Jysk genvindingsvirksomhed advarer om forbud mod genbrug af mikroplast

Bliver ønsket om at forbyde genanvendt gummigranulat i kunstgræsbaner fra to ekspertudvalg under EU’s kemikalieagentur fulgt, vil det ifølge Genan trække tæppet væk under forretningen og være til større skade end gavn for klima og miljø.
Foto: Genan/PR
Foto: Genan/PR

Mens to ekspertudvalg under Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) som led i EU’s plaststrategi vil forbyde brugen af genanvendt mikroplast i kunstgræsbaner, advarer den Viborg-baserede genvindingsvirksomhed Genan over for Politiken Miljø og Klima om at gå den vej. 

”Hvis ECHA’s forslag til EU-Kommissionen vil gå i retning af et samlet forbud mod anvendelsen af gummigranulat i kunstgræsbaner, vil det reelt forbyde vores virksomhed, men det vil også utilsigtet skade miljø, klima og folkesundhed,” siger Genans direktør, Poul Steen Rasmussen, til mediet.

Genan recirkulerer i dag størstedelen af de udtjente bildæk i Danmark og sælger fortrinsvis gummigranulatet fra de kasserede bildæk videre som fyld og underlag til kunstgræsbaner, hvor en del af mikroplasten – særligt ved dårlig vedligeholdelse af banerne – efterfølgende udledes til naturen.

Set med Genan-direktørens briller er problemet med et forbud på EU-plan imidlertid manglen på alternativer, for de hedder i dag forbrænding på blandt andet cementværker eller deponering, som dog er ulovlig i EU.

EU vedtager foreløbig aftale om grønne mærkningsregler for dæk

Dansk cleantech-virksomhed omdanner kasserede bilruder til millioner

Ny fabrik skal omdanne bildæk til kulpulver

Herning-firma genanvender kunstgræs fra foldboldbaner: Bygger fabrikker i Holland og Frankrig

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også