Virksomhedsredaktør: Grundfos-arving skal genopfinde pumpen

Poul Due Jensen har som tredje generation i Grundfos sat sig for igen at differentiere den jyske pumpekoncern fra de globale konkurrenter. Men spørgsmålet er, om han har, hvad der skal til, skriver Søren Linding, Finans' virksomhedsredaktør.
Grunfos' adm. direktør Poul Due Jensen fylder fredag 50 år. Samme dag fylder statsminister Mette Frederiksen 44 år. | Foto: Joachim Ladefoged// ERH
Grunfos' adm. direktør Poul Due Jensen fylder fredag 50 år. Samme dag fylder statsminister Mette Frederiksen 44 år. | Foto: Joachim Ladefoged// ERH
AF SØREN LINDING, FINANS' VIRKSOMHEDSREDAKTØR

Tredje generation i Grundfos gør det mildest talt ikke nemmere for sig selv. En unik chance for at gøre op med de uklare magtstrukturer i den danske pumpekoncern blev forpasset, da Poul Due Jensen, barnebarn af stifteren af samme navn, sidste efterår accepterede posten som adm. direktør, mens han på samme tid skal varetage rollen som overhoved for den kontrollerende ejerfamilie.

Og han har sat sig selv under voldsomt pres fra start ved at love "større, stærkere og modigere valg" for at styrke forretningen. Ambitionen er intet mindre end at gøre en mærkbar forskel i Grundfos’ over 75-årige historie.

Fredagens runde fødselar, nu 50-årige Poul Due Jensen, har taget en nærmest ubærlig byrde på sig – helt alene. Han skal som overhoved for Due Jensen-familien og bestyrelsesmedlem i den kontrollerende ejerfond sætte retningen for Grundfos gennem aktivt ejerskab og på samme tid styre den daglige drift som øverste chef.

Det betyder med andre ord, at han reelt er bagstopperen for såvel store som små beslutninger. Grundfos’ succes eller fiasko er dermed hans succes eller fiasko. Bestyrelsen med Jens Moberg for bordenden er mere eller mindre kørt ud på et sidespor. Det medfører, at der ikke er checks and balances i ledelsessystemet i Bjerringbro.

"Vi er kendt for at være den her trendsættende, innovative virksomhed i branchen, men vi har ikke fået nok nye produkter ud over rampen, og vi har levet for meget af det, som vi har lavet igennem for lang tid," sagde Poul Due Jensen i et tiltrædelsesinterview med Finans.

Det er klar snak fra en mand, der ved, hvad han taler om. Han har fået Grundfos ind med modermælken, og han har også arbejdet det meste af sin erhvervskarriere i Grundfos med længere udstationeringer i Nordamerika og Asien.

Han har været ansvarlig for koncernens salg, så arvingen ved, hvordan den globale konkurrence ser ud, kender kundernes behov og de teknologiske udfordringer ved at forbedre produktet.

Mens hans far, Niels Due Jensen, med stor succes lancerede den smarte, mere bæredygtige pumpe, der for hver ny model skulle være 10 pct. mere energieffektiv, er det altså nu op til sønnen Poul Due Jensen at definere næste skridt.

Der er proppet digital sensorteknologi ind i pumpen, der efterhånden ikke kan blive mere energieffektiv. Det er i hvert fald ikke nok til afgørende at adskille sig fra konkurrenterne, hvor de prisbillige alternativer fra Kina også blive bedre og bedre. Det er på sigt en kæmpe udfordring for pumpekoncernen.

Ud over at gøre Grundfos’ organisation mere kunderettet satser Poul Due Jensen på ekstra ressourcer i forskning og udvikling. Men det er mere end et åbent spørgsmål om fremtidens pumpe eller rettere pumpesystem vil blive opdaget i Grundfos’ egne rækker.

Af samme grund åbner den danske industrivirksomhed også mere og mere op for eksterne samarbejder, mens en meget omtalt opkøbsstrategi snart skal blive til andet end ord. Det første skridt er taget tidligere i år med et mindre opkøb af en amerikanske familievirksomhed. Men det er svært at satse stort, hvis Poul Due Jensen ikke helt ved, hvor Grundfos er på vej hen.

Det er ikke fordi, at der ikke tænkes stort, da Grundfos gør adgang til rent vand for hele verdens befolkning til sin vision, sit formål. Her rækker den bedste pumpe eller den mest energieffektive vandforsyning ikke.

Der skal tænkes i systemløsninger, hvor der er behov for nogle helt andre kompetencer men også et bredere produktsortiment. Det er reelt en skillevej, som Poul Due Jensen står ved.

Det er spørgsmålet, om Grundfos skal være systemleverandøren eller en stor underleverandør til nye systemløsninger. Der er næppe tvivl om, hvor profitpuljen er størst. Men det vil kræve meget store investeringer.

Der er en stor risiko i begge strategiske retninger. Et rekordregnskab for første halvår 2021 er et godt udgangspunkt for at mobilisere modet og tage et større og stærkere valg mod en transformation af Grundfos.

Her kan Poul Due Jensen med fordel blive inspireret af den anden store jyske industrikoncern Danfoss, der indenfor de seneste 10 år har brugt især opkøb som et middel til at opnå stordriftsfordele, vinde markedsandele og ikke mindst få adgang til nye teknologier.

Poul Due Jensen må være pinlig bevidst om, at første generation i en virksomhed bygger op, anden generation udbygger, mens den tredje generation risikerer at rive ned. Det kræver et stort mod, enorm indsigt og viljestyrke til at modbevise den tese.

Poul Due Jensen står alt for alene med ansvaret.

Grundfos fortsætter jagten på "interessante" vandteknologivirksomheder efter nyopkøb 

Grundfos køber vandteknologivirksomhed 

Grundfos ser milliardpotentiale i Bidens vandplan 

Danfoss og Grundfos vil have global nettonul-udledning inden 2050 

Danfoss afblæser julefrokoster – Grundfos holder fast

Vandteknikvirksomhed gafler Grundfos-chef til sin bestyrelse

Danske topchefer drager til klimatopmøde for at gøre en forskel: "Det er måske sidste chance" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også