RGS Nordic er man ikke bekymret.   
En bedre genanvendelse af beton og andet byggeaffald kræver sortering efter både type, kvalitet og oprindelse – og dermed mere plads. | Foto: RGS Nordic/PR
En bedre genanvendelse af beton og andet byggeaffald kræver sortering efter både type, kvalitet og oprindelse – og dermed mere plads. | Foto: RGS Nordic/PR

Med udsigten til øget sortering af byggeaffald på mere end blot type, men også på kvalitet og oprindelse, kan sorterings- og behandlingsindustrien med tiden løbe ind i et helt lavpraktisk problem. Plads.

"Cirkulær økonomi kræver plads, fordi det kræver en forbehandling af råvarerne, som skal bruges af slutmodtagerne," siger adm. direktør i miljøvirksomheden Norrecco, Karsten Ludvigsen.

Han har netop skrevet under på en lejekontrakt om at udvide virksomhedens areal med over 110.000 kvadratmeter på industriøen Prøvestenen i København.  

"Vi kan konstatere, at der bliver efterspurgt en næste generation af behandlingsløsninger for bygningsaffald. Ved at have råderet over de 110.000 kvadratmeter på Prøvestenen får vi mulighed for at designe vores behandlingsløsninger ind i den cirkulære økonomi," siger Karsten Ludvigsen.

Derfor forsøger Norrecco lige nu at komme i dialog Miljøstyrelsen og markedet – herunder offentlige aktører som ARC og Københavns Kommune – samt virksomheder, der kan eller skal anvende de oparbejdede fraktioner i deres produktion.

"Er der noget, vi skal tænke ind, før vi søger en miljøgodkendelse og sætter de endelige streger? Vi tager denne dialog nu for at ramme rigtig i forhold til den miljøpolitiske dagsorden," siger Karsten Ludvigsen.

Her vil direktøren gerne vide, om man for eksempel skal gøre med ved betonen eller gipsplader, hvad der skal ske med det brændbare affald og om man skal tænke i helt nye sorteringslinjer.

"Alle de ting skal vi lægge os fast på, fordi den investering, vi gør nu, skal jo gerne kigge ind i de næste 20 år måske," siger Karsten Ludvigsen.

Og her er investeringer i mere plads en af de afgørende parametre.

"Alle disse løsninger kræver simpelthen mere plads, fordi hvis du sorterer beton i god og dårlig beton, skal de hver have en bunke. Og to bunker fylder jo mere end en bunke. Og når du så har knust betonen i de to bunker, skal den knuste beton stadig ligge i hver sin bunke," siger Karsten Ludvigsen og fortsætter:

"Så fra at have en bunke, der ikke var knust, og en der var knust, har du pludselig adskillige bunker med knust og ikke-knust beton. Hvis du ovenikøbet vil have sporbarhed og have nedrevne bygninger liggende i egne bunker, kræver det endnu mere plads," siger han.

Færre industrigrunde tæt på byen

Der er bare ingen steder, hvor man har plads, lyder det fra direktøren, når han vender blikket mod især Hovedstaden.

"Inden for måske ti år lukker Nordhavnen ned for den type industrivirksomheder. Det bliver boliger. Det sidste sted, der er ved at være tilbage i København, hvor man kan klumpe de her aktiviteter sammen, er Prøvestenen, hvis du ser ud i et 10-20 års perspektiv, indtil Avedøre Holme kommer på plads," siger Karsten Ludvigsen med henvisning til de ni, nye øer, der skal anlægges ved industriområdet Avedøre Holme i nabokommunen Hvidovre Kommune i perioden 2022 til 2040.

"For der er ingen, der vil have den slags aktiviteter i et boligområde, da det for eksempel larmer, når man knuser beton," siger Karsten Ludvigsen.

Konkurrent frygter ikke pladsmangel

Hos konkurrenten RGS Nordic medgiver adm. direktør Henrik Grand Petersen, at øget sortering og genanvendelse af byggeaffald kræver mere plads.

"Det gør det absolut. Vi har 20 anlæg rundt omkring i Danmark tæt på de større byer. Og der har vi af forskellige årsager hele tiden vurderet, om vi har nok anlæg og om de er store nok," siger han.

Inden for de sidste tre til fire år har RGS Nordic investeret i enten nye anlæg eller udvidet eksisterende anlæg.

"Så ja, det kræver mere og mere plads, men det har vi løst før, og det vil vi også gøre i fremtiden. Evnen til at tilpasse kapacitetsbehovet til den vækst, der måtte være i et lokalt marked, eller til den sorteringsgrad, der skal leveres, er jo det, vi lever af," siger Henrik Grand Petersen.

Han ville derimod være mere bekymret, hvis der ikke var en masse fraktioner til at udfylde anlægget.

"For så havde vi jo en overkapacitet," siger Henrik Grand Petersen.

Han forudser ikke, at pladsmangel bliver et problem for RGS Nordic.

"Det gør jeg faktisk ikke. Vi har fire anlæg i København i dag på både Prøvestenen, Nordhavn, Refshaleøen og Selinevej – og vi vil også på relativ kort tid være i stand til at eksekvere nye anlæg i omegnskommunerne. Senest har etableringen af en støjvold af jord i Ishøj, taget noget af presset fra Selinevej," siger Henrik Grand Petersen, der peger på, at en støjvold også er en form for opbevaring af jord, der ellers skulle være håndteret på anden vis.   

Men selvom man skulle kunne finde tilstrækkelig plads til håndtering af byggeaffald i de store byer, er der her et andet problem, påpeger Karsten Ludvigsen fra Norrecco. Prisen.

"Problemstillingen omkring cirkulær økonomi i dag er, at arealer, som dem vi nu får på Prøvestenen, er meget dyre. Det, som markedet er villigt til at betale i dag, modsvarer ikke helt, at vi tager så dyre arealer i brug. Men løsningerne skal jo helst ligge tæt ved kilden og hvis materialet ovenikøbet bliver brugt igen i København, giver det rigtig god mening," siger han.

Cirkulære værdikæder og kvalitetssortering kan øge genanvendelsen af byggeaffald

RGS Nordic får certificeret genanvendt beton til nybyggeri 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også