Dan Jørgensen advarer imod klimakritik: Vi gør en forskel

Den danske klimaminister er også utålmodig, siger han, efter kritik af de rige lande fra den unge klimaaktivist Greta Thunberg.
"Selvfølgelig er mange af os utålmodige, men det er ikke så nemt at blive enige, når man er 190 lande, og der i princippet er vetoret til alle, også olieproducerende lande," siger klimaminister Dan Jørgensen (S) om Greta Thunbergs kritik af klimaviljen på COP26. | Foto: Emil Agerskov
"Selvfølgelig er mange af os utålmodige, men det er ikke så nemt at blive enige, når man er 190 lande, og der i princippet er vetoret til alle, også olieproducerende lande," siger klimaminister Dan Jørgensen (S) om Greta Thunbergs kritik af klimaviljen på COP26. | Foto: Emil Agerskov
AF RITZAU

Pas på med at afskrive verdens lande og politikere i klimakampen, er klimaminister Dan Jørgensens (S) budskab til Greta Thunberg.

"Der er god grund til at advare imod, at man ikke tror på, at det politiske arbejde gør en forskel. Politiske møder og forhandlinger er vejen frem," siger Dan Jørgensen på konferencen i den skotske by Glasgow.

Den 18-årige klimaaktivist fra Sverige stod fredag i spidsen for en demonstration i forbindelse med COP26.

Her kaldte hun i en tale blandt andet FN-mødet for en fiasko. Hun opsummerede det politiske arbejde med ordene "bla, bla, bla".

Den svenske klimaaktivist betragter COP26 som et meningsløst møde – en fiasko.

Dan Jørgensen støtter dermed sin norske kollega, som fredag løftede en pegefinger.

"Når man siger, at politikken ikke har nogen betydning, og at man nærmest bare kunne lade være med at mødes, så er man ude på en lidt farlig kurs," sagde klima- og miljøminister, Espen Barth Eide, til NRK.

Den danske klimaminister mener, at man "objektivt må sige", at der faktisk er sket fremskridt.

I de løbende rapporter, som FN's Klimapanel (IPCC) udsender fremgår det, at de løfter, der er givet fra en række lande, reducerer de forventede temperaturstigninger.

På FN-klimatopmødet i Madrid i 2019 lå verden til en temperaturstigning over 3 grader celsius, mens det aktuelt er på 2,7 grader celsius.

Dan Jørgensen er dog enig med Greta Thunberg i, at det kunne være bedre.

"Selvfølgelig er mange af os utålmodige. Men det er ikke så nemt at blive enige, når man er 190 lande, og når der i princippet er vetoret til alle, også olieproducerende lande," siger Dan Jørgensen.

Mandag er FN-klimamødet genoptaget efter en hviledag søndag.

Efter planen slutter mødet på fredag. Landene forhandler sideløbende om blandt andet rapportering af drivhusgasser, finansiering og CO2-kvotehandel.

Danmark sender 100 millioner klimakroner til klodens fattigste 

Rapport: Riges CO2-aftryk vil i 2030 være langt større end aftalt 

Tusindvis vil i Glasgow vise vrede mod COP26-klimamøde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også