Grundfos fortsætter jagten på "interessante" vandteknologivirksomheder efter nyopkøb

Nyerhvervelsen Meco har været på den danske pumpekoncerns opkøbsradar i to år, fortæller kommerciel direktør Ulrik Gernow, der fortsat vil holde øjnene åbne i jagten på relevante vandteknologivirksomheder.
Købet af Meco skriver sig ind i Grundfos' mål om at blive globalt førende inden for innovative vandteknologier | Foto: Grundfos/PR
Købet af Meco skriver sig ind i Grundfos' mål om at blive globalt førende inden for innovative vandteknologier | Foto: Grundfos/PR

Det er helt i tråd med Grundfos’ erklærede mål at blive ”verdensførende” inden for nyskabende vandteknologier inden 2025, at pumpekoncern nu erhverver sig den 93 år gamle familievirksomhed Meco.

Det er meldingen fra koncernledelsen, efter at man tirsdag eftermiddag kunne annoncere aftalen med den amerikanske ejerfamilie, der sender 100 pct. af aktierne i Grundfos’ retning.

Med opkøbet tapper Grundfos nu yderligere ind i markedet for såkaldte purification-løsninger, der anvendes inden for farma-, fødevare- og drikkevareindustrierne, som koncernen længe har ønsket sig en større bid af.

”Det er et element i vores 2025-strategi. De (Meco, red.) er specielt succesfulde inden for det farmaceutiske marked, hvor to tredjedele af deres forretning ligger. Og det er et af de områder, hvor vi endnu ikke har haft de kompetencer, der skal til for at tage det til, hvor vi gerne vil,” siger Ulrik Gernow, Group Executive Vice President og kommerciel direktør i Grundfos, til CleantechWatch.

Og det er langt fra et impulskøb, der er foretaget.

”Det er en virksomhed, der har været på vores radar de sidste to år,” siger Ulrik Gernow.

”Det passer ind i vores opkøbsstrategi og målet om at bygge den her førende position globalt inden for både clean water og waste water.

Brand består ”for nuværende”

Meco, der tæller cirka 250 ansatte og omsætter for omtrent 500 mio. kr., anses generelt som værende en af verdens førende inden for sin niche.

Ulrik Gernow ønsker – efter aftale med den sælgende ejerfamilie – ikke at oplyse prisen på opkøbet.

”Det har vi ikke behov for at gå ud med,” siger han.

Børsen erfarer dog, at beløbet er højere, end tilfældet var med Grundfos’ opkøb af Silhorko Eurowater i oktober 2020, der beløb sig til 500 mio. kr.

Netop Silhorko Eurowater, mener direktøren, bliver suppleret godt af koncernens nye erhvervelse. De to datterselskaber har deres hovedsæder på forskellige markeder og arbejder på forskellige ”industrielle vertikaler”, som han siger.

Ulrik Gernow fortæller, at planen ”for nuværende” er at holde fast i Mecos brand, der med direktørens ord er garant for selskabets ”meget stærke kunderelationer”.

”Vi forventer, at brandet og virksomheden vil fortsætte under navnet Meco. Det er en virksomhed, der har eksisteret i over 90 år, og som har og et stærkt brand og teknologikendskab,” siger Ulrik Gernow.

Flere opkøb i kikkerten

Meco-købet er den første notable erhvervelse i den nuværende adm. direktør Poul Due Jensens ledelsestid og kommer lige knap et år efter Grundfos’ erhvervelse af Silhorko-Eurowater.

Silhorko var det første store opkøb i Mads Nippers tid i Grundfos, der tidligere ikke har været kendt for sin aggressive opkøbsstrategi.

I marts understregede den dengang nytiltrådte Poul Due Jensen imidlertid over for CleantechWatch, at Grundfos’ mål om at blive verdensførende inden for de nye vandteknologier ville kræve flere erhvervelser.

”Det at gå dybere ind i partnerskaber og gennemføre opkøb er helt klart noget, der fylder noget for os. Vi har en relativt skarp pipeline og har konstant noget i kikkerten, der er interessant,” lød det dengang fra Poul Due Jensen.

Ulrik Gernow understreger da også, at koncernledelsen arbejder med en pipeline af virksomheder, som man holder løbende øje med.

”Nogle gange er det muligt at købe, andre gange er det ikke. Timingen skal være den rigtige. Og det er et konstant arbejde i vores team at undersøge den pipeline af interessante virksomheder,” siger han.

For nuværende handler det dog om at få integreret Meco, hvis endelige indlemmelse i Grundfos-familien som altid er betinget af godkendelse af konkurrencemyndighederne.

I den jyske pumpekoncern forventer man, at blåstemplingen fra de amerikanske myndigheder vil falde på plads ”i løbet af efteråret 2021”.

Dermed er der ifølge direktøren lagt op til en væsentlig kortere godkendelsesproces, end en anden danske industrikæmpe, Danfoss, har gennemgået i de sidste par år. Her trak godkendelsen af købet af amerikanske Eatons hydraulikforretning i januar 2020 ud til august i år

Selv om der i Danfoss’ tilfælde var tale om et markant større opkøb på over 20 mia. kr., kan det med Eaton-historien in mente lyde ambitiøst at opnå myndighedernes godkendelse inden for så kort tid.

Ulrik Gernow, hvad får jer til at tro, at jeres godkendelse kan nås allerede i løbet af efteråret?

”De myndigheder, vi skal file til i den her sammenhæng og få godkendelse af, er begrænset til USA. Og det burde kunne klares inden for nogle måneders horisont,” siger Ulrik Gernow.

Grundfos køber vandteknologivirksomhed 

Grundfos’ opkøbsjagt stækkes af høje priser på vandbehandlingsselskaber 

Grundfos-topchef: Stærkt regnskab giver plads til langsigtet strategisk fokus 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også