Hornslet Vandværk pålagt skærpet kontrol efter månedlangt kogeforbud

I midten af juli blev der konstateret coliforme- samt enterokok-bakterier i drikkevandet fra Hornslet Vandværk.
Flere af landets vandværker har været ramt af bakteriefund. Det kan have sammenhæng med tørken tidligt på sommeren, lyder vurderingen blandt andet. | Foto: Mikkel Hørlyck
Flere af landets vandværker har været ramt af bakteriefund. Det kan have sammenhæng med tørken tidligt på sommeren, lyder vurderingen blandt andet. | Foto: Mikkel Hørlyck

En kogeanbefaling for borgerene i Hornslet, der blev udsendt 15. juli grundet fund af coliforme bakterier og enterokok-bakterier i drikkevandet, er torsdag blevet ophævet af Syddjurs Kommune. Det månedlange kogeforbud får kommunen nu til at pålægge Hornsleth Vandværk et skærpet kontrolprogram.

Det skriver Hornslet Vandværk, der henviser til kommunens afgørelsen på baggrund af, at nylige vandmålinger har påvist rene prøver.

”Det betyder, at vandværket i den næste tid vil udtage flere vandprøver end normalt. Skulle disse nye prøver vise genkomst af uønskede bakterier, vil kogeanbefalingen blive genudsendt,” skriver Hornslet Vandværk på sin hjemmeside. 

Vandværket fremhæver dog, at alt tyder på, at forureningen – der ifølge en tidligere forklaring skyldtes sommerens ekstreme tørke, der er blev erstattet af ekstrem regn – er forsvundet fra både vandværksinstallationer og ledningsnet.

Hornslet Vandværk har fortsat ikke fundet den præcise årsag til forureningen, men mener, at den kan skyldes en ”cocktail af ekstremt vejr og derpå følgende ændringer i forbrugsadfærden”, lyder det nu.

”Hvis dette er forklaringen, lader forurenings-problematikken sig pt. ikke løse med et teknisk snup-tag,” skriver Hornslet Vandværk.

Fra vandværkets bestyrelse lyder der en undskyldning for generne i forbindelse med forureningen, der ”opstod på det for vandværkets mest kritiske tidspunkt på året.” 

”Sommerferien for mange var netop begyndt, hvilket besværliggjorde den praktiske håndtering af forureningen i begyndelsen. Dette ikke ment som en undskyldning, men blot en forklaring på f.eks. den ukoordinerede kommunikation fra vandværket i de første timer af forløbet,” skriver vandværket. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også