Socialdemokratiet advarer mod for dyr klimaindsats

S vil leve op til 70 procents reduktion i 2030, men det må ikke ske ved at øge uligheden, siger ordfører.
Foto: Martin Sylvest
Foto: Martin Sylvest
AF RITZAU

"For at komme i mål med de 70 procent skal den grønne omstilling være et favnende, bredt projekt. Men hvis vi i 2030 har efterladt en masse mennesker med for store omkostninger, uligheden er øget, og arbejdspladser blevet tabt, så er det jo ikke en sejr."

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, i Folketingets åbningsdebat.

Her ventes spørgsmålet om klimaet at blive et centralt tema. Regeringen og dens støttepartier er enige om, at udslippet af drivhusgasser skal reduceres med 70 procent frem mod 2030.

Men partier i rød blok er uenige om hvordan. Socialdemokraterne mener, at man bør tage højde for, at ny teknologi vil hjælpe, mens støttepartierne ønsker at træffe store beslutninger i efteråret.

Danmarks udledning af CO2 er opgjort til cirka én promille af verdens samlede udledning. Men det kan blive meget omkostningsfuldt for danskerne at skifte til elbiler og for virksomhederne, hvis ikke man inddrager ny teknologi, siger Jesper Petersen.

"Måske har vi nået vores nationale mål, men tabt den brede befolknings opbakning. Tabt udlandets interesse. Og så har vores indsats ikke flyttet mere end en enkelt decimal i det globale klimaregnskab. Det er ikke en sejr, der er meget ved," siger Jesper Petersen.

I talen understreger S-ordføreren ligesom statsminister Mette Frederiksen (S) i åbningstalen, at regeringen er forpligtet på 70-procents målet. Og at man har handlet.

"Vi har handlet på det. Konkrete, håndgribelige beslutninger og politiske aftaler, der leverer CO2-reduktioner. En grøn fremtidsfond, vindmøller og energiøer, udtagning af klimabelastende landbrugsjorde, grønnere affaldssektor, grøn boligaftale, lige nu forhandler vi transportområdet og mere vil følge," siger Jesper Petersen.

Han peger på, at der er fundet fem millioner ton ud af de i alt 20 millioner ton, man skal nå i 2030.

"Altså en fjerdedel. Og det er bare på fem kvartaler siden folketingsvalget," siger Jesper Petersen.

Støttepartierne ønsker dog endnu mere handling i efteråret. De Radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen, opfordrer Socialdemokratiet til at forpligte sig til et delmål i 2025.

Det skal med afsæt i Klimarådets anbefalinger være på mellem 50 og 54 procent, mener Sofie Carsten Nielsen.

Til det siger Jesper Petersen:

"Der kommer forskellige bud fra forskellige partier på, hvad delmålet skal være, men den diskussion skal partierne have med klimaministeren. Men jeg glæder mig over, at der er så stort momentum bag diskussionen om klima. Det har vi trængt til. Og jeg mener, at denne regering sætter en langt grønnere retning, end det vi har set tidligere."

Venstres Troels Lund Poulsen kritiserer til gengæld S-regeringen for ikke at ville sætte penge af til en afgiftsomlægning, der kan sikre mere end 500.000 elbiler i 2030.

Til det siger Jesper Petersen:

"Der skal ske noget på bilerne. Vi har givet det samme bud, som vi gav før valget (500.000 elbiler i 2030, red.). Det har vi gjort, fordi vi synes, der skal tages hensyn til de danskere, der har brug for to biler for at få det til at køre rundt."

Dansk parlamentariker får vedtaget forslag til klimalov

Danske parlamentarikere og organisationer glade for nyt klimamål

Radikale: En halv grøn imødekommelse fra statsministeren 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også