CleantechWatch

PFA møder international kritik af sorte investeringer

Trods grønne mål er det danske pensionsselskab forbundet til blandt andet olieudvinding fra tjæresand i Canada. Det vækker international kritik i Financial Times.

Foto: PR/PFA

En række af PFA's investeringer vækker nu kritik i Financial Times.

PFA ejer således obligationer for 187 mio. dollar, svarende til 1,2 mia. kr., udstedt af Alberta-provinsen i Canada, som er kendt som en stor olieproducent via tjæresand, som er en af de mest udskældte energityper i verden på grund af miljøbelastningen.

Det er til trods for, at PFA støtter en række grønne initiativer, herunder målsætningerne fra Paris-aftalen fra 2015.

"Det er chokerende, at PFA er den næststørste ejer, kun overgået af Vanguard, af internationale obligationer udstedt af Alberta. Det virker som om, at PFA håbede, at selskabet kunne have betydelige risici inden for fossile brændstoffer i sin obligationsportefølje, samtidig med at have nye klimavenlige produkter til kunderne," udtaler Ulf Erlandsson, grundlægger af Anthropocene Fixed Income Institute.

Der er tale om en organisation stiftet af Growald Family Fund, som er en filantropisk fond finansieret af medlemmer af den kendte amerikanske Rockefeller-familie.

Avisen nævner også, at PFA ejer obligationer for 45 mio. dollar udstedt af Japan Bank for International Cooperation og obligationer for 112 mio. dollar fra Export-Import Bank of Korea. Begge asiatiske banker finansierer det termiske kulkraftværk Vung Ang II i Vietnam.

PFA er desuden den største ejer af obligationer, 72 mio. dollar, fra selskabet EnQuest, som producerer olie i Nordsøen.

Ifølge Ulf Erlandsson fra Anthropocene Fixed Income Institute burde alle disse obligationer ekskluderes fra selskabets obligationsportefølje som følge af klimarisici.

PFA vil over for Financial Times ikke kommentere de enkelte obligationsbeholdninger, men Christian Storm Schubart, der er chef for bæredygtighed hos PFA Asset Management, udtaler, at selskabet fortsat vil gå efter at ændre investeringsporteføljen til at være CO2-neutral i 2050. Han nævner samtidig, at PFA i 2019 og 2020 har reduceret sine beholdninger af aktier i gas- og olieselskaber.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch)

Grønne pensionsprodukter er steget i popularitet – direktør efterlyser transparens

Pensionskæmper advarer mod grønt investeringskapløb

Ny bæredygtighedsstrategi fra Danica skal gavne samfundet og øge afkastet 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs