Dansk rådgiver et år efter globalt opkøb: "Vi har fået meget større muskler"

Rådgivningsvirksomheden Moe blev i begyndelsen af året en del af den globale rådgivningskoncern Artelia Group. Nu reflekterer den danske rådgiver over det første år i Artelia-koncernen, der både har budt på opkøb og nye typer opgaver.
Foto: Moe/PR
Foto: Moe/PR

Den danske rådgivningsvirksomhed Moe blev i begyndelsen af året en del af en stor global koncern. 2020 har derfor både budt på flere globale opgaver og et norsk opkøb, der forhåbentlig skal sparken døren ind til resten af Norden.

CleantechWatch har sat Moes adm. direktør, Christian Listov-Saabye, i stævne til en snak om det år, der er gået, siden rådgiveren blev opkøbt af det internationale rådgivningshus Artelia, og hvor Moe nu er på vej hen.

Hvad har været den største begivenhed for Moe i år?

"Det har helt klart været, at vi ved årets start blev en del af Artelia Group. Det har suverænt sat dagsordenen for vores strategi. Ikke nødvendigvis i vores daglige arbejde, men i vores setup og mindset i forretningen."

"Dernæst kommer selvfølgelig vores opkøb af den norske rådgivningsspecialist Olav Olsen, der er blevet en del af vores forretning. Det har været et stort og længe næret ønske at ekspandere forretningen til Norge, og det er nu lykkedes. Det hænger direkte sammen med, at vi er blev en del af Artelia Group, at vi kunne gøre det. Vi har fået meget større muskler til at gå ud i markedet. Med opkøbet af Olav Olsen har vi nu fået et afsæt i Norge og kan for alvor tage fat på det marked."

Apropos Norge, hvad er jeres fremtidsplaner der?

"Vores plan og ambition er, at vi skal blive lige så stærke i det øvrige Norden, som vi er i Danmark. Det er ikke noget, der sker nu og her, men det er den overordnede ambition, vi går efter. Nu har fået en platform og et brand i Norge, der kan hjælpe os med at føre planerne ud i livet dér, og vi ser frem til at bringe vores kompetencer i spil inden for en lang række områder."

Hvad har Artelias opkøb haft af betydning for den type af opgaver, I bliver hentet ind til?

"Opkøbet har betydet, at vi har fået nogle opgaver herhjemme, som vi ellers ikke ville komme i nærheden af. Vi har blandt andet vundet en opgave på det forberedende arbejde på Femern-forbindelsen, hvor vi skal stå for projekteringen af den fabrik, hvor tunnelelementerne skal produceres. Her har vi virkelig haft mulighed for at bringe Artelias kompetencer i spil."

"Derudover har vi også vundet flere opgaver uden for Danmark, blandt andet i Frankrig. Det havde heller ikke været muligt før."

Har I andre opkøb på tegnebrættet?

"Der er ikke noget på tegnebrættet lige nu, men vi er selvfølgelig hele tiden opmærksomme på, hvad der rører sig markedet. Vores strategi har altid været, at opkøb kun kommer på tale, når det handler om at købe sig til spidskompetencer, som vi ikke har i forvejen."

Hvor skal Moe hen i 2020?

"Vi håber rigtig meget, at vi kan tage coronapelsen af os og komme i gang med både kurser, kundemøder og sociale aktiviteter. Vi håber og regner med, at alt den opsparede energi til det sociale, de fysiske kundemøder og efteruddannelse kan blive fyret af i det nye år. Det er det, jeg ser allermest frem til."

"Derudover ser vi frem til, at der kommer en infrastrukturplan, og at der forhåbentlig kommer nogle mere konkrete tiltag og planer for, hvordan vi skal nå målet om en 70 pct. reduktion i vores CO2-udledninger inden 2030. Når det forhåbentlig sker, regner vi med og håber på, at vi kan ride med på bølgen."

Hvad har været den største overraskelse i rådgivningsbranchen i 2020?

"Nu kommer det til at handle om coronakrisen. For jeg er meget positivt overrasket over, at vores branche har vist sig at være så holdbar og så resistent i forhold til de påvirkninger, som krisen har givet rigtig mange andre steder. Der er vores branche ikke rørt på samme måde. Der er selvfølgelig specifikke områder, der har set tilbagegang, men for eksempel er hele boligsiden og rådgivning inden for bæredygtig udvikling bare fortsat derudaf med 100 kilometer i timen."

Hvad bliver så den største udfordring i det nye år?

"Det kan være en udfordring, hvis vi får et økonomisk tilbageslag i hele samfundet. Vi har jo indtil videre set en lav rente og investeringer på et højt niveau, men jeg kan godt være nervøs for, om de afledte effekter i den globale samfundsøkonomi kunne ende med at få en effekt på investeringslysten og slå mange virksomheder tilbage."

Dansk rådgiver indleder erobringstogt i Norden med opkøb

Moe skal rådgive i millionprojekt om Aarhus' nye genbrugsstation

Moe tager hul på planer om vokseværk i Norden efter rekordregnskab

Rådgivningsvirksomhed fusionerer med international gigant: "Vi får flere muskler til at erobre Norden" 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også