Cowi-direktør: Hop ud i det – det har jeg selv gjort

Direktør i Cowi Henrik Winther har gennem sine 18 år ved Cowi været i både Oman, Malta og Norge. Hans filosofi er, at man skal turde springe ud i tingene, og det har bragt ham til, hvor han er i dag. Det fortæller han i en ny portrætserie ved CleantechWatch.
Hos Cowi hylder de nørderne, siger virksomhedens direktør Henrik Winter. Selv er han Tour de France og cykelnørd. | Foto: Cowi / PR
Hos Cowi hylder de nørderne, siger virksomhedens direktør Henrik Winter. Selv er han Tour de France og cykelnørd. | Foto: Cowi / PR
AF JOSEPHINE BUUR BACH

Henrik Winther, hvordan er du endt du i din nuværende stilling?

"Jeg er uddannet ingeniør fra DTU og har jeg suppleret med forskellige lederuddannelser. Jeg har altid været interesseret i ledelse og i at interagere med andre mennesker, så når nogen spørger, hvorfor jeg blev leder, joker jeg med, at det var fordi jeg aldrig blev nogen særligt god ingeniør. Der er ingen tvivl om, at jeg allerede som ung ingeniør fandt det sjovere at arbejde med projektledelse og have kundekontakt og sætte ting i gang. Det har været en lang rejse i Cowi for at nå til min nuværende stilling, hvor jeg i bund og grund altid har sagt ja til nye udfordringer og stort set aldrig har lavet det samme mere end 3-4 år ad gangen. Det har ikke været et karriemål i sig selv at skulle ende som direktør. Oprindeligt startede jeg som studentermedhjælper i Cowi i ’93 og som fuldtidsansat ingeniør i ’95."

Hvorfor er dit arbejdsområde vigtigt?

"Som rådgivende ingeniør har man et stort ansvar for samfundsudvikling og de løsninger, vi får planlagt og projekteret, er bedre udført og lavet korrekt. Det er ikke bare for vores egen skyld, men også for de næste generationer. Det er et ansvar, vi ikke er bange for at påtage os, men som er vigtigt. Her har jeg også muligheden for at sætte et præg på udviklingen til, når jeg ikke er her længere."

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

"Det er den udprægede interaktion, der er mellem mennesker hele tiden. Jeg er, modsat de fleste ingeniører, ret ekstrovert, så jeg kan godt lide at snakke med folk og være sammen med mange mennesker, uanset om det er kolleger i Cowi, kunder eller forretningspartnere. Der, hvor jeg føler mig energifyldt, er, når jeg kører hjem og har haft rigtigt mange interaktioner på en dag. Omvendt er jeg helt drænet efter en hel dag med Teams møder."

Hvad er det værste ved dit arbejde?

"Der er ikke noget, der er rigtigt slemt, men der er for mange lange møder. Dræbende lange møder kan være det værste. Og så hvis vi taber et tilbud eller har udfordringer på projekter. Det kan selvfølgelig også være spændende, for det betyder, at jeg skal ind og interagere mere."

Møder du nogle fordomme?

"Der er en generel fordom om, at ingeniører er lidt kedelige og nørdede. Der har vi forsøgt her i Cowi at sige, at det er godt at være nørdet. Jeg opfatter også nørd som værende positivt, og vi har lavet en ”ingenørd” kampagne her i Cowi, hvor jeg selv stillede op som Tour de France og cykelnørd. Det var for at løfte nørderne lidt op på en piedestal, så man ikke bare ser dem som typer med sokker i sandalerne."

Hvilken anden branche kan din branche lære noget af?

"En branche, jeg selv har lært meget af de seneste år, er arkitekterne. Dengang jeg selv blev uddannet som ingeniør, blev man næsten præget til at mene, at arkitekter var nogle mærkelige nogle, og de tegnede nogle ting, som var helt umuligt for os ingeniører at rette os efter. Nu har vi fået Arkitema ind i COWI, som er Danmarks største arkitektfirma, og arbejder tæt sammen med dem, og det er et super inspirerende samarbejde, hvor vi lærer en masse af hinanden."

Hvis du var klima-, energi- og forsyningsminister, hvad ville du så gøre som det første?

