Her er de vigtigste spillere ved COP26

For at det skal lykkes Boris Johnson at lukke de aftaler, som klimaets tilstand kræver, er der brug for, at særligt fem store og CO2-tunge lande indvilliger i at sætte mere ambitiøse klimamål.
Boris Johnson har i sidste uge været ude og udtrykke bekymring for det klimatopmøde, som Storbritannien er været ved disse uger, og som statsminister Mette Frederiksen (S) gæster mandag og tirsdag denne uge. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
Boris Johnson har i sidste uge været ude og udtrykke bekymring for det klimatopmøde, som Storbritannien er været ved disse uger, og som statsminister Mette Frederiksen (S) gæster mandag og tirsdag denne uge. | Foto: POOL/REUTERS / X80003
JOSEPHINE BUUR BACH & RITZAU

Ved COP26, som blev skudt i gang søndag, er der blandt andet på baggrund af FN's seneste klimarapporter behov for, at landene forpligter sig til mere ambitiøse klimamål.

Særligt store spillere skal levere på løfterne. Det skriver TV2.

I dag møder USA talstærkt op med 13 kabinetsmedlemmer samt højtstående embedsmænd og førende klimarådgivere, men der arbejdes internt i landet stadig på en klimaaftale – og om stormagten kan flytte noget, afhænger af mandatet, han kan få hjemmefra, lyder det fra John Christensen, der har mere end 30 års erfaring i FN’s miljøprogram og er international seniorrådgiver hos tænketanken Concito.

Det er ifølge tidligere FN-klimakommissær og bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito Connie Hedegaard vigtigt, at både USA og Kina, der er verdens to største CO2-udledere, "vil noget", siger hun til TV2, efter at Kinas præsident Xi Jinping har meldt fra og meldt ud, at landet vil toppe dets CO2-udslip inden udgangen af årtiet og være CO2-neutral i 2060. 

Danmarks nye klima-kammerat, Indien, vil – ifølge seneste meldinger – være repræsenteret ved COP26 med premierminister Narendra Modi, men forhåbninger om, at verdens tredje mest forurenende land går ambitiøst ind i forhandlingerne lader vente på sig.

I sidste uge meldte en topembedsmand i det indiske klimaministerium ud, at man ikke vil sætte mål for, hvornår landet kan opnå balance mellem den mængde drivhusgasser, som landet udleder, og den mængde, som bliver fjernet fra atmosfæren.

Slutteligt har både Storbritannien og EU en stor rolle ved COP26, hvor førstnævnte som vært skal sørge for at have en relation til nøgleaktørerne i de forskellige grupper af lande, mens EU skal holde fast i de svagere lande og sørge for, at de tilpasser sig klimaplanerne.

Højt frafald

Som CleantechWatch tidligere har beskrevet, har verdensledere fra flere stormagter de seneste uger meldt fra til klimatopmødet. Det gælder blandt andet præsidenterne fra henholdsvis Rusland, Kina og Brasilien samt premierministeren fra Australien.

Disse beslutninger har høstet bred kritik – heriblandt fra Connie Hedegaard. Hun tror, at det er usandsynligt, at COP26 vil resultere i, at "man kan sige, at nu er vi i mål", men at succeskriteriet i stedet vil være, "hvis man bagefter kan sige, vi er stadigt der, hvor det er muligt at holde sig inden for de to graders temperaturstigning – og helst mindre."

Ligeledes har den britiske premierminister Boris Johnson også været ude og udtrykke frygt for fiasko ved topmødet og har udtalt, at det er usikkert, om vi vil opleve de fremskridt, kloden har brug for.

Samtidig viser en ny klimarapport fra FN, at kloden har kurs mod en langt større temperaturstigning end først antaget. Ændres den ikke, vil det få alvorlige konsekvenser for både mennesker, dyr og planter, lyder det i rapporten.

Anne Olhoff, strategichef for klimaplanlægning og -politik hos Unep DTU Partnership og medforfatter på klimarapporten sagde i forbindelse med publiceringen af de nye tal, at landene ikke gør og lover nok, og at både handling og ambition ligger langt under, hvad der er behov for.

Skal tage ansvar

Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte sidste uge ud, at hun deltager ved klimatopmødet i Glasgow mandag og tirsdag i denne uge. I anledning af hendes ankomst i Skotland i dag havde hun et budskab til de store økonomier og klimasyndere.

"Jeg vil gerne være ærlig at sige, at vi mangler nogle af de store udledere og økonomier til at tage et ansvar på klimaområdet. Vi viser i Danmark i al beskedenhed, hvordan man kan gøre det," siger hun.

I Parisaftalen, som er underskrevet af 195 lande, er det aftalt, at man skal forsøge at holde temperaturstigning på højst 2,0 grader – og helst under 1,5 grader. Særligt sidstnævnte samt klimafinansiering til de fattige lande, fremhæver Mette Frederiksen som vigtige ved COP26.

Trods opfordringen til de store lande er statsministeren dog forhåbningsfuld.

"Jeg synes, at der fra en del landes side er ret stor kampgejst," siger hun og fortsætter:

"Og jeg har stor tiltro til USA med præsident Joe Biden i spidsen. Vi mangler nogle af de andre store. Men jeg tror, vi får skubbet lidt mere til tingene."

COP26-præsident: Klimatopmøde er vores sidste og bedste håb 

G20-erklæring har klimamål på 1,5 grader - men få egentlige krav 

Danske topchefer drager til klimatopmøde for at gøre en forskel: "Det er måske sidste chance"

EU beder rige skrue op for klimabistand: Vi skal lukke hullet 

Kina melder officielt ud: CO2-udledning skal falde inden 2030 

Johnson frygter fiasko ved klimatopmøde i Glasgow 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også