Rådgivningsvirksomhed fusionerer med international gigant: "Vi får flere muskler til at erobre Norden"

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Moe er fusioneret med et internationalt rådgivningshus. Det giver kompetencer, muskler og penge til at vokse sig større på det svenske og norske marked, fortæller Moes direktør til CleantechWatch.
Foto: Moe/PR
Foto: Moe/PR
Af Emma Gelbjerg-Hansen

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Moe er fusioneret med det internationale rådgivningshus Artelia, der nu ejer 100 pct. af virksomhedens aktier. Dermed bliver Moe den niende virksomhed i Artelia Gruppen.

Det bekræfter Moes adm. direktør, Christian Listov-Saabye, over for CleantechWatch. Fusionen kommer til at give forretningen i resten af Norden et boost, fortæller han.

"Artelia er en stor europæisk spiller med små 5000 medarbejdere, som vi nu bliver en del af. Vi får dermed skabt en endnu stærkere rådgivningsvirksomhed og bliver styrket på en række områder, hvor Artelia er stærkere end os – og vi får flere muskler til at erobre Norden," siger den adm. direktør.

Moe beskæftiger omkring 900 medarbejdere og rådgiver både offentlige og private kunder inden for byggeri, energi, industri og infrastruktur. Virksomheden har hidtil været ejet af 129 ledende medarbejdere, der nu har solgt deres aktier til Artelia. De ledende medarbejdere bliver samtidig medejere af Artelia.

Direktøren har ventet på det rigtige match til fusion

Tankerne om en eventuel fusion har ledelsen i Moe gået med siden 2015, hvor strategiplanen 'Moe 2020' blev iværksat. Målet var at styrke forretningen i hele Norden. Moe skulle være lige så stærk i Norge og Sverige som i Danmark, og det skulle ske gennem vækst, opkøb og fusioner.

Siden da er både vækst og flere opkøb blevet realiseret, men fusionen har ladet vente på sig. Direktøren har ventet på en "komplementær virksomhed, der kunne få en og en til at blive til tre."

"Det har været en spændende proces. For et års tid siden bestemte vi os for, at vi ville kigge rundt i en større kreds af virksomheder og brede os ud over Nordens grænser. Og nu har vi så fundet en virksomhed, der matcher os rigtig godt," siger Christian Listov-Saabye.

Christian Listov-Saabye, adm. direktør i Moe | Foto: Moe/PR
Christian Listov-Saabye, adm. direktør i Moe | Foto: Moe/PR
 

Fusionen kommer til at betyde, at Moe gennem Artelia kan trække på flere kompetencer, muskler og penge til at kunne vokse sig større på det svenske og norske marked, fortæller Christian Listov-Saabye.

Samtidig kan den danske rådgivningsvirksomhed styrke sin position på området inden for vand og klimatilpasning samt industri- og procesområdet, hvor Artelia er en stærk spiller, siger direktøren.

Omvendt skal Moe bidrage med virksomhedens position på markedet inden for blandt andet byggeri, cirkulær økonomi, energi og byplanlægning, som Artelia kan få gavn af.

"På den måde kan Artelia være med til at styrke os på vores markeder, vi kan være med til at styrke dem på nogle af deres markeder, og sammen kan vi vokse i både Sverige og Norge," siger Christian Listov-Saabye og fortsætter:

"Det betyder, at vi bliver en mere komplet rådgiver og kan tilbyde vores kunder flere ydelser."

Den danske rådgivningsvirksomhed præsenterede i marts i år et rekordregnskab for 2018, hvor virksomheden omsatte for 663 mio. kr. og kom ud af året med et resultat på lidt over 29 mio. kr.

Omsætningen i forretningen er vokset stødt over de sidste fem år, og en del af succesen tillægger Moe blandt andet virksomhedens ejerstruktur.

Indtil fusionen med Artelia har Moe været ejet af virksomhedens ledende medarbejdere, og det skaber ifølge virksomhedens hjemmeside "dedikerede og motiverede medarbejdere, der tager ansvar for projekterne, medarbejderne og kunderne."

Med salget af de 129 ledende medarbejderes aktier til Artelia er spørgsmålet dog, om Moe mister den kant, der ifølge virksomheden selv har været medfølgende til succesen.

Det mener Christian Listov-Saabye ikke.

"Artelia har samme ejerstruktur, og det er lige præcis derfor, at det her er et rigtig godt match, for vi bliver ved med at være ejet af de ledende medarbejdere," siger direktøren.

Direktør lover flere muligheder og ingen fyringer

For medarbejderne i Moe vil fusionen give dem mange flere arbejdsmæssige muligheder både herhjemme og i udlandet. Men det er også alt, hvad fusionen kommer til at betyde, understreger direktøren. Han lover, at der hverken bliver omrokeringer eller fyringer. Tværtimod regner Christian Listov-Saabye med, at medarbejderstaben i Moe kommer til at vokse.

Øverst på den adm. direktørs prioriteringsliste for det næste stykke tid står der, at Moe nu skal til at udnytte alle de muligheder, som fusionen giver, fortæller han.

"Vi skal have vores forskellige arbejdsområder til at arbejde sammen, og vi skal have identificeret nye markeder og nye kunder. Samtidig skal vi også se på, hvordan vi kan være med til at præge Artelias udvikling, ligesom de skal præge vores. Det bliver en rigtig spændende tid," siger Christian Listov-Saabye.

WSP øger overskuddet – opkøb skal holde rådgivningsgiganten i vækstsporet

Rådgivningsgiganten WSP har opkøbt endnu en nordeuropæisk virksomhed

Orbicon vil være størst inden for rådgivning efter salg til canadisk virksomhed 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også