Tusindvis vil i Glasgow vise vrede mod COP26-klimamøde

Stor demonstration planlagt fredag ved COP26-konference. For mange ord og for lidt handling, siger aktivister.
Svenske Greta Thunberg og Vanessa Nakata fra Sudan, begge aktivister i kampen for at bremse den globale opvarmning, vil stå i sidsen, når mange tusinde unge fredag samles i Glasgow for at protestere over, at der er for lidt handling på COP26-mødet i den skotske by. | Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters
Svenske Greta Thunberg og Vanessa Nakata fra Sudan, begge aktivister i kampen for at bremse den globale opvarmning, vil stå i sidsen, når mange tusinde unge fredag samles i Glasgow for at protestere over, at der er for lidt handling på COP26-mødet i den skotske by. | Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters
AF RITZAU

Mange tusinde unge aktivister gør sig fredag formiddag klar til at samles i Glasgow.

Der vil de protestere mod, hvad de ser som et farligt fravær af handling fra de ledere, der er samlet til FN's COP26-klimakonference i den skotske by.

Demonstranterne vil blive ført an af blandt andre den svenske klimaforkæmper Greta Thunberg.

De vil pege på det gab, der er mellem den voldsomme udledning af klimagasser på Jorden og så de - i demonstranternes øjne - utilstrækkelige planer, som verdens lande har for at få bremset den globale opvarmning.

Arrangørerne bag dagens Fridays for Future siger, at de forventer, at mange mennesker vil møde op. Demonstrationen vil vare tre timer og være rettet mod det, der foregår inde på COP26-konferencen.

"På dette FN-klimatopmøde ser vi igen verdensledere, der bruger store ord og afgiver store løfter," lyder det fra Mitze Joelle Tan, der er aktivist fra Filippinerne.

"Vi har brug for drastiske reduktioner i CO2 samt overførsler (økonomisk bistand red.) fra nord til syd til brug for klimatilpasning og til at rette op på tab og skader. Vi har brug for at gøre en ende på den fossile industri," siger hun.

På mødet i Glasgow er 200 lande mødt op for at forsøge at finde veje til at begrænse stigningen i temperaturen i verden til mellem 1,5 og 2 grader - sådan som det blev formuleret og vedtaget på klimatopmødet i Paris i 2015.

Men lige nu ser det mål ud til at være langt uden for rækkevidde.

Og hvis det ikke lykkes, kan fremtidige generationer se frem til, at verdenshavene vil stige med flere meter, og at tørke og voldsomme storme bliver endnu hyppigere med katastrofale følger, mener eksperterne.

Men lidt nyt er sket i Glasgow. 100 lande blev ved COP26's start enige om at skære ned på udledningen af den farlige klimagas metan.

Desuden er 40 lande gået med til at udfase kul, det mest forurenende fossile materiale. Dog uden nogen endelig deadline.

"Vi er trætte af at kæmpe mod det nuværende "normale". Det "normale", vi har, er ikke levedygtigt, det kan ikke opretholdes, og det er ikke nok," siger Kevin Mtai, aktivist fra Kenya.

Rapport viser akut behov for flere penge til klimatilpasning

20 lande dropper finansiering af sort energi i udlandet

Over 40 lande indgår aftale om at udfase kulkraft inden 2050 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår