Jordskred kan sende Randers Kommune i konkurs: "Vi har brug for hjælp"

Kommunens regning for oprydningsarbejdet efter Nordic Waste har krydset en kvart mia. kr., lyder det på et pressemøde onsdag eftermiddag.
Ifølge Randers-borgmester Torben Hansen (S) kan kommunen ikke på egen hånd klare opgaven med at forhindre en miljøskandale ved Nordic Waste. | Foto: Brian Karmark
Ifølge Randers-borgmester Torben Hansen (S) kan kommunen ikke på egen hånd klare opgaven med at forhindre en miljøskandale ved Nordic Waste. | Foto: Brian Karmark

Randers Kommune risikerer at blive begravet i så enorme økonomiske udfordringer, at kommunen inden for få år kan gå konkurs på grund af det enorme jordskred ved affalds- og ressourcevirksomheden Nordic Waste.

Sådan lyder de dystre meldinger fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt onsdag eftermiddag på et pressemøde på rådhuset i Randers. 

”Vi er i en vanskelig situation,” siger han. 

Målet med dagens pressemøde er at gøre status over kommunens afholdte udgifter i forbindelse med afværge- og oprydningsarbejdet på jordskredsgrunden i Ølst syd for Randers.

Frem til 16. april har Randers Kommune således brugt 254 mio. kr. på indsatsen, siden det nu krakkede Nordic Waste opgav selv at inddæmme jordmasserne i midten af december.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt siger, at tallene er eksklusiv kommunens egen tid, der løber op i 6.000 interne timer.

Kommunen forventer, at udgifterne for Nordic Waste-oprydningen i de kommende år sammenlagt vil løbe op på et sted mellem 468,2 og 663,4 mio. kr. Det er særligt håndtering af forurenet overfladevand samt genetablering af nærtliggende Alling Å, der får regningen til at eksplodere – dog holder den sig milevidt fra en tidligere beregning af rådgiveren Cowi, hvor regningen blev anslået til at lande på 2,2 mia. kr.

Men netop denne økonomiske udsigt får Jesper Kaas Schmidt til at konkludere, at kommunen inden for kort tid vil få ”tømt sin kassebeholdning”.

”Det er alle kommunaldirektørers skræk,” siger han.

En kommune kan ikke gå konkurs i bogstavelig forstand. I stedet vil den blive taget under administration af Indenrigsministeriet. Det betyder, at ministeriet fastsætter en skrap plan for, hvordan kommunen igen kan komme økonomisk på ret køl. 

Forureneren er gået konkurs

Borgmester Torben Hansen (S) benytter onsdagens pressemøde til at lægge et ekstra pres på regeringen for at give en økonomisk håndsrækning. Ifølge ham er det ”ekstreme blevet det normale”, og at kommunen ikke er i stand til at ”løfte den opgave”.

”Det korte af det lange er, at vi har brug for hjælp,” siger han. Af den grund vil Randers Kommune nu tage fat i ”relevante parter”, lyder det videre fra borgmesteren.

Da jordskreddet var i fuld flor i december og januar gjorde både statsminister Mette Frederiksen (S) og miljøminister Magnus Heunicke (S) det klart, at Randers Kommune ikke ville komme til at stå alene med regningen.

Siden har regeringen tilsyneladende modereret sin udmelding. 

I hvert fald har Magnus Heunicke slået fast, at staten ikke kommer til at yde mere bistand end de 146,3 mio. kr., som Randers Kommune allerede har fået adgang til, som DR kunne berette. Pengene stammer fra de 205 mio. kr., som Folketinget gav tilsagn til i midten af januar. Miljøstyrelsen nåede på lidt over en uge at bruge næsten 60 mio. kr. af de midler, da denne havde ansvaret for at afværge en miljøskandale på jordskredsgrunden i Ølst, som tidligere beskrevet i CleantechWatch.

I stedet er det forureneren, i det her tilfælde Nordic Waste og dennes ejer, USTC-koncernen med oliemilliardær Torben Østergaard-Nielsen i spidsen, der bør punge ud, var meldingen fra miljøministeren. 

”Vores udgangspunkt er, at forureneren betaler. Men vi bliver også nødt til at forholde os til, at forureneren er gået konkurs,” pointerer Torben Hansen i stedet på pressemødet. Borgmesteren henviser til, at Nordic Waste indgav sin konkursbegæring i midten af januar. Siden er søsterselskabet DSH Recycling blevet taget under rekonstruktion.

Samtidig bør miljøministeren ændre sin holdning, nu hvor Randers Kommune kan fremlægge en mere konkret økonomisk redegørelse, lyder håbet nu fra Randers-borgmesteren.

”Da miljøministeren udtalte sig sådan, var grundlaget ikke klart. Det er det nu, og det vil vi præsentere for ministeren, og så har vi en god dialog, og den dialog vil vi selvfølgelig fortsætte med,” siger han som en af de sidste bemærkninger på det en time lange pressemøde onsdag eftermiddag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også