Organisationer i flok inden længe ventet model: Indfør høj og ens CO2-skat for alle

En CO2-afgift, der kun dækker visse sektorer, vil være uretfærdig, mener flere organisationer forud for ekspertgruppes modelforslag til en klimaskat. En sådan afgift i landbruget vil være til stor skade for erhvervet, mener Landbrug & Fødevarer.
Foto: Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

På dagen, hvor en ekspertgruppe fremlægger sit forslag til en CO2-afgift til visse sektorer, melder flere erhvervsorganisationer nu ud i samlet flok, at en sådan afgift skal gælde for alle.

Den appel sender Dansk Erhverv, SMV Danmark, Danmarks Naturfredningsforening (DN) og tænketankene Concito, Kraka og Cepos til politikerne, skriver Børsen.

Organisationerne mener, at en CO2-afgift, der ikke dækker alle sektorer, vil være uretfærdig, og grundprincippet bag en sådan afgift vil blive udvandet.

“En høj og ensartet CO2-skat bør være motoren i den grønne omstilling, og det vil samtidig være det mest omkostningseffektive og det mest ansvarlige i forhold til danske arbejdspladser, danske virksomheder og fremtidens klima,” lyder det i et debatindlæg i Børsen fra de seks organisationer.

Mens den omtalte model indfatter flere sektorer, så er landbrugets indlemmelse under en sådan afgift stadig ukendt. En CO2-afgift vil have store konsekvenser for fødevaresektoren, mener Landbrug & Fødevarer.

“Vi kan ikke elektrificere koen, vi kan ikke elektrificere marken. En dansk særskat på de biologiske processer vil være til stor skade for dansk landbrug og fødevareproduktion. Det vil føre til færre arbejdspladser i landbruget og fødevarevirksomhederne,” siger klimachef i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, til mediet.

Ifølge AgriWatchs oplysninger vil ekspertgruppen med Michael Svarer i spidsen fremlægge deres forslag klokken 11 tirsdag. Først senere i år vil ekspertgruppen fremlægge sine forslag til en CO2-afgift i landbrugssektoren.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Stor cementproducent frygter ulige konkurrencevilkår fra dansk CO2-afgift

Haldor Topsøe frygter ikke CO2-afgift i den høje ende

Støttepartier anklager Mette Frederiksen for at misinformere om CO2-afgift i nytårstale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også