Ingen medvind til forslag om forureneren betaler-princip: "Vi skal undgå lovsjusk"

Regeringen afviste tirsdag eftermiddag forslag fra SF, men lovede at invitere Folketingets partier til et møde om ”de næste skridt i sagen” om Nordic Waste inden sommerferien.
Marianne Bigum fra SF står bag forslaget om at kræve en økonomisk sikkerhed fra virksomheder, der risikerer at forurene, inden skaden er sket. | Foto: Circular Economy Solutions
Marianne Bigum fra SF står bag forslaget om at kræve en økonomisk sikkerhed fra virksomheder, der risikerer at forurene, inden skaden er sket. | Foto: Circular Economy Solutions

Danmark har et princip om, at forureneren betaler.

Det har både miljøminister Magnus Heunicke (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) ad flere omgange slået fast i sagen om Nordic Waste. Affalds- og ressourcevirksomheden opgav i midten af december at stoppe et jordskred på sin matrikel, hvilket siden har kostet staten og Randers Kommune mere end 200 mio. kr. at afværge.

Alligevel er regeringen ifølge miljøministeren ikke klar til at stemme for et forslag fra SF, der i sin essens skal sikre, at virksomheder eller deres ejere ender med regningen i miljøsager, som tidligere beskrevet i CleantechWatch. Det skal ifølge forslaget blandt andet ske ved, at virksomhederne inden en miljøskade indtræffer stiller en økonomisk sikkerhed – og ikke efter, som det er tilfældet i dag. 

”Vi er ude i et større juridisk kompleks. Derfor kræver sådan et forslag en bredere gennemsyn af reglerne om miljøgodkendelse,” lød det fra Magnus Heunicke, da Folketingets partier tirsdag eftermiddag var samlet i Folketingssalen for blandt andet at debattere en række ændringsforslag med rod i Nordic Waste-sagen. 

At der i dag først bliver krævet sikkerhedsstillelse efter skaden er sket har i sagen med Nordic Waste betydet, at affalds- og ressourcevirksomheden erklærede sig konkurs. Dermed har Miljøstyrelsen ikke modtaget en garanti på 205 mio. kr., som ifølge myndighederne skulle være med til at dække for afværge- og oprydningsarbejdet på jordskredsgrunden i Ølst syd for Randers.

Magnus Heunicke slog tirsdag fast, at regeringen fortsat arbejder på at få en ”så stor del af regningen” placeret hos forureneren, altså Nordic Waste. Men ifølge miljøministeren er det ikke realistisk at nå i mål med det nødvendige forarbejde, hvis reglerne på området skal laves om, inden udgangen af 2024, som SF lægger op til.

På Folketingets talerstol tirsdag eftermiddag erklærede han sig dog enig med ”formålet og intentionen” bag forslaget.

Ordene er nærmest identiske med en udmelding, der lød lidt tidligere på eftermiddagen. Her førstebehandlede Folketingets partier et forslag om en forbedret miljøkontrol. Også bag det forslag tegner der sig et flertal imod, som beskrevet i CleantechWatch.

”Ingen gisninger”

Hvis ministeren ikke kan ”arbejde så hurtigt”, må han i stedet kunne melde ud om et årstal for, hvornår han vil være klar til at ændre reglerne på området, forsøgte forslagsstilleren fra SF, Marianne Bigum, sig med. 

”Jeg insisterer på og står vagt på, at man skal undgå lovsjusk,” lød det dog afvisende fra Magnus Heunicke. 

I stedet henviste miljøministeren til, at han vil invitere Folketingets partier til et møde om ”de næste skridt i sagen” inden sommer. Det blev også noteret af SF’s Marianne Bigum.

”Jeg kan leve med, at mit beslutningsforslag ikke bliver stemt igennem, hvis arbejdet allerede sættes i gang inden sommerferien,” sagde hun.

Kun Enhedslisten og Alternativet meldte sig som fortalere for forslaget.

”Hovedskurken bag det hele kan grine hele vejen ned i banken,” lød det fra Alternativets Torsten Gejl med henvisning til oliemilliardæren Torben Østergaard-Nielsen, der igennem sin koncern USTC ejer Nordic Waste. 

Torsten Gejl var især tilfreds med, at forslaget vil kræve en økonomisk sikkerhedsstillelse fra start samt at virksomhedens bestyrelse, direktion og hovedaktionær skal kunne stilles til ansvar, hvis den sikkerhed mangler.

Enhedslistens Søren Egge Rasmussen havde det med egne ord lidt ”spøjst med, at forureneren skal betale”.

”Vi skulle gerne frem til, at forureneren slet ikke forurener. Men vi støtter forslaget,” sagde han.

Derimod fik miljøministeren opbakning fra regeringspartierne Moderaterne og Venstre, mens også de borgerlige oppositionspartier talte samme sprog.

”Vi skal ikke vurdere løsninger på gisninger,” lød det blandt andet fra Liberal Alliances Alexander Ryle. Ifølge ham ville det desuden blive for dyrt for virksomhederne, der udfører en ”vigtig” samfundsopgave at skulle stille med en sikkerhed fra start af:

”Og hvem skal så varetage den forurenede jord?”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også