"Cowi deler jo denne ambition om et bæredygtigt samfund og at vi skal gå hen imod CO2-neutralitet. Jeg ville gøre alt, hvad jeg kunne for at understøtte bæredygtige og helhedsorienterede løsninger inden for alle fagområder i samfundsudvikling. Det forsøger han også, men det er et politisk regime, og der skal være flertal for de beslutninger, der bliver lavet. Men man kunne da godt ønske, at politikerne gjorde endnu mere."

Hvad savner du inden for dit fag?

"At vi i endnu større grad bliver bedre til at tænke i helhedsløsninger og tænke på, når vi eksempelvis bliver bedt om at projektere en bro, at den bliver bygget bæredygtigt og den understøtter en bæredygtig udvikling af samfundet. Det er i hvert fald en tendens, der skal accelereres yderligere op."

Hvad er jeres største udfordring?

"Lige nu snakker man meget om "war for talent", men jeg tror hurtigt, at vi kommer til at snakke om "war for development". Det er vigtigt at vi bliver ved med at udvikle de medarbejdere, vi får ansat, så de kan understøtte de løsninger, vi skal udvikle sammen med kunderne. Så den største udfordring er mangel på kompetente ressourcer."

Hvad er din faglige kæphest?

"Det første ord, jeg tænker, er kvalitet. Hvis man ikke leverer det, har man ikke nogen eksistensberettigelse på den lange bane. Med et ledelsesmæssigt perspektiv handler det om flid, og at der ikke er noget, der kommer af sig selv."

Hvad er det bedste råd, du har fået af en kollega?

"Spørg om råd, hvis der er noget, du ikke kan finde ud af og lad være med at sidde og putte med problemerne alene – der er altid en kollega, der kan hjælpe dig. Og hop ud i det. Det har jeg selv gjort, hvilket har betydet, at jeg har boet og arbejdet for Cowi både i Malta, Oman og senest i Norge."

Hvilke mennesker i din branche har inspireret dig?

"Hvis man kigger på teknik og ingeniører i bred for stand, er der ingen tvivl om, at Niels B. Christiansen, der er adm. direktør for Lego, som person og leder har inspireret mig. Han er oprindeligt uddannet civilingeniør og har også en MBA, og har været med til at udvikle Danfoss til det, de er i dag. Han slog ind på bæredygtighedsdagsordenen lang tid før, det egentlig blev populært hos store virksomhedsledere i Danmark. Og så synes jeg, at måden den nu afdøde læge Hans Rosling kommunikerede om svære tekniske tal og begreber, var enormt inspirerende i forhold til, hvordan jeg selv skal kommunikere."

Hvilke bedrifter står mest frem i din erindring?

"Jeg tog til Norge for fire år siden og blev sat til at lede en division deroppe med 350 nordmænd, hvor jeg på ganske kort tid i et super samarbejde med de norske kolleger lykkedes med at lave en turnaround på den division, så den både voksede og tjente flere penge. Det er en bedrift, som jeg er meget stolt af. Når vi ser tilbage på de seneste 15-18 måneder med en global pandemi, så handlede vores umiddelbare fokus i maskinrummet om at sikre Cowis overlevelse, og at vi kunne betale løn til vores medarbejdere, hvis kunderne slog kassen i. Sådan gik det heldigvis ikke, og på trods af både en anden og tredje bølge er Cowi kommet styrket ud af pandemien. Havde jeg vidst det, jeg ved i dag, havde vi nok kommunikeret og ageret anderledes. Vi skulle i større grad have set, hvor stor en belastning det var for den enkelte medarbejder at blive sendt hjem og arbejde."

Hvordan vil du beskrive din ledelsesstil?

"Åben, ærlig og inkluderende. Og efter bedste evne også kommunikerende."

Hvilke skæve eller anderledes erfaringer har du gjort dig i din branche?

"Jeg synes, at det med at rejse ud og bo og arbejde i en hel anden kultur er en skæv og anderledes oplevelse."

Hvad er det vigtigste at fokusere på i fremtiden?

"Vi har jo som branche et ansvar for at udvikle verden til det, vi på Cowi-sprog kalder en "sustainable and liveable world", hvor vi skal sikre, at verden er bæredygtig og et godt sted for fremtidige generationer. Der har vi en ekstra stor forpligtigelse som rådgivende ingeniører."

Direktør for H.J.Hansen: Det er vores privilegium at bidrage til en bedre fremtid

ARC-direktør: "Jeg omgiver mig meget hellere med folk, der udfordrer mig, end rygklappere" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også