Søsterselskab til Nordic Waste har på fire år tjent over 100 mio. kr. – men på hvad?

DSH Recycling, der ejer grund og bygninger til det krakkede Nordic Waste, har de seneste fem år givet ejerne et samlet udbytte på over 60 mio. kr. Men ingen vil svare på, hvad driften består i.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Virksomheden har ingen ansatte. Ingen hjemmeside. Ingen profiler på sociale medier. Faktisk har DSH Recycling ikke gjort et stort væsen af sig nogen steder. 

Alligevel har søsterselskabet til det krakkede Nordic Waste tjent store summer. Alene de seneste fire år har indtægten samlet set oversteget 100 mio. kr. Derudover har ejerne de seneste fem år trukket mere end 60 mio. kr. ud i udbytte. Virksomheden vil dog ikke svare på, hvad driften egentlig består af. 

DSH Recyclings forretning er blevet særdeles relevant, da Kammeradvokaten på vegne af Miljøministeriet er i færd med at undersøge, hvorvidt selskaber med relation til Nordic Waste kan drages til ansvar for det omdiskuterede jordskred i Ølst. Et jordskred, der for alvor tog fart i december og endnu ikke er kommet under kontrol og anslås at koste op mod 2,2 mia. kr. at håndtere, hvis al jord skal fragtes væk fra stedet.

Derudover har DSH Recycling rejst et krav på mindst 73,3 mio. kr. i konkursboet efter Nordic Waste, der relaterer sig til de bygninger, som er blevet ødelagt i forbindelse med jordskredet. Det samlede krav er per 30. januar 2024 løbet op i mindst 225 mio. kr.

At miljømyndighederne har kastet et kritisk blik på DSH Recycling, der deler direktør, bestyrelse og ejer med Nordic Waste, kunne CleantechWatch allerede berette om i midten af januar. Lykkes det at placere et medansvar hos virksomheden kan det betyde, at dele af den enorme regning for afværge- og oprydningsarbejdet kan blive sendt i en ny retning. 

Siden midten af december, hvor Nordic Waste selv opgav at bremse jordskreddet, har det været Randers Kommune og staten, der har afholdt udgifter for et trecifret millionbeløb. Lige så længe har det været bredt diskuteret, hvem den rette betaler egentlig bør være.

Men hvad laver DSH Recycling egentlig?

Ifølge retsbogen for Nordic Wastes konkurs ejer søsterselskabet de grunde og bygninger, hvorfra Nordic Waste drev deres forretning.

Andet svar får man heller ikke, når man spørger virksomhedens kommunikationsansvarlige, Søren Møgelvang Nielsen, der tidligere har været tilknyttet Nordic Waste frem til dennes konkurs. Han vil alene bekræfte, at DSH Recycling ganske rigtigt ejer grunden under det omfattende jordskred i Ølst, som tidligere beskrevet af CleantechWatch.

Virksomhedens adm. direktør Lene Lange er ikke vendt tilbage på redaktionens henvendelser. Stifter samt bestyrelsesmedlem David York er på ferie og henviser i stedet til bestyrelsesformand Søren Gran Hansen. Men formanden har ikke ønsket at stille op til interview med CleantechWatch, oplyser Mikkel Wenzel Andreasen, kommunikationsansvarlig i olie- og shippingkoncernen USTC, der ejer begge søsterselskaber.

Også han bekræfter alene, at grunden i Ølst er ejet af DSH Recycling, og at Nordic Waste har lejet sig ind på matriklen.

Skal det forstås sådan, at DSH Recyclings virke alene er at udleje arealerne til Nordic Waste?

Det spørgsmål har ingen ønsket at besvare.

Omsætning stiger efter Nordic Waste

Heller ikke i virksomhedens årsregnskaber er der meget information at hente – andet end at formålet er at ”udøve virksomhed med nyttiggørelse af forurenet jord og restprodukter samt dermed beslægtet virksomhed.”

Men sådan har det ikke altid været. 

Da DSH Recycling blev stiftet i 2007 under navnet Danish Stevedore Holding med en selskabskapital på 510.000 kr. var formålet at fungere som et holdingselskab. Direktionen bestod alene af Nordic Waste-stifter David York. Det fremgår af cvr.

To år efter tilføjede virksomheden for første gang en branchekode for udlejning og leasing af entreprenørmateriel, mens første årsregnskab udkom efter 2012. Her landede bruttofortjenesten på knap 1,3 mio. kr. med en negativ bundlinje på godt 1 mio. kr. De efterfølgende år steg fortjenesten med nogle få mio. kr., mens årets resultat fulgte med og holdte sig i plus uden nævneværdige udsving. 

Indtil 2019-regnskabet, der markerer et gevaldigt skifte i DSH Recyclings finanser. Her formåede virksomheden mere end at tredoble bruttofortjenesten til knap 12,5 mio. kr. med en bundlinje på hele 7,3 mio. kr. og et sammenlagt udbytte til ejerne på 6 mio. kr.

Få måneder inden begyndelsen af regnskabsåret 2019 havde DSH Recycling erhvervet sig den i dag meget omtalte grund ved Gammel Århusvej 110 i Ølst syd for Randers. Her blev selskabets branchekode opdateret med nu også at indeholde udlejning af erhvervsejendomme. Samtidig blev søsterselskabet Nordic Waste stiftet. 

Desuden fik DSH Recycling udstedt en miljøgodkendelse til at dumpe 7,2 mio. kubikmeter jord på den jordtip i Ølst, der den dag i dag fortsat skrider. Alt imens virksomheden fortsat ingen ansatte havde foruden direktionen, der var ulønnet.

I sin ledelsesberetning fra 2019 skriver direktionen nu, at selskabets ”væsentligste aktivitet består i jorddeponering, udlejning af driftsmateriel samt at fungere som holdingselskab og anden finansiel virksomhed.”

Hæfter for Nordic Wastes gæld

Den i dag meget omdiskuterede milliardær Torben Østergaard-Nielsen overtog i september 2022 det reelle ejerskab i virksomheden, der året forinden havde skiftet navn til DSH Recycling. 

Det skete, da han overtog yderligere 21 pct. af aktierne i både DSH Recycling og Nordic Waste og dermed nåede op på en ejerandel på 70 pct. 

Også under det nye ejerskab fortsatte de gode resultater og nåede nye højder i regnskabsåret 2022/23, der dækker over en 16 måneder lang periode. Her landede bruttofortjenesten på knap 61,7 mio. kr. og et resultat på knap 40,6 mio. kr. Og for andet år i træk blev der atter trukket 20 mio. kr. ud som ekstraordinært udbytte samt yderligere 5 mio. kr. i udbytte for året.

Det nyeste regnskab viser desuden, at DSH Recycling har afgivet selvskyldnerkaution, så selskabet økonomisk hæfter for ”alt mellemværende” mellem Nordic Waste og Jutlander Bank.

Derudover har søsterselskabet ligeledes forpligtet sig til at genoprette jordarealer efter tidligere ejers råstofindvinding på grunden i Ølst. Dertil har den stillet en garanti på 400.000 kr. over for Region Midtjylland, fremgår det af regnskabet.

Spørgsmålet er nu, om DSH Recycling kan se frem til at skulle hæfte for mere af Nordic Wastes gæld som følge af det omfattende jordskred. Det er Kammeradvokaten som nævnt fortsat i gang med at undersøge.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter