Hofor-direktør vil gerne prale lidt mere

Direktør for Hofor Lars Therkildsen mener, at virksomheden stadig har meget at tage fat på. Det gælder både de innovative, digitale og kommunikative indsatser, hvor virksomheden bør søge efter at ligne iværksætterbevægelsen mere. Det fortæller han i en portrætserie i CleantechWatch.
Lars Therkildsen, der er direktør i Hofor, fortæller, at sagen om kontrolleret spildevandsudledning i Øresund fik befolkningen op på barrikaderne. Han havde håndteret det anderledes i dag, siger han. | Foto: Hofor / PR
Lars Therkildsen, der er direktør i Hofor, fortæller, at sagen om kontrolleret spildevandsudledning i Øresund fik befolkningen op på barrikaderne. Han havde håndteret det anderledes i dag, siger han. | Foto: Hofor / PR
AF JOSEPHINE BUUR BACH

Lars Therkildsen, hvordan er du endt du i din nuværende stilling?

"Min teoretiske uddannelse er statsautoriseret revisor, og det er tilfældighedernes spil, at jeg trådte ud af revisionsbranchen og begyndte i infrastrukturbranchen. Jeg arbejdede i Naviair i lufthavnsbranchen, da jeg fik kontakt med Hofor, hvor jeg fik tilbudt en post som bestyrelsesformand. Efter nogle år fik jeg tilbudt direktørposten, fordi vores daværende direktør valgte andre græsgange. Det har været en lidt speciel uddannelse, jeg har, da forsyningsbranchen er meget domineret af ingeniørledelse, men de senere år er der kommet en del økonomer til. Og med al den regulering, min branche har haft, er jeg egentlig ret glad for min uddannelse."

Hvorfor er du indenfor dette område?

"Forsyningsbranchen har altid interesseret mig, og den ledelsesopgave, der har været i at gå fra forvaltning til forretning, synes jeg, der har været spændende. Det er en ret stor ledelsesopgave at vende et naturligt monopol, der har rigtigt meget værdi og viden, fra offentligt ejerskab og forvaltning og få det nyttiggjort og få indmasseret en masse kommerciel tankegang. Vi er kommet langt, men der er et stykke at gå endnu."

Hvorfor er dit arbejdsområde vigtigt?

"Vi har over en mio. kunder, der skal kunne åbne deres vandhaner og få rent vand. Det er ikke længe siden, vi har haft en drikkevandsforurening i københavnsområdet, og det understregede vigtigheden af vores funktion. Og det samme gælder for fjernvarme, så det er en livsnødvendig funktion, vi har."

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

"Det er, at vi i Hofor er med til at løse vigtige problemer med CO2-udledning og klimatilpasning i vores byområder. Det er vigtige hovedopgaver for os. Og det er en stor stolthed, jeg har, når jeg går igennem København og kan se de projekter, vi står bag, som eksempelvis Enghaveparken, havnebadene og skybrudssikring af Skt. Annæ Plads. Vi er dybt engagerede i at bidrage til CO2-dagsorden, hvor regeringens mål flugter godt med vores egen målsætning. Og så er der de mange spændende projekter som for eksempel det virologprojekt med test af spildevand for COVID-19, vi er med i. Det kan blive et afgørende våben imod epidemier, og det er dejligt, når vi kan gøre en samfundsmæssig forskel."

Hvad er det værste ved dit arbejde?

"Jeg synes den her til stadighed enorme interesse for at regulere os helt ned i detaljen er frustrerende. Jeg forstår godt, at vi skal kigges i kortene, fordi vi er en monopolvirksomhed, hvor kunderne ikke kan forlade os og er afhængige af os. Men regulering helt ned i detaljen forhindrer os eksempelvis i at investere i nødvendig klimatilpasning og spænder ben for at forbedre forhold."

Møder du nogle fordomme?

"Vi opfattes som lidt kedelige, og forsyning er et ret usexet område. Men interessen for vores område er steget med behovet for klimatilpasning og skybrudssikring af vores byområder. Ligesom vores rolle i smitteopsporing af coronavirus gennem analyser af spildevandet har tydeliggjort vores store betydning."

Hvis du var klima-, energi- og forsyningsminister, hvad ville du så gøre som det første?

"Jeg ville sørge for at stoppe benspænd på økonomisk regulering og gøre det lettere – med korrekt dokumentation og samfundsmæssig beregning – at kigge på at reducere antallet af regler. Blandt andet er det vigtigt, at vi fortsat kan investere i klimatilpasning og reducere risikoen for oversvømmelser."

Hvad savner du inden for dit fag?

"Der har været for lille interesse for, hvad vi egentlig laver – og vi har været for dårlige til at kommunikere vores gode historier ud. Vi har gjort København kulfri, laver klimatilpasning i hele hovedstadsområdet, vi er blandt Danmarks 100 største virksomheder, vi laver skovrejsning, leverer rent drikkevand til bare 6-7 øre literen og meget mere. Vi har virkelig meget at være stolte af, og skal ikke være bange for at "prale" lidt mere af det."

Hvad er jeres største udfordring?

"Der er en konstant befolkningstilvækst, så den skal vi tilpasse os. Omvendt er det fantastisk at være i en virksomhed, hvor der kommer ca. 1.000 nye kunder til hver måned, uden at vi gør noget for det. Men selvfølgelig er det en udfordring, når der er så mange nye borgere, der skal have slukket tørsten og skal af med deres spildevand."

Hvad er din faglige kæphest?

"Uddelegering inden for ledelse. Det er vigtigt at give ansvar fra sig og vise tillid til kolleger. Så er det kunsten at finde de rigtige kolleger, der har den faglige dygtighed og indsigt inden for området og føler ansvar for deres job."

Hvordan vil du beskrive din ledelsesstil?

"Den er uddelegerende. Vi spørger systematisk medarbejderne, hvad de tænker om ledelsen, og der får jeg at vide, at de godt kan lide min uhøjtidelige ledelsesstil. Og så går jeg også meget op i, at vi ikke skal dyrke en nulfejlskultur. Der skal være plads til, at folk tager en chance og tager fejl."

Hvad er det bedste råd, du har fået af en kollega?

"At det skal være sjovt at gå på arbejde. Derfor prøver jeg som topleder at slå en uformel tone an med et rigeligt stænk af humor."

Hvilken anden branche kan din branche lære noget af?

"Iværksætterbevægelsen er en stor inspiration for vores team af medarbejdere, fordi den er omstillingsparat, innovativ og digital. Både måden at arbejde digitalt på og måden at angribe tingene fordomsfrit på, kunne vi godt lære noget af her i forsyningsbranchen, hvor vi nok er ovre i den anden og mere traditionelle grøft."

Hvilke mennesker i din branche har inspireret dig?

"Vores tidligere bestyrelsesformand Leo Larsen. Hans evne til at samarbejde og forståelse af, at offentligt ejede virksomheder har flere bundlinjer end den økonomiske var inspirerende. Han og jeg har arbejdet meget sammen med et grønt mantra om bæredygtig forsyning."

Hvilke skæve eller anderledes erfaringer har du gjort dig i din branche?

"Corona har lært mig, hvor enormt vigtig den sociale kontakt er i virksomheden."

Hvilke bedrifter står mest frem i din erindring?

"Jeg er utroligt stolt af, at vi sidste år gjorde København kulfri. Det er et kæmpe skridt mod at gøre hovedstaden CO2-fri. Den, jeg er mindst stolt af, er, da vi sidste sommer sammen med Frederiksberg Forsyning, Novafos Forsyning og Hofor planlagde en kontrolleret udledning af spildevand til Øresund, som vi havde fået godkendelse til af myndighederne. Der havde vi undervurderet befolkningens reaktion. Proportionerne kan man stadig stille spørgsmålstegn ved, men det korte og det lange blev, at vi trak os tilbage og fandt en anden måde at håndtere det på. Set i bagklogskabens lys skulle vi have fundet den anden løsning tidligere og ikke lade det være kommet så langt."

Hvad er det vigtigste at fokusere på i fremtiden?

"Vi skal fortsat gøre folk opmærksomme på, hvad vi laver, og hvor meget vi er med til at understøtte grøn omstilling og klimatilpasning gennem innovation og sammen med andre virksomheder og brancher. Vi når meget længere, hvis vi får udbygget vores samarbejder."

Direktør for H.J.Hansen: Det er vores privilegium at bidrage til en bedre fremtid 

Cowi-direktør: Hop ud i det – det har jeg selv gjort  

ARC-direktør: "Jeg omgiver mig meget hellere med folk, der udfordrer mig, end rygklappere" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også