Danske Bank og Nykredit: EU's grønne regulering bliver en "game changer"

EU's nye bæredygtige finansregulering er langt mere ambitiøs end tidligere ESG-initiativer. Det bliver en stærkere kraft i markederne, og den vil flytte milliarder over i bæredygtige investeringer, lyder det fra Danske Bank og Nykredit.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Fra og med i dag, onsdag den 10. marts, skal banker, pensionsselskaber og investeringsforeninger offentliggøre, hvor bæredygtige deres investeringsprodukter er. Dermed bliver der for alvor taget hul på implementeringen af EU’s nye bæredygtige regulering af finanssektoren.

Og det bliver en "game changer", lyder det fra Nykredit og Danske Bank.

De to finanskoncerner vurderer, at EU's handlingsplan, som den nye regulering er en del af, vil få væsentligt mere gennemslagskraft end tidligere bæredygtighedsinitiativer og eksisterende regulering, og at den vil kanalisere milliarder over i bæredygtige investeringer som følge af den nye regulering.

"Det bliver på mange måder en game changer for de finansielle markeder," siger Erik Eliasson, der er chef for bæredygtige investeringer i Danske Bank.

Kraftfuldt værktøj i den grønne omstilling

Med disclosure-forordningen, der træder i kraft onsdag, bliver det i første omgang muligt for kunder at sammenligne investeringsprodukter ud fra, hvor bæredygtige de er. Men for at reguleringen for alvor kan få effekt, skal der først skabes konsensus om, hvordan man definerer bæredygtighed.

Den del af handlingsplanen ligger i den såkaldte EU-taksonomi, der træder i kraft ved årsskiftet, og det er ifølge Erik Eliasson særligt taksonomien, der er et nybrud.

EU-taksonomien giver det europæiske erhvervsliv en fælles definition af bæredygtighed, og det bliver dermed for første gang muligt at tale om bæredygtighed på tværs af landegrænser. Det bliver et vigtigt værktøj i kampen for at fremme virksomhedernes grønne agenda, lyder det fra Søren Larsen, der er ESG-chef i Nykredit.  

"Det her kommer virkelig til at flytte noget. Allerede nu oplever vi, at vores samarbejdspartnere efterspørger såkaldte artikel 8-produkter, som er investeringsprodukter, hvori vi har forholdt os til EU’s taksonomi. I takt med at den nye regulering bliver strammere, og taksonomien bliver mere veldefineret, kommer vi også løbende til at justere vores produkter, så de svarer til EU’s definition på bæredygtige produkter," siger Søren Larsen og fortsætter:

"Det kan godt være, at Danmark er et lille land. Men der er mange milliarder placeret i danske pensionsopsparinger og i private opsparinger, hvor de bæredygtige produkter jo efterspørges. Og lægger man opsparingerne i Norge, Sverige, Luxemborg og alle de andre EU-lande til, så ser man at det er et enormt milliardbeløb, og det trækker efterspørgslen."

Ny regulering kræver mere rapportering

Finanssektoren er de senere år blevet vant til rapporteringskrav fra blandt andet MiFIR og MiFID II-direktivet, og med den nye bæredygtighedsregulering vil sektorens rapporteringskrav vokse yderligere.

Kravene til, hvad finansselskaberne fremlægger af oplysninger om bæredygtighed, vil vokse, og selvom en betydelig del af rapporteringen skal leveres af de underliggende virksomheder i investorernes porteføljer, stiger kravene også til finansvirksomhedernes egen rapportering på produktniveau.

I Nykredit har det blandt andet krævet, at ca. 200 investeringsfondes prospekter er blevet opdateret, sideløbende med at man i branchen løbende har debatteret, hvordan de nye EU-regler skal tolkes.

"Jeg har slet ikke tal på, hvor mange af vores kolleger, der har knoklet igennem de seneste måneder for at få det her på plads. Så lige så begejstret, som jeg lyder, lige så hårdt har det også været for medarbejderne," siger Søren Larsen.

Han understreger dog, at det er arbejdet værd, da det placerer finanssektoren, herunder Nykredit, som et af de centrale tandhjul i EU’s plan om at blive førende indenfor grøn omstilling.

"Det er svært at forestille sig et større formål. Det her er stort for os i Nykredit, ligesom det er stort for den europæiske finanssektor. For os er det en fantastisk mulighed for at kunne bidrage til det samfund, vi er en del af," siger Søren Larsen.

Heller ikke i Danske Bank fokuserer man på byrden. Her ser man det tværtimod som en konkurrencemæssig fordel, fordi banken allerede har stærke processer på plads til at integrere bæredygtighedsaspekter og aktivt ejerskab, og til at håndtere screening og restriktioner i investeringerne, lyder det.

"Vi ser det faktisk kun som en god ting. Vi oplever, at flere og flere kunder efterspørger oplysninger om investeringsprodukternes bæredygtighed, men indtil nu har det ikke været muligt for kunderne at sammenligne produkter på det parameter. Derfor kunne timingen for den nye regulering ikke være bedre," siger Erik Eliasson og fortsætter:

"Vi vil kunne gøre vores rapportering skalérbar, fordi vi ved, præcis hvad vi skal oplyse og hvordan."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch)

PFA møder international kritik af sorte investeringer 

Miljøorganisation ser ikke nødvendigvis CO2-afgift koste danske job

Ny viden hjælper Forsyningstilsynet med at understøtte den grønne omstilling 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også