Dan Jørgensen kalder COP26-aftaleudkast et godt udgangspunkt

Bliver aftale for COP26, som udkast lægger op til, kan temperaturstigninger holdes nede, mener klimaminister.
Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
AF RITZAU

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er godt tilfreds med det udkast, der ligger til en endelig aftale ved klimatopmødet COP26 i Glasgow.

Flere ngo'er har efterlyst konkrete forpligtelser i aftalen, men klimaministeren ser gode perspektiver i den.

Hvis aftalen går hjem i sin nuværende form, vil det sandsynliggøre, at temperaturstigningerne kan holdes under 1,5 grader som aftalt i Parisaftalen, mener han.

"Der ligger et rigtig godt udgangspunkt for forhandlingerne, som - hvis det går hjem - faktisk kan sikre, at vi har en mekanisme, der kan gøre det sandsynligt, at vi holder temperaturstigningerne under 1,5 grader."

"Det er det succeskriterium, der var forud for COP'en for mange af os. Det er ikke det samme som, at vi er 100 procent sikre på at nå det. Men det er det samme som, at det her ikke har været en fiasko, men en succes på den måde forstået, at vi har en meget klar vej lagt foran os," siger Dan Jørgensen.

Mekanismen, han henviser til i aftaleudkastet, har flere elementer. Den består blandt andet af et arbejdsprogram, en årlig syntese-rapport og et årligt ministermøde.

"Mekanismen sikrer, at der vil være et pres på alle lande, at vi kommer til at genbesøge ambitionsniveauet. Som ambitionsniveauet er nu, er det nok ganske betragteligt mere ambitiøst end for bare to år siden."

"Men det er alligevel langtfra, hvor vi har behov for at være. Så hvis ikke vi træffer en beslutning a la den, der ligger her, kan vi kigge ind i en fremtid, hvor temperaturstigningerne vil være betragteligt højere, end hvad vi håber."

"Hvis vi får den her mekanisme, så har vi en ret god chance for at forhindre, det sker," siger Dan Jørgensen.

Han fremhæver også, at der i udkastet opfordres kraftigt til, at de lande, der ikke har indleveret nationale klimamål, gør det, og at andre lande løbende justerer, så deres løfter er i overensstemmelse med Parisaftalens mål.

Samtidig skal lande også redegøre for, hvordan de vil opnå både de kortsigtede og langsigtede mål for reduktioner.

De elementer er også del af mekanismen, som Dan Jørgensen altså ser gode perspektiver i.

"Hvis ikke der findes en mekanisme for at forhandle, diskutere og træffe beslutninger om de her ting, så kan man ikke afvise, at de kan ske alligevel."

"Men mekanismen skal være der, og man skal have forpligtet hinanden på, at man genbesøger det her hul, der er på ambitionsniveauet. Det er det, de her formuleringer skal sikre faktisk sker," siger han.

Udkastet til den endelige aftale blev præsenteret onsdag morgen. Den er udgangspunkt for de videre forhandlinger ved klimatopmødet. De afsluttende forhandlinger indledes efter planen fredag.

COP26-aftaleudkast mangler forpligtelser ifølge ngo'er

FN offentliggør udkast til endelig klimaaftale i Glasgow

Klimaløfter for 2030 halter og rammer forbi vigtigt mål

Obama ved klimatopmøde: Vi er ikke i nærheden af at gøre nok

Ngo'er udpeger Danmark som bedst i kampen for klimaet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også