Direktør for H.J.Hansen: Det er vores privilegium at bidrage til en bedre fremtid

Mogens Bach Christensen har brugt de seneste 27 år af sin karriere hos HJHansen. Det var ikke planen, at han skulle ende som direktør, da han begyndte i virksomheden, men for to år siden valgte han alligevel at takke ja til stillingen. Han finder det givende at bidrage til en bedre verden. Det fortæller han i en ny portrætserie ved CleantechWatch.
I forbindelse med H.J.Hansens turn-around måtte direktør Mogens BachChristensen foretage en del tilpasninger i organisationen, hvilket har betydet nogle afskedigelsesrunder. Der er ifølge ham den værste del af jobbet. | Foto: H.J.Hansen / PR
I forbindelse med H.J.Hansens turn-around måtte direktør Mogens BachChristensen foretage en del tilpasninger i organisationen, hvilket har betydet nogle afskedigelsesrunder. Der er ifølge ham den værste del af jobbet. | Foto: H.J.Hansen / PR
AF JOSEPHINE BUUR BACH

Mogens Bach Christensen, hvordan endte du i din nuværende stilling?

"Det er et tilfælde. Efter endt uddannelse søgte jeg forskellige jobs. Og så var jeg heldig at få job som markedskonsulent i et af HJHansens datterselskaber. Derfra har jeg så løbende fået tilbudt nye udfordringer, hvor jeg til sidst endte med rollen som CEO. Jeg har nu været ansat i næsten 27 år i HJHansen Genvindingsindustri, i den periode har jeg været i rundt i alle virksomhedens kommercielle funktioner. For cirka to år siden fik jeg mulighed for at tage posten som CEO."

Hvorfor er du indenfor dette område?

"HJH er en fantastisk arbejdsplads, med mange gode og ekstremt loyale medarbejdere. Og det er et stort privilegium at få lov at arbejde med genvinding af jern og metaller og dermed bidrage til bedre ressourceudnyttelse og cirkulær økonomi."

Hvorfor er dit arbejdsområde vigtigt?

"Genvindingsbranchen for jern- og metalskrot er en supervigtig del af et samfund evne til at rydde op efter sig. Hvis der ikke var virksomheder, der er dygtige til at fjerne de restprodukter, ville vi have et kæmpe problem. Både fordi det ikke er så spændende at gå og kigge på dette affald, og fordi vi sørger for, at disse ressourcer bliver genanvendt."

Hvad er det bedste ved dit arbejde?

"Fordi priserne på vores produkter afsættes på de internationale råvaremarkeder, er der ikke to dage, der er ens. Jeg kan godt have lagt planer for min arbejdsdag, men så sker der noget i markedet, som helt ændrer planerne, fordi vi er nødt til at agere på udviklingen. Desuden kan jeg godt lide, at HJHansen løbende er med til udvikling i forhold til bedre udnyttelse af ressourcer når vi indfører ny teknologi."

Hvad er det værste ved dit arbejde?

"Vi har i forbindelse med vores turn-around måtte foretage en del tilpasninger i organisationen, hvilket har betydet nogle afskedigelsesrunder. Det må aldrig blive en opgave som man tager let på, så der kan man godt komme til at ligge vågen natten forinden, hvilket kun er menneskeligt. Trods dette prøver jeg ikke at dvæle for meget ved de negative ting. Jeg tror, at man skal huske hele tiden at se fremad, også når man møder forskellige former for modgang."

Møder du nogle fordomme?

"Der er stadig nogen der tror, at genvinding af jern- og metalskrot er noget med slidte skurvogne og prangerpunge – det er langt fra tilfældet i dag. Den moderne genvindingsvirksomhed er en topprofessionel virksomhed, som genvinder vigtige ressourcer til gavn for samfundet."

Hvis du var klima-, energi- og forsyningsminister, hvad ville du så gøre som det første?

"Jeg synes ikke, at det går hurtigt nok med den grønne omstilling i branchen, så jeg ville skabe verdens bedste rammevilkår for danske cleantech virksomheder, så de kan udvikle innovative løsninger til genvinding af samfundets restprodukter. Jeg tror, at vi i Danmark har unikke muligheder for blive et foregangsland inden for genanvendelse generelt."

Hvad er dit arbejdsområdes største udfordring?

"Vi er i Danmark underlagt nogle afgiftsstrukturer, som vi ikke ser i nogle af de omkringliggende lande, og det kan godt gøre det udfordrende at konkurrere om at få fat i dansk materiale til behandling på vores anlæg. Vi er en familieejet virksomhed, der gerne vil bruge vores overskud til at udvikle nye og innovative løsninger, men hvis vi skal generere den nødvendige profit for at skabe udvikling og investere, så skal vi være konkurrencedygtige. De afgifter hæmmer vores evne til at konkurrere og investere."

Hvad er din faglige kæphest?

"Ingen kan slå markedet, og i et ekstremt volatilt råvaremarked er det ekstremt vigtigt at være tro mod sin markedsstrategi, og ikke begynde at tage spekulative positioner."

Hvordan vil du beskrive din ledelsesstil?

"Åben og uformel. Jeg vil meget gerne være i øjenhøjde med alle medarbejdere. Jeg tror på, at åben kommunikation er ekstremt vigtigt, hvis man ønsker at skabe et miljø, hvor medarbejderen siger deres mening og kommer med de gode ideer, som er så vigtige for udviklingen af virksomheden."

Hvilken bedrifter står mest frem i din erindring?

"Jeg er ekstremt stolt af, at vi i HJHansen på rekordtid har fået løst virksomhedens indtjeningsmæssige udfordringer, og i dag er en særdeles solid og toneangivende spiller i den danske genvindingsbranche. Det er i høj grad vores medarbejders fortjeneste, at det er lykkedes at vende udviklingen på så kort tid."

Hvilken anden branche kan din branche lære noget af?

"Vi kan blive bedre til at fortælle, hvad vi gør. Vi skal fortælle omverdenen, hvordan interessenter kan forstå, hvad der sker med jern- og metalskrot. Vi kan med fordel informere, hvilken værdiskabelse, der ligger bag. Der er klart andre brancher, som vi kan lære af."

Hvad er det vigtigste at fokusere på i fremtiden?

"Vi skal genvinde endnu mere, end vi gør i dag. Der er stadig meget, der kan gøres, hvis der er vilje til det."

Cowi-direktør: Hop ud i det – det har jeg selv gjort 

ARC-direktør: "Jeg omgiver mig meget hellere med folk, der udfordrer mig, end rygklappere" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også