Cowi-topchef ser mangel på arbejdskraft bringe den grønne omstilling i fare

Der er langtfra nok hænder på arbejdsmarkedet lige nu til at indfri de grønne ambitioner i 2030, mener Cowi-topchef og DI-formand Lars-Peter Søbye.
"Som samfund skal vi erkende, at en af vores største udfordringer er at få arbejdskraft nok til de muligheder, der er for fremtiden.« Sådan lyder meldingen fra Lars-Peter Søbye, DI-formand og Cowis adm. direktør. | Foto: Gregers Tycho/ERH
"Som samfund skal vi erkende, at en af vores største udfordringer er at få arbejdskraft nok til de muligheder, der er for fremtiden.« Sådan lyder meldingen fra Lars-Peter Søbye, DI-formand og Cowis adm. direktør. | Foto: Gregers Tycho/ERH
af Camilla Bergsagel Nielsen

Dansk Industris bestyrelsesformand er bekymret. Han er selv topchef for den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi, som skal hyre ingeniører i hundredvis de kommende år for at følge med.

"Den grønne omstilling er et kapløb med tiden. Vi er godt i gang, men vi er nødt til at sætte farten op, og manglen på arbejdskraft er en begrænsning i den forbindelse," siger Lars-Peter Søbye.

Når han tager sin DI-hat på, er det altoverskyggende tema, hvor arbejdskraften skal komme fra, og hvordan samfundet får hænder nok til at håndtere væksten i Danmark og hele den grønne omstilling.

Men det er også en problematik, der gælder Cowi. Ingeniørkæmpens ordrebog er i et nyt halvårsregnskab vokset med 1 mia. kr. til knap 5 mia. kr., og grønne projekter er den helt store driver for omsætningen.

Manglen på arbejdskraft kan ifølge Lars-Peter Søbye sætte Danmarks grønne ambitioner i fare:

"Vi skal have tilvejebragt mere arbejdskraft, for ellers vil vi ikke kunne gennemføre hele den grønne omstilling. Det vil simpelthen ikke være muligt at nå en reduktion af CO-udledningen på 70 pct. i 2030, hvis ikke vi får mere arbejdskraft."

Behov for 29.000 fuldtidsstillinger om året

Ifølge en rapport, som Cowi udarbejdede for Dansk Energi sidste år, vil den grønne omstilling skabe et behov for 29.000 nye fuldtidsstillinger om året frem mod 2030.

"Det bliver en udfordring," siger Lars-Peter Søbye.

Stillingerne dækker ifølge rapporten over den arbejdskraft, virksomhederne bl.a. skal bruge til at udarbejde og udføre projekterne, samt arbejdskraften fra underleverandører, som bidrager med materiel og serviceydelser.

Lars-Peter Søbye vurderer, at arbejdskraften skal komme mange steder fra.

"Den skal komme fra, at vi får uddannet endnu flere og får nogle af de mennesker fra kanten af samfundet ind på arbejdsmarkedet. Derudover har vi brug for udenlandsk arbejdskraft. Ellers vil vi ikke lykkes med den grønne omstilling."

Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), er til dels enig i synspunktet.

"Måske kunne vi godt nå i mål, men så ville det ikke være med danske løsninger. Det ville kræve, at vi i stor stil importerede udenlandske løsninger."

Og det er ifølge Henrik Garver ikke optimalt.

"Så vil vi ikke få det boost til dansk vækst, som vi vil få, hvis vi faktisk har arbejdskraften til at løse tingene herhjemme."

Skal ansætte over 300

Den nu i alt 4,8 mia. kr. store ordrebog hos Cowi kræver flere medarbejdere. Hvor mange virksomheden skal bruge til den pipeline, vil Lars-Peter Søbye ikke sætte tal på, men han fortæller, at virksomheden allerede nu har en del åbne stillinger.

Han ser markedet som robust og stærkt, og der er fart på den grønne omstilling og enorme infrastruktur-investeringer særligt i USA og Norge, som kommer Cowi til gavn.

»Med vores nuværende ordrebog og de muligheder, vi ser i markedet, skal vi fortsætte med at ansætte nye medarbejdere,« siger han.

Cowi-topchefen forventer at ansætte flere hundrede nye medarbejdere i hele koncernen den kommende tid ud over den løbende til- og afgang af medarbejdere.

"Cowi har mulighed for at se vækstrater organisk på 4-5 pct. årligt i de kommende år," siger han.

Hvis medarbejderstaben skal vokse tilsvarende, kræver det en øgning af medarbejderstaben med over 300 ansatte årligt. Pt. beskæftiger Cowi godt 6.700 medarbejdere.

Digitalisering en del af løsningen

Når markedsudsigterne er så robuste, hvorfor kan Cowi så ikke vokse 10 pct. om året?

"Vi vil helt sikkert vokse mere end 4-5 pct. i nogle markedssegmenter, men spørgsmålet er, om der vil komme nok arbejdskraft i branchen til at vokse 10 pct. samlet set som koncern."

"Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på ikke at vokse hurtigere, end at man kan få kulturen med sig. Cowi er en people business og ikke en industrivirksomhed."

Lars-Peter Søbye siger dog, at han ikke er bekymret på Cowis vegne i forhold til at få flere medarbejdere på lønningslisten:

"Cowi har et så stærkt brand, at vi godt kan rekruttere medarbejdere. Det kan vi konstatere, fordi vi indtil videre i år er lykkedes med at rekruttere plus 800 nye medarbejdere."

Det betyder imidlertid ikke, at medarbejderstaben er vokset med over 800, da der løbende også er medarbejdere, der siger op. I forhold til for et år siden er Cowi 15 færre medarbejdere. Det skyldes primært, at Cowi har solgt sin kortlægningsforretning fra samt lukket eller neddroslet sin tilstedeværelse på markeder uden for Skandinavien, Storbritannien og Nordamerika.

Desuden ser Lars-Peter Søbye digitalisering som en løsning på manglen på arbejdskraft. Han fortæller, at Cowi fortsat arbejder med digitalisering for at blive mere effektiv i sine processer og dermed frigive medarbejderressourcer til de specialiserede opgaver.

"Der er ingen tvivl om, at det er et stort tema - også pga. manglen på arbejdskraft. Vi gør alt, hvad vi kan for at digitalisere så meget som muligt," siger han.

Langtrukken Oman-hovedpine martrer fortsat Cowi

Cowi melder om voksende ordrebog og vækst i Norge og Storbritannien 

Rambøll-direktør vil have fagfolk ind i maskinrummet på Christiansborg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også