COP26-aftaleudkast mangler forpligtelser ifølge ngo'er

Det er dog positivt, at fossile brændsler bliver nævnt i aftaleudkast ved klimatopmøde, mener Greenpeace. Opdateret.
Foto: Adek Berry/AFP / AFP
Foto: Adek Berry/AFP / AFP
AF RITZAU

(Opdateret kl. 12:18 med reaktioner fra yderligere ngo'er)

Udkastet til en aftale ved klimatopmødet COP26 i Glasgow vækker bekymring i miljøorganisationen Greenpeace.

Teksten er for løs, mener Helene Hagel, som er klima- og miljøpolitisk leder i organisationens danske afdeling.

"Vi er bekymrede, fordi det er et udkast, hvor det virker, som om man krydser fingre og håber, at det hele nok skal gå uden for alvor at forpligte sig til noget."

"Men der er meget tid tilbage, så der kan stadig ske meget," siger hun.

I udkastet til aftalen opfordres lande blandt andet til at styrke deres klimamål for 2030.

Indsatsen skal øges i sådan en grad, at det bliver muligt at overholde temperaturmålene fra Parisaftalen, som blev indgået i 2015. De nye mål skal være klar inden udgangen af 2022.

Det er ikke stærkt nok, at landene opfordres til at styrke deres klimaplaner, mener Mattias Söderberg, klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

"Det er bekymrende, at der ikke er en stærkere tekst om behovet for at revidere landenes klimaplaner."

"Alle lande skal øge ambitionen, ellers er det ikke muligt at nå 1,5 gradersmålet," siger han.

1,5 gradersmålet henviser til Parisaftalen. I den blev det blev aftalt at stræbe efter, at den globale opvarmning bør begrænses til 1,5 grader sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.

Også ngo'en Care Danmark ser behov for en skarpere tekst.

"Dette er et udkast, men de næste par dage skal både formandskabet og landene arbejde målrettet på at få skærpet aftaleteksten," siger klimarådgiver John Nordbo.

Ifølge Helene Hagel er der også positive elementer i udkastet. For eksempel bliver lande opfordret til at udfase kul og stoppe tilskud til fossile brændsler.

Det er nye toner i forhold til tidligere klimatopmøder, bemærker Helene Hagel. Hun mener, at det er vigtigt, at udfasning af fossile brændsler står i den endelige tekst.

Men Helene Hagel har sin tvivl, fordi hun forventer, at den endelige aftaletekst bliver udvandet i forhold til udkastet. Olieproducerende lande vil trække aftalen i den forkerte retning, tror hun.

Mattias Söderberg fremhæver det som positivt, at der i teksten er fokus på de udfordringer, som de fattigste og mest sårbare lande står med.

Men også han frygter en svagere endelig aftale.

"Selv om vi nu har en tekst med mange gode ting, så er jeg bange for, at den udvandes. Nu har vi brug for, at der er lande, som bliver ved med at presse ambitionen op," siger han.

Udkastet til aftalen er udgangspunkt for de videre forhandlinger ved COP26. De afsluttende forhandlinger om en sluttekst

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også