Dansk sensorvirksomhed vinder stor britisk ordre i "kommercielt gennembrud"

Britiske vandselskaber står over for store udfordringer med vandmangel i fremtiden og er derfor et ideelt marked for sensorvirksomheden Aguardio, der netop har vundet en millionordre for Anglian Water og nu håber, at udviklingen i England vil tage fart.
Foto: Aguardio/PR
Foto: Aguardio/PR

Den Vejle-baserede sensorvirksomhed Aguardio, der har udviklet et sensorsystem, der giver forbrugere mulighed for at tracke deres vandforbrug, har vundet en stor britisk ordre om leveringen af 2.000 sensorer til et af Storbritanniens største vandselskaber.

Det er britiske Anglian Water, der er modtager af ordren, der løber op i en samlet værdi på 1,6 mio. kr.

Medstifter og adm. direktør i Aguardio, Thomas Munch-Laursen, kalder aftalen for et "kommercielt gennembrud" og håber nu på at kunne sparke døren yderligere ind til det britiske marked.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at den her ordre er en stor ting for os. Den beviser, at vi har en løsning, der er interessant i netop det britiske marked, der i højere grad kommer til at efterspørge produkter, der kan reducere vandforbruget over de næste par år," siger han til CleantechWatch.

Netop England er lige nu et rigtig interessant marked for en virksomhed som Aguardio, fortæller Thomas Munch-Laursen.

En rapport udgivet af de britiske myndigheder tidligere på året har nemlig vurderet, at flere dele af landet kan løbe tør for vand inden for næste 20 år. Det skyldes ifølge rapporten blandt andet omfattende lækager på op mod tre mia. liter vand dagligt fra de britiske vandselskabers systemer.

Det er måske derfor ikke så overraskende, at Aguardio lige nu ifølge direktøren er i dialog med otte ud af de ti største vandforsyningsselskaber i England.

"De engelske vandselskaber står over for nogle udfordringer, der gør vores løsning virkelig interessant for dem," siger Thomsa Munch-Laursen.

Derfor er det også primært det britiske marked, som direktøren sætter sin lid til i første omgang.

Pilotprojekt kan blive til tocifret millionprojekt

Dialogen med Anglian Water har været undervejs i to år, hvor vandselskabet i første omgang har testet og undersøgt Aguardios teknologi, der mere specifikt går ud på, at en sensor installeres på væggen i brusekabinen hos forbrugeren, hvor den kan registrere, hvor meget og hvor længe vandet løber.

Et lille display, der viser forbrugeren længden på badet, skal få den badende til at reflektere over sit vandforbrug og dermed nudge til at bruge mindre vand. Samtidig kan sensoren måle luftfugtighed og dermed varsle, hvis der er risiko for for eksempel fugt eller skimmelsvamp.

To britiske universiteter har tidligere gennemgået teknologien og fundet, at Aguardios sensor kan medføre vand- og energibesparelser ved brusebade på op mod 20 pct.

Anglian Water, der forsyner godt 4,3 mio. britiske husstande i et af de tørreste områder i England, har igangsat en række vandbesparende initiativer, hvor de 2.000 sensorer altså kommer ind i billedet.

Aguardios sensor kan ifølge undersøgelser reducere vand- og energiforbruget ved brusebade med op mod 20 pct. | Foto: Aguardio/PR
Aguardios sensor kan ifølge undersøgelser reducere vand- og energiforbruget ved brusebade med op mod 20 pct. | Foto: Aguardio/PR
 

Sensorerne skal installeres i en række britiske boligselskaber, og det ligger ifølge Thomas Munch-Laursen i kortene, at projektet, som han karakteriserer som et pilotprojekt, på sigt skal føre til endnu flere sensorer og dermed mere salg for Aguardio.

Ifølge direktøren har Anglian Water budget til at købe sensorer for yderligere 10-14 mio. kr., hvis pilotprojektet, der kommer til at vare et halvt års tid, er succesfuldt.

"Der er selvfølgelig ingen garantier i den verden, vi lever i, men vi ved, at der kommer til at være en stor efterspørgsel på de her løsninger. Så må vi se, om det er os, der kommer til at efterleve dem, eller om der kommer andre, lignende løsninger i fremtiden," siger Thomas Munch-Laursen.

Lige nu ser direktøren dog ikke betydelig konkurrence fra andre lignende løsninger, fortæller han.

Vil brede sensorer til resten af Europa

Det er dog ikke alene det britiske marked, som Thomas Munch-Laursen har for øje.

Øverst på listen over de mest interessante markeder står også de nordiske lande, hvor Aguardio også er til stede og blandt andet herhjemme har installeret sensorer i flere boligforeninger.

Samtidig har direktøren også kig på resten af Europa. Aguardio har allerede sensorer installeret i Frankrig, og virksomheden har netop afsluttet et projekt i Holland, der "kommer til at åbne nogle døre hos de hollandske boligforeninger," fortæller direktøren.

"Det er noget af det, vi også kommer til at arbejde videre med i det nye år. Vi kigger også ind i nogle projekter i Belgien, der har flere områder, der er ret hårdt ramt af mangel på vand. Lige nu er landet dog også ret hårdt ramt af corona, men jeg er sikker på, at når 2021 er omme, er vi installeret enten i Holland eller Belgien - eller begge steder," siger Thomas Munch-Laursen.

Millionstøtte skal realisere IoT-virksomheds vækstplaner i den almene boligsektor

Corona vender Aguardios forretning på hovedet: Nu skal vi bruge mere vand

Teknologi, big data og adfærdspsykologi skal få danskerne til at bruge mindre vand

En eksplosion i vandforbruget tørlagde dele af København 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også