Dansk Industri: Det er en god dag for klimaet

Med en ny aftale i hus vil EU reducere CO2-udledningen inden 2030 fra 40 til mindst 55 procent. En god dag for klimaet, lyder det fra DI.
"Det er en virkelig god nyhed, at de europæiske institutioner nu har vedtaget en klimalov," siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI | Foto: PR / Dansk Industri
"Det er en virkelig god nyhed, at de europæiske institutioner nu har vedtaget en klimalov," siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI | Foto: PR / Dansk Industri

Parlamentarikere og medlemslande i EU er onsdag morgen blevet enige om at reducere CO2-udledningen med mindst 55 procent inden 2030. En markant forskel fra det nuværende mål, der lyder på en reduktion på 40 procent sammenlignet med 1990-niveauet.

De forhøjede klimaambitioner møder stor glæde hos Dansk Indistri, DI.

"Det er en god dag for klimaet, at EU viser lederskab og øger 2030 klimamålet til mindst 55 pct. EU’s samlede CO2-udledninger er over på 3,5 mia. tons CO2 om året, så hver procent, EU øger klimamålet, svarer næsten til de samlede danske CO2-udledninger. Derfor er det indlysende godt, at EU står sammen om højere klimamål – og stærkt, at EU rykker før Bidens klimatopmøde torsdag og fredag i denne uge," siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI.

Oprindeligt ønskede EU-Parlamentet en reduktion af drivhusgasser på 60 pct. samt en strengere beregningsmetode. Onsdag morgen har parlamentets forhandlere dog accepteret det mål på 55 pct., som EU's stats- og regeringsledere satte i slutningen af 2020.

Giver sikkerhed, når investeringer skal planlægges

"Det er en virkelig god nyhed, at de europæiske institutioner nu har vedtaget en klimalov. Den er helt klart inspireret af den danske klimalov og sætter mål for både 2030 og 2050 ligesom den danske lov. Det giver en stor sikkerhed om fremtiden for virksomhederne, når de planlægger deres investeringer," siger Anne Højer Simonsen.

Hos DI ser man frem til, at de nye ambitioner for alvor tager til, mens man håber på at se flere tiltag, der kan fremme den grønne omstilling i den kommende tid.

"Vi ser frem til juni, hvor EU-Kommissionen barsler med den lovpakke, som skal implementere ambitionerne. Vi skal have styrket EU’s CO2-kvotesystem yderligere. Det er et værdifuldt redskab, der allerede i dag sætter en pæn pris på CO2-udledningen på 330 kr. pr. ton CO2. Dertil skal vi have sat højere mål for energieffektivisering og vedvarende energi. Samlet vil det sikre en stærke grøn omstilling i EU," siger Anne Højer Simonsen.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

EU opjusterer sit mål for CO2-udledning inden 2030 markant

Briter vil reducere CO2-udslip med 78 procent i 2035 

Medier: Biden vil halvere USA's CO2-udslip inden 2030 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også