CleantechWatch

Ny R-formand fastholder trussel om klimavalg

De Radikale vil ikke stemme for finansloven, med mindre der indføres et markant delmål i 2025, siger ny leder.

Foto: Jens Dresling

De Radikale har på et dramatisk møde onsdag skiftet leder fra Morten Østergaard til Sofie Carsten Nielsen. Men politikken er den samme. Det gælder også den konfrontatoriske kurs i forhold til S-regeringen.

På vej ind til sin første tale som ny politisk leder for partiet fastholder Sofie Carsten Nielsen tidligere leder Morten Østergaards trussel om at udløse et valg, hvis ikke regeringen ændrer klimakurs.

"Vi har helt den samme politiske linje," siger Sofie Carsten Nielsen.

Dermed bekræfter hun, at hun står bag den opsigtsvækkende melding, som Morten Østergaard kom med forud for statsministerens åbningstale.

Her truede Morten Østergaard for anden gang i valgperioden med at vælte regeringen. Det vil ske, hvis ikke regeringen indgår klimaaftaler, der bringer Danmark markant tættere på målet om 70 procents reduktion i drivhusgasserne i 2030.

"Det klimaprogram, der er lagt frem, og måden, det er lagt frem på, er en krigserklæring mod den grønne omstilling," sagde Morten Østergaard til Weekendavisen fredag.

Han tilføjede:

"Den krig er vi klar til at kæmpe, og alle skal vide, at vi ikke kommer til at slutte en finanslovsforhandling, der bekræfter den prioritering, der er nu," sagde Østergaard.

Hvis regeringen ikke kan samle flertal for sin finanslov, så må den udskrive nyt valg til Folketinget. Ved at stille sig bag Østergaards linje fortsætter Sofie Carsten Nielsen, den hårde kurs over for regeringen.

Det var netop den politiske linje, som udløste et kampvalg på det dramatiske gruppemøde, hvor Morten Østergaard onsdag trådte tilbage som leder.

På mødet opfordrede tidligere leder for partiet Marianne Jelved De Radikales tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard til at stille op. Han står for en klassisk radikal linje, hvor man søger at få mest mulig indflydelse gennem samarbejde.

Selv om Sofie Carsten Nielsen vandt afstemningen på mødet med stemmerne 12 mod fire, så skal det ikke nødvendigvis ses som udbredt opbakning til den hårde linje.

Det har også vakt opsigt, at Lotte Rod, som var centrum i sagen, valgte at stemme på Martin Lidegaard frem for Sofie Carsten Nielsen.

Ifølge Martin Lidegaard var stemmer mere tættere, før det blev bragt op på mødet, at han måske også har en krænkelsessag i fortiden lige som Morten Østergaard.

Ifølge Lidegaard skulle Sofie Carsten Nielsen have oplyst, at der "for nogle år siden var en, som følte, at jeg (Lidegaard, red.) på et dansegulv kom for tæt på".

Lidegaard tilføjer, at han ikke erindrer en sådan hændelse.

"Som vi kan læse i aviserne i dag, blev det også en debat, at vi kunne risikere at få en ny sag. Det er jeg fast overbevist om, at vi ikke ville få. Men det kort kom ind, og den usikkerhed talte selvfølgelig ikke i min retning," siger Lidegaard om onsdagens interne debat.

Lidegaard siger torsdag, at han vil arbejde videre for, at De Radikale fremover skal være "mindre konfrontatoriske og mere dialogsøgende":

"Jeg har fået en helt overvældende reaktion fra vores bagland, hvilket er kommet bag på mig, men som rører mig. Og som også fortæller mig, at det er vigtigt, at der også er nogen i den radikale gruppe, som arbejder på det mere dialogsøgende spor."

Venstre: Regeringens klimastrategi er ønsketænkning

Socialdemokratiet advarer mod for dyr klimaindsats

SF efterlyser "tydeligt grønt lederskab" fra regeringen 

Mere fra CleantechWatch

Swappie lancerer nye tiltag i jagten på erhvervskunder

Med lanceringen af to nye programmer og en dugfrisk forbrugerundersøgelse på vej, er elektronikgenanvenderen klar til at gå målrettet efter virksomhedskunderne. Ambitionen er, at virksomhederne på linje med forbrugerne skal have 50 pct. genanvendt elektronik.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs