Ngo'er udpeger Danmark som bedst i kampen for klimaet

De skandinaviske lande ligger øverst i klimaindeks, men de første tre pladser er holdt fri, da ingen gør nok.
- Det er helt reelt, at der er sket en hel del i Danmark i forhold til den grønne energi i en årrække. Vi har et mål om 70 procents reduktion i 2030, som er i top i verden, og det tæller tungt, og det er vigtigt, siger klimarådgiver John Nordbo i Care. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
- Det er helt reelt, at der er sket en hel del i Danmark i forhold til den grønne energi i en årrække. Vi har et mål om 70 procents reduktion i 2030, som er i top i verden, og det tæller tungt, og det er vigtigt, siger klimarådgiver John Nordbo i Care. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
AF RITZAU

Danmark bliver rangeret i top på et internationalt ngo-indeks (CCPI) over lande, der gør mest for at bremse klimaforandringerne.

Det er offentliggjort tirsdag på FN's klimamøde COP26, og de tre øverste pladser er ikke besat. Det skyldes, at ngo'erne bag mener, at ingen lande gør det godt nok.

"At Danmark klarer sig bedst, er vi selvfølgelig glade for og stolte over."

"Når der ikke er nogen på de første tre pladser, viser det også, at Danmark har udfordringer forude, som rapporten her også peger på," siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Miljøorganisationen German Watch udarbejder CCPI, som annonceres hvert år på FN's klimamøder. Men adskillige andre ngo'er står også bag.

Sidste år var Danmark nummer 6 på listen.

"Det er helt reelt, at der er sket en hel del i Danmark i forhold til den grønne energi i en årrække. Vi har et mål om 70 procents reduktion i 2030, som er i top i verden, og det tæller tungt, og det er vigtigt," siger klimarådgiver John Nordbo i Care.

Men der er stadig en række udfordringer, uddyber han, og han savner politisk vilje, hvis Danmark skal bevare positionen.

"Hvis Danmark skal være en reel rollemodel, så er det ikke nok med et mål for 2030. Vi skal også have direkte kurs mod målet," siger han.

Danmarks mål er gode, men implementeringen halter stadig, mener koordinator i paraplyorganisationen 92-gruppen Troels Dam Christensen.

"Som Klimarådet påpeger, beror Danmarks klimaindsats på en hockeystav-tilgang, hvor uprøvede teknologiske løsninger er tillagt et for stort reduktionspotentiale," siger han.

Han peger også på, at Danmark har for stort forbrug af biomasse, og at klimabistanden udhuler udviklingsbistanden i stedet for at tilføre nye midler.

Det er helt rigtigt, at der mangler noget for at komme i mål, siger klimaministeren.

"Det er åbenlyst. Vi er cirka halvvejs, hvilket må siges at være ganske godt efter to år, da vi har 10 år til det," siger Dan Jørgensen.

Et af de næste skridt på vejen til at opfylde 2030-målet er ifølge ministeren næste fase i den grønne skattereform.

COP26 i slutspurt: Hvordan skal løfter blive til handling?

Dan Jørgensen advarer imod klimakritik: Vi gør en forskel

"Koppen" bag scenen: Mød John Kerry, fem isbjørne og en lidt fortabt Gloria Santi fra Sapara-stammen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også