Kina vil stå for 31 procent af verdens CO2-udledning i 2021

Kina, der er det land, der udleder mest CO2 i hele verden, offentliggjorde for nylig en ny, længe ventet plan for udledningen af drivhusgasser.Den stiler imod, at landets udledninger topper i 2030 og går i nul i 2060.
Foto: NOEL CELIS/AFP / AFP
Foto: NOEL CELIS/AFP / AFP
AF RITZAU

I år vil Kinas CO2-udledning vokse med i alt 5,5 procent sammenlignet med 2019.

Det viser en årsrapport fra forskningssamarbejdet Global Carbon Project, der er offentliggjort torsdag.

Ifølge rapporten vil Kina stå for 31 procent af den globale CO2-udledning i år, efter at landets økonomi i modsætning til mange andre lande hurtigt har rettet sig op efter pandemien.

"Det ser ud til, at Kina igen befinder sig i en fase med kraftig vækst," siger Glen Peters, der er medforfatter på rapporten og forskningsleder ved Center for International Climate Research (CICERO) i Oslo.

Rapporten er udgivet, samtidig med at klimatopmødet COP26 finder sted i den skotske by Glasgow, hvor mange af verdens stats- og regeringschefer deltager.

Mødet er af mange blevet kaldt altafgørende for den fremtidige retning for Jordens klima.

Dog er Kinas præsident, Xi Jinping, ikke at finde ved topmødet, hvilket har fremkaldt kritik hos USA's præsident, Joe Biden.

"Kina forsøger - forståelig nok - at påtage sig en ny rolle som verdensleder. Når man så ikke dukker op... Helt ærligt," sagde Biden tirsdag aften ved et pressemøde under COP26.

Kina, der er det land, der udleder mest CO2 i hele verden, offentliggjorde for nylig en ny, længe ventet plan for udledningen af drivhusgasser.

Den stiler imod, at landets udledninger topper i 2030 og går i nul i 2060.

Siden 2002 er Kinas CO2-udledning lidt mere end fordoblet ifølge statistikbanken Statista. Dengang udgjorde den 15 procent af den globale udledning. I 2012 var den steget til 28 procent, som også var niveauet i årene op til coronapandemien.

En andet land, der også er blandt verdens største CO2-udledere, Indien, er også på vej mod en tilsvarende stigning i udledningen og vil stå for i alt syv procent af den globale udledning i år ifølge rapporten.

Til gengæld ser det anderledes ud for EU og USA. Her vil udledningerne falde med henholdsvis 4,2 og 3,7 procent.

EU vil stå for syv procent af den samlede globale udledning, mens USA's vil stå for 14 procent.

Globalt set forventes den globale CO2-udledning, der primært er forårsaget af afbrænding af fossile brændstoffer, i år at vende tilbage til samme niveau som før coronapandemien.

Overordnet vil udledningen i 2021 være tæt på rekorden fra 2019.

Biden kalder metanløfte fra knap 90 lande en 'gamechanger'

Brasilien skærper klimamål om reduktion af udledninger

Verdens største CO2-udleder vil se fælles handling i klimakamp

Her er de vigtigste spillere ved COP26 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